Teollinen tuulivoima on valloittanut Ranskan ja jättänyt jälkeensä tuhoutuneen maiseman ja raivostuneen väestön. Vaikka valtavat tuulivoimalat väittävät olevansa ekologinen ratkaisu, ne ovat osoittautuneet katastrofiksi ympäristölle ja kulttuuriperinnölle.
-------------------
Isku tuulivoimalobbareita vastaan
Ranska kyseenalaistaa tuulipuistojen toiminnan jatkamisen kohtuuttomien melupäästöjen vuoksi
Dagmar Jestrzemski, Preußische Allgemeine Zeitung, 22.3.2024
Yllättäen Ranskan valtioneuvosto hyväksyi 8. maaliskuuta ympäristöjärjestö Fédération Environnement Durable -järjestön (FED, Kestävän kehityksen liitto) valituksen. Järjestö oli valittanut, että maalla sijaitsevien tuulivoimapuistojen ympäristöarviointi rikkoo voimassa olevia lakeja ja että tuulivoimaloiden melupäästöt häiritsevät kohtuuttomasti kansalaisia.
FED:n kanteeseen liittyi 15 alueellista ympäristönsuojelujärjestöä ja tuulivoiman vastaista aloitetta. Päätöksellään Ranskan korkein oikeus on julistanut maalla sijaitsevien tuulipuistojen meluntorjuntaa koskevat viralliset määräykset riittämättömiksi ja lainvastaisiksi. Tämän seurauksena kaikki olemassa olevien tuulivoimaloiden luvat on peruutettu.
FED oli iloinen voidessaan ilmoittaa valtioneuvoston päätöksestä kansainvälisessä lehdistötiedotteessa. Päätöstä pidetään merkkipaaluna Ranskan energiapolitiikassa. Seurauksia nykyisille ja suunnitelluille maatuulivoimaloille ei ole vielä ennakoitavissa. Ne liittyvät myös kysymyksiin nykyisten tuulipuistojen taloudellisesta elinkelpoisuudesta uusien säännösten perusteella.
On mahdollista, että maatuulivoimaa, joka on naapurimaassa erittäin epäsuosittua, vähennetään huomattavasti. Tuomio valottaa myös Saksan ja Ranskan välistä syvää kuilua kansalaisoikeuksien ja ympäristönsuojelun suhteen. Näitä oikeuksia on Saksassa viime aikoina rajoitettu entisestään tuulivoiman lisääntyessä joka vuosi, kun uusiutuvia energialähteitä koskevaa lakia (EEG) on tarkistettu. Sen sijaan tuulivoimasijoittajien ja -yritysten oikeuksia on vahvistettu, samoin kuin kuntien ja alueiden oikeuksia. Ne saavat hyväksyä tuulivoimasijoittajien tekemät rahatarjoukset "hintana" uusien tuulipuistojen rakentamisluvasta, vaikka asukkaiden enemmistö vastustaa näitä hankkeita jyrkästi.
On huolestuttavaa, että Saksan johtavat tiedotusvälineet jättävät sensaatiomaisen tuomion huomiotta. Tässä maassa tällaisella oikeudenkäynnillä ei olisi mitään mahdollisuuksia, eikä vähiten siksi, että ympäristöjärjestö NABU (Saksan luonnonsuojeluliitto )on yhä vastahakoisempi asettumaan kansalaisten puolelle, jopa silloin, kun on kyse metsien ja ehjien ekosysteemien suojelusta.
Ainoastaan portaali "de.dayfr.com" tiedotti Ranskan valtioneuvoston tuomiosta ja korosti Saksan ja Ranskan välisiä eroja kansalaisoikeuksien osalta:
"Kaiken kaikkiaan havaitsemme, että valtio on tietoinen tuulen aiheuttamasta ympäristöhaitasta. On selvää, että tämä valtioneuvoston päätös on takaisku tuulienergialobbarille!". Valtioneuvosto teki päätöksellään tarpeettomaksi tuulivoimayhtiöiden itse kehittämän pöytäkirjan, jolla mitataan tuulivoimaloiden aiheuttamaa melusaastetta", selittää Fabien Bouglé, joka on johtava henkilö tuulivoiman kehittämisen vastustamisessa. Toisin sanoen asukkailla, jotka joutuvat tuulivoimaloiden aiheuttaman melusaasteen uhreiksi, on (Ranskassa) parempi lainsäädännöllinen arsenaali, jolla he voivat saada äänensä kuuluviin valtiovallan taholta."
Aiheesta lisää: https://wildbeimwild.com/franzoesisches-gericht-stoppt-windkraft/