lauantai 3. syyskuuta 2016

Energiakäänne ja sähkökatkos: The Day after

 
Ilman edullista, luotettavaa ja teollisesti käyttövalmista varastointitekniikkaa energiakäänne epäonnistuu. Sellaista varastointitekniikkaa ei ole vielä keksitty, vaikka vihreät asiantuntijat mitä väittäisivät. Ehkä pitäisi jo huomata, ettei yksikään maailman maa seuraa Saksan esimerkkiä – väärin ajaa se, jota kaikki muut tulevat vastaan. Emme ole vielä huippua saavuttaneet, mutta alaspäin mennään jo lujaa. Energiakäänne on klassinen esimerkki siitä, miten kokonainen valtio voi erehtyä. Energiakäänne syöksyy kansan huomaamatta alaspäin ja vie mukanaan sekä teollisuuden että kansalaisten elintason. Ja sähkökatkos pysäyttäisi kaikki vihreiden painajaiset kerralla suureen katastrofiin, sitten kun se tapahtuu. 

Energiakäänne surffaa tällä hetkellä valheiden ja tietämättömyyden tsunamilla läpi sumupommittajien ja vale-eksperttien labyrintin. Energiajärjestelmät ovat monimutkaisia, vaikeasti ymmärrettäviä asiayhteyksiä. Niitä eivät ymmärrä maallikot, eivät toimittajat eivätkä varsinkaan poliitikot. Niihin perehtyminen on pitkäveteistä ja vaatii perusteellista asiantuntemusta. Siksi esimerkiksi fyysikko, joka on väitellyt kemiasta, uskoo teolliseen varastointiin. Ja uskoo myös, että kyllä kaikki järjestyy. 

Rahaa on tarpeeksi piilottamaan energiakäänteen epäonnistuminen

Energiakäänteestä johtuva talouden rapautuminen tapahtuu melkein kuin varkain ja siksi maallikot eivät sitä huomaa. Siksi huijareiden on helppo myydä suurelle yleisölle fyyskaalista mahdottomuutta. Ja kaikki varoittajat leimataan vihermoraalisen inkvisition taholta hulluiksi, niin ettei vaan kukaan heitä kuuntelisi. 

Eikä myöskään puutu rahaa piilottaa energiakäänteen epäonnistuminen aikaa myöten. Poliitikot puoskaroivat jatkuvasti vain oireiden parissa. Tämä tuhlaus maksaa sähkönkuluttajille ja veronmaksajille jo 27 miljardia euroa vuodessa. Lisäksi tämä jättisumma kasvaa hitaasti koko ajan.  

Hyödynsaajat ja huijarit istuvat median toimituksissa, poliittisilla valtapaikoilla ja jopa „asiantuntijapiireissä“. He väittävät yksimielisesti samaa täydellistä fyysiikan lakien mukaan mahdotonta energiakäänteen voittoa: pian olemme saavuttaneet tavoitteen, tarvitaan vain lisää tätä samaa (siis rahaa) ja muutama sähkölinja. Suurella yleisöllä ei ole mitään mahdollisuutta ottaa asioista oikeasti selvää. Monien propagandavuosien jälkeen melkein kaikki saksalaiset uskovat, että energiakäänne onnistuu. 

Naapurimaissa – joissa ei tätä propagandaa ole – pyöritellään päitä eikä ymmärretä mitään ja rakennetaan kalliita teknisiä suojamekanismeja tätä hullua energiapolitiikkaa vastaan. Piikkilankana vaihteensiirtimiä torjumaan Saksan halpaenergiaa. 

Miten kauan kulkee auto, jolla on katolla tuulimylly?

Kuvittelepa, että olisit käänteentekevän ekoauton ylpeä omistaja. Paljon tuulimyllyjä katolla ja paljon aurinkokennoja. Kun tuulee ja aurinko paistaa, on ajaminen pelkkää riemua. Valitettavasti kuitenkin koko vehje pysyy paikallaan, kun on pimeää eikä tuule, koska siinä ei ole akkua, johon varastoida energia, kun auto seisoi parkkipaikalla. Päinvastoin, sinun pitäisi pysäyttää tuulimyllyt ja peittää kennot, ettei ekoautosi lähde liikkeelle, kun et halua mennä minnekään. 

