sunnuntai 24. huhtikuuta 2011

Piha- ja puutarhatöitä. Bundesgartenschau

Uudella pihallamme kevätsiivousta tehdessä muistui mieleen vuosien takainen tapahtuma.

Rakensimme Frankfurtin lähelle 1982 uuden talon ja totta kai piha piti kevään tullen laittaa myös johonkin järjestykseen. Keväällä 1983 kuoputtelin ja kääntelin multaa ja ihmettelin, mistä rahat puutarhan laittamiseen. Uusi talo ja sen mukaiset kulut, joten ei rahaa liiennyt mihinkään ylimääräiseen. Eipä muuta kuin odottelemaan parempia päiviä.

Saksassa järjestetään joka toinen vuosi jossain kaupungissa puutarhanäyttely, Bundesgartenschau. Se on iso tapahtuma, sisältää yleensä kokonaisen kaupunginosan maisemallisen uudelleensuunnittelun, tapahtumia on jos vaikka minkälaisia. Tapahtuma maksaa kaupungille miljoonia, mutta myös vetää väkeä monia miljoonia. Tänä vuonna näyttely on Koblenzissa.Kaikkien aikojen eniten vierailijoita veti Mannheimin näyttely 1975: 8,1 miljoonaa. Olin siellä tuolloin minäkin ja näin ensimmäistä kertaa hologrammin…

Vuonna 1983 tämä näyttely oli Münchenissä. Appivanhempani olivat matkustavaista väkeä, kiinnostuneita puutarha-asioista ja tietenkin lähtivät Müncheniin.Heti portilla heitä odotti iloinen yllätys: he olivat senvuotisen näyttelin miljoonas vierailija ja siitä johtuen heille annettiin kuudensadan d-markan shekki puutarhan kaunistamiseen, ja lisäksi muutakin, muistaakseni kukkalahjoja. Kuusisataa oli tuolloin iso rahasumma, ja tuon verran olimme kaavailleet istutustemme maksavan.

Koska heidän oma pihansa ei vaatinut kaunistamista, sillä se oli jo varsin kaunis, he toivat suoraan meille tuon kuudensadan lahjoituksen. Ja me ostimme rahalla kaikki kasvit ja siemenet… ja siellä Rodheimissa se piha on tänäkin päivänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti