tiistai 6. heinäkuuta 2010

Kakku leikataan... näin

Tai näin. On tässä syntymäpäiviä vietelty, isoja ja pieniä juhlia. Äidin ja tädin isoissa juhlissa muistimme myös kaikkia muita, joilla oli syntymäpäivä joko sinä päivänä tai vähän ennen juhlapäivää tai vähän sen jälkeen. Samaisia määriä syötiin kermakakkua - joka kolmannen kakun jälkeen alkaa tulla korvista ulos! Vieraita onkin ollut joka lähtöön.

Kaikki kolme lastani ovat syntyneet heinäkuun alkupuolella, ja kummipojistani kaksi myös. Muistan vallan hyvin yhden kesän, jolloin oli hyvin kuuma, jolloin toinen kummipojistani oli luonani Saksassa ja toki jokainen syntymäpäiväsankari sai vieraansa ja kakkunsa. Viimeisen kohdalla kenellekään ei enää kakku maistunut; onneksi vieraille maistui.

Joka vuosi järjestin lapsilleni syntymäpäiväkekkerit leikkeineen ja tietenkin tein ne pakolliset suomalaiset kermakakut. Tytär ensimmäisenä kotoa pois muutettuaan totesi, että ensimmäisenä oli ikävä kermakakkua, äiti ei enää ollutkaan leipomassa…

Saksassa kakkuja on kymmeniä erilaisia. Kermakakun nimikään ei ole saksaksi kakku, vaan torttu. Sakassa on kirsikkakakku, linzintorttu, murukakku, omenatorttu, pähkinäkakku, rahkatorttu, raparperitorttu, manteli-mehiläisenpisto, frankfurtinkranssi, saksanpähkinäkakku, unikkokakku, viinirypäletorttu… ja kruununa kaiketi Schwarzwaldin kirsikkakakku. Pullaa ja hiivaleivonnaisia yleensä ei pidetä minkäänlaisessa arvossa; jos olisin tarjonnut Saksassa pullaa, olisin ollut huono emäntä.

Kun kirsikat kypsyivät kesäkuussa, tein kirsikoista ja rahkasta kakkuja pakastimeen koko vuoden varalle. Samat syksyllä, kun luumut kypsyivät. Pellillisittäin luumutorttua ja liiat pakkaseen. Ne vaan ei tahtoneet ikinä pakastimeen asti päästä, kun omat lapset ja lasten ystävät ja naapurin lapset ja muut naapurit maistelivat.



Kuva vuodelta 1995.


Suomalainen kermakakku on aina samanlainen. Siinä sokerikakkutaikina munista, sokerista, vehnäjauhosta ja sekaan pikkuisen leivinjauhetta; jäähdyttyään se kakkupohja leikataan kolmeen osaan ja kostutetaan veteläksi.. anteeksi kuohkeaksi, sitten välissä hedelmää tai banaania ja koristeena tuoreita marjoja. Ainakin heinäkuussa ;-)

Saksalaiset ovat säntillistä väkeä. Saksalainen kakku leikataan aina säännöllisesti kahtia, sitten neljään osaan, sitten kahdeksaan. Aina ja ilman poikkeusta.

Ja suomalainen kermakakku leikataan… ihan miten sattuu! Tässä leikkuumallia nuorimman syntymäpäiviltä muutama päivä sitten. :-)



Takaisin Saksaan ja saksalaisiin kakkuihin.



Saksalainen Juustokakku – Käsekuchen

POHJA:

250 g jauhoja
1 tl leivinjauhetta
125 g voita/margaa
125 g sokeria
2-3 tl vanilja sokeria
ripaus suolaa
1 muna

TÄYTE:

4-6 munaa, joista 1 valkuainen vatkataan vaahdoksi
150 g sokeria
750 g- rahkaa
1 prk (20g) ranskankermaa1 rkl öljyä
1 pss. Vanillepudding-pulveria (löytyy Lidl:stä)


Pohja: Sekoitetaan kuivat aineet ja lisätään pehmeähkö voi ja muna ja vaivataan taikinaksi. Laita se täytteen teon ajaksi jääkaappiin kylmenemään.

Täyte: Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi ja lisää rahka, pulveri, öljy ja ranskankerma sekaan. Lopuksi sekoita valkuaisvaahto lusikalla joukkoon. Laita pohja voideltuun ja korppujauhotettuun (irtopohjalliseen) kakkuvuokaan ja pistele siihen haarukalla reikiä. Kaada täyte päälle ja paista uunin alaosassa 180 asteessa 60-80 min. Kun otat kakun pois, ota se varovasti, sillä jos saa vähän kolhuja/osumia niin lössähtää helposti.

...................................

Jk. Lisää reseptejä kirjoitan ja lähetän, jos joku kysyy… *wirn

1 kommentti:

  1. Sunnuntainen s.vierailu toi minulle paljon uusia ajatuksia. Olen aina kiinnostunut, mitä muissa maissa syödään kotona ja täältähän sitä löytyi. Kiitos paljon.

    VastaaPoista