No, voithan toki sanoa: ”No en aja, jos ei tuule”  - ympäristön hyväksi. Mutta entä jos olet taksinkuljettaja, jonka toimeentulo riippuu ajamisesta? Autossasi ei ole energiansäästölaitteita, koska sellaisia ei ole vielä keksitty. Mitä teet? Oikein arvattu: tarvitset toisenkin auton, sellaisen jossa on oikea moottori, joka toimii myös silloin, kun ei tuule eikä aurinko paista. Totta kai sen toisen auton voi hankkia, mutta se on kallista. Pitää siis olla kaksi täysin samanarvoista autoa, yksi sopivalle säälle ja toinen sitä varten, jos sää ei sovikaan. 

Näin myös energiakäänne. Meillä on hieno ekoenergiajärjestelmä tuulta ja aurinkoa, joka tuotti meille tänä vuonna 8. toukokuuta muutaman minuutin ajan jopa kaiken energian. Joskus sähköä tulee jopa liikaa. Mutta ikävä kyllä, 9. toukokuuta ei aurinko enää paistanut eikä tuullut, ja hiilivoimaloiden piiput savuttavat taas. Sähkö tuli kuluttajalle kuten aina – pistorasiasta. Kuluttaja ei nähnyt, että perinteinen ”kakkosvoimalajärjestelmä” tuotti sähkön. 

Siitä ei tuulen vispaaja eikä aurinkokuningas välittänyt mitään, sillä säätövoimanhan maksaa valtio. Ranskan presidentti Hollande sanoi televisiossa: ”Ei maksa mitään, sen maksaa valtio.” Sitten hän hymyili ironisesti. Ranskalaiset raivostuivat. Siellä tietävät lapsetkin: ei valtio maksa mitään, mitä veronmaksaja ei ole ensin työllään ansainnut. Hyvä lukija: kaksinkertaisen voimalaitosjärjestelmän maksat sinä. 

Energiakäänteen parantumaton rakennusvirhe

Vaikka aurinko paistaisi yötä päivää 360 päivää vuodessa ja tuuli puhaltaisi 364 vuorokautta vuodessa, tarvitsisimme koko varavoimalajärjestelmän, jolla olisi 100% teho, niitä muutamaa tuntia varten, kun ei tuule eikä paista. Muuten koko sähköntuotanto kaatuu sähkökatkokseen. Se on energiakäänteen rakennusvirhe, jota ei voi korjata. Sähkökatkoksen vaara kasvaa jokaisen perinteisen voimalan mukana, jonka konkurssin tukirahat aiheuttavat.

Voisitte tietenkin sanoa: „Muutamaksi tunniksi voimme olla ilman sähköä ja sytyttää kynttilän. Ympäristölle! Kuulostaa hyvältä. Ihanko varmasti? 

Mitä iso sähkökatkos tarkoittaa? Isoa sähkökatkosta kutsutaan nimellä „Blackout“. Tässä pieni luettelo niitä asioita, jotka eivät sitten enää toimi.

  • Valot sammuvat, kaduilla ja kaupoissa, metrossa, tehtaissa…
  • Tuhannet hissit pysähtyvät…
  • Liikennevalot sammuvat, syntyy liikennekaaos ja kolareita…
  • Metro ja junat pysähtyvät
  • Huoltoasemien bensiini- ja dieselpumput lakkaavat toimimasta, ei tule bensiiniä eikä dieseliä…
  • Raha-automaatit ja kauppojen kassat lakkaavat toiminasta, pankit ja kaupat menevät kiinni…
  • Pakastimet eivät enää pakasta…
  • Puhelinverkko ja radio ja televisio lakkaavat toimimasta – lukuun ottamatta muutamia patterilla toimivia laitteita joksikin aikaa, ja palvelimet hiljenevät…
  • Lämminvesipumppu ja lämmityslaitteesi elektroniikka pysähtyy, talossasi tulee kylmä…
  • Vesijohtovesi lakkaa tulemasta, koska pumput eivät enää toimi – et voi käyttää WC:tä, et voi peseytyä… Toivottavasti sinulla on tarpeeksi kivennäisvettä varastossa…
  • Sähköliedet lakkaavat toimimasta, ei voi lämmittää edes vauvanruokaa, ja ihmiset alkavat tekemään nuotioita taloissaan tehdäkseen ruokaa… tulee tulipaloja…
  • Ambulanssit ja palokunta jäävät liikenneruuhkiin…
  • Sairaalat toimivat dieselkäyttöisillä hätälaitteilla – pari päivää… sitten diesel loppuu… lääkärien on pakko antaa niiden potilaiden kuolla, jotka ovat intensiiviosastolla… tai antaa armokuolema…
  • Julistetaan hätätila, ei saa poistua asunnosta…
  • Alkavat ryöstöt ja levottomuudet…
TAB:n (Saksan parlamentin tekniikanseurausten arviointivirasto) tekemä tutkimus tulee siihen tulokseen, että pitkäaikainen ja laaja energiakatkos koskisi kaikkia toimintoja ja olisi lähes mahdotonta välttää koko yhteiskunnan kaatumista. Huolimatta tästä katastrofimahdollisuudesta ei yleistä riskitietoisuutta juurikaan ole. 


Blackout halvaannuttaisi koko maan ja tuottaisi paljon kuolonuhreja

Sähkökatkoksen jälkeen kestää päiviä, ennen kuin järjestelmät saadaan uudelleen toimimaan. Tarvitaan laitoksia, jotka kylmäkäynnistyvät ja koko energiajärjestelmä on rakennettava uudelleen. Ei voida vain kääntää virtaa päälle, koska kaikkien kuluttajien kaikki laitteet ovat päällä ja järjestelmä kaatuisi heti ylirasitukseen. Näinä päivinä tulisi paljon kuolonuhreja: intensiiviosastojen sairaita, onnettomuuksien ja palojen uhreja, paleltuneita, rikosten ja levottomuuksien uhreja. Heikoimmat kärsivät ensin – vauvat, lapset, vanhukset, sairaat. Mitä tässä kerron, on pahin mahdollinen onnettomuus, jollaisia kuitenkin on jo tapahtunut. Esimerkiksi USA:n kaupunkien sähkönkatkokset ja niiden seuraukset. Eivätkä ne olleet koko maata kattavia. 

Jos pidät tätä kaikkea liioitteluna, niin kuvittelepa seuraavaa: olet autolla matkalla perheesi kanssa kaaosta pakoon sukulaistesi luo maalle. Sukulaisilla on vielä oma kaivo, täysi ruokavarasto, kanoja tarhassa, kaakeliuuni ja pihan perällä kuivakäymälä. 300 kilometriä ennen kuin pääsette perille, teiltä loppuu autosta polttoaine. Kadulla on anarkiaa ja väkivaltaa. Perheesi, lapset ovat vaarassa. Ottaisitko heikommalta polttoainekanisterin pelastaaksesi perheesi? Ryöstäisitkö marketin, että saisit vettä ja vauvalle ruokaa? 

Niin kauan kuin meidän kulttuurimme pystyy täyttämään perustarpeet, me käyttäydymme jotakuinkin sivistyneesti – muutamaa jalkapallohuligaania tai rasistisista mielenosoitusta lukuun ottamatta. Mutta kun on nälkä, jano, vilu tai on hengenvaara, joku perusvoima alkaa jyllätä – voima jota emme tunne emmekä kai koskaan haluakaan oppia tuntemaan. Sivilisaatiomme katto on paperinohut ja herkästi rikkoutuva, emmekä halua nähdä sen rikkoutumista. 

Luonnolle haitallinen rahan hävitys on todellisuutta

10 vuotta sitten Saksalla oli tasainen energian tuotanto, varma sähkö ja keskinkertaiset hinnat. Nyt sähköverkoston ylläpitäjän on tuhansin eri keinoin yritettävä ylläpitää verkko tasaisena, ja hinnat ovat kaksinkertaistuneet, ne ovat maailman huippua. Ja sähkökatkoksen vaara kasvaa jokaisen uuden tuulimyllyn myötä. 

Energiakäänteen näkymätön skenaario, taloudellisesti katastrofaalinen, on jo täydessä käynnissä, nimittäin ympäristöä vahingoittava rahan hävittäminen. Sähkönkuluttajat maksavat miljardeja ilman, että ympäristö siitä hyötyisi minkään vertaa. Maksavat rahaa, joka muualta puuttuu. Veronmaksajan rahat siirretään alhaalta ylös. Teollisuudella menee huonosti, se heikkenee ja lähtee vaivihkaa Saksasta pois. 

Minua ihmetyttää siinä kaksi asiaa: kansa on jo vuosia hyväksynyt tämän huijauksen ilman vastalauseita ja uskoo yhä vääriä ilmastoprofeettoja. Energiakäänne ei ole pelkästään tekninen koe, vaan myös ihmiskoe, jonka tulokset ovat täysin kyseenalaisia. Olisi parempi kokeilla ensin rotilla. 

Poliitikot eivät näköjään lainkaan häikäile heittää kansalaisten rahat täysin käsin ulos ikkunasta. Jos maakaapelit maksavat kymmenkertaisesti verrattuna vapaisiin linjoihin – entä sitten? Hyväksyntä parempi? No, tehdään sitten maakaapeleita. Senhän maksavat sähkönkuluttajat. Energiakäännelaki kaikkine „siirtorahoituksineen“ on klassinen esimerkki veronkorotuksesta ilman veronkorotusta. Mutta veronmaksajan rahat ovat yhtä kaikki menneet. Ei, vaan rahat ovat toisissa taskuissa. 

Kuka estäisi huijarit ja savukranaattien heittelijät? 

Energiakäännettä ylläpitää jättiläismäisten rahasummien uudelleen järjestely ja täydellisesti hullujen eliittien ideologinen toiveajattelu. He eivät edes ymmärrä, miten järjestelmä toimii, mutta päättävät siitä huolimatta. Heidän kannattajansa, vasemmistolaiset toimittajat, eivät ymmärrä fysiikasta mitään, heitä ohjaavat harhakuvat ja että oma ideologia olisi mahdollista toteuttaa. Vallalla oleva motto on toivo. Itsekeskeisyydessään he unohtivat jopa mainita kertaakaan paljon kehutun energiapolitiikan ”eurooppalaisen ratkaisun”. Kaikki yhdessä ohjaavat jättiläismäistä suunnitelmatalouden laivaa, josta oli jo etukäteen nähtävissä, että se ei onnistu. Tuomion antavat - armottomat fysiikan lainalaisuudet. 

Näiden väärien profeettojen ei saa antaa ohjata nykyaikaisen teollisuusyhteiskunnan hyvinvointia. Sen selkäranka on nimittäin energian saanti. Parissa vuosikymmenessä he tekevät Saksasta kehitysmaan, jos heitä ei pysäytetä. Ja meidän energiataloutemme kuuluu venäläisille tai kiinalaisille – kaikkine seurauksineen. 

Jos saksalaiset eivät halua ydinvoimaa, he kärsivät itse. Mutta silloin he tarvitsevat 450 uutta pumppuvoimalaa olemassa olevien 35 lisäksi, tai hiiltä ja kaasua. Jos niitä ei ole, joudutaan luopumaan elintasosta. Uskon melkein, että se onkin eliittien oikea tavoite: elää toisten kustannuksella. 
Yhteiskuntamme on muuttumassa, ja siitä en ole iloinen. 

Voi toki olla,että joku nero keksii halvan teollisesti hyödynnettävän suurteknisen energiavarastoinnin. Mutta entä jos ei? 

Manfred Haferburg

20.08.2016



Kirjoittaja Manfred Haferburg on koko maailmassa tunnettu ydinvoimaturvallisuuden asiantuntija ja tuntee enemmän ydinvoimaloita kuin kukaan muu. Vuoteen 1989 hän kuului DDR:n suurimman ydinvoimalan johtoon.





Ylläoleva on käännös tekstistä:



Tilastojen mukaan ei ole kovin todennäköistä, että energiakäänteen tavoite saavutetaan. Joka vuosi  energiakäänteeseen kuluu noin 25 miljardia euroa. 
Tällä valtavalla summa on saavutettu huomattavan vähän: aurinkosähkö tuottaa Saksan energiantarpeesta vasta yhden prosentin. Ja kansalle paikallisesti huomattavan  kuorman aiheuttavat 26.000 tuulivoimalaa tuottavat kokonaissähköstä 2,4 prosenttia. Hiiliipäästöjen hillitsemiseksi ekoenergian avulla on siisi otettu vasta ensiaskelia. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti