Kaikki puhuvat Schengenistä, mutta tietääkö kukaan millainen paikkakunta se on?
Kävin katsomassa heti Schengenin sopimuksen solmimisen jälkeen. Se on käpykylä Luxemburgin, Ranskan ja Saksan kulmauksessa. Siellä on 460 asukasta.
Se oli aivan hirveä paikka! Ränsistyneitä taloja, rappaus rapistunut, kuten niin usein Ranskassa ja Luxemburgissa. Ranskalaiset totta kai käyttävät nimitystä "pittoreski" eli maalauksellinen...
Schengenissä on linna, joka oli alun perin rakennettu 1390, ja uudistettu useaan kertaan myöhempinä vuosina. Vanha silta rakennettiin vuonna 1908 korvaamaan keskiajalta asti toiminutta lauttayhteyttä. Sodan jälkeen se rakennettiin uudestaan. Koko Moselin ja Reinin seutu on täynnä linnoja ja linnanraunioita, samoin kuin erilaisia siltaraunioita.
Muistomerkki tietenkin on, isonlainen - sopimus on sinänsä hyvin iso saavutus. Nykyisin kylässä on myös suuri kulttuuri- ja turismikeskus sekä nykytaiteen museo. Mosel-joki taas on koko pituudeltaan Saksan ja Luxemburgin välillä molempien maiden omaisuutta.
Schengenin kylällä on muutakin historiaa. Goethe piirsi "Ranskan kampanjansa" aikana Ranskan vapauden puun, jonka taustana hänellä on Schengenin kylä. Victor Hugo, jota pidetään yhtenä Euroopan isänä, oleskeli Schengenin linnassa 1871. Hänkin jätti jälkeen piirroksen vanhasta linnasta.
Schengenissä siis vuonna 1985 silloiset EU-maat allekirjoittivat sopimuksen, jossa poistettiin rajakontrollit allekirjoittaneiden maiden väliltä. Tällä hetkellä maita on 26 - kaikki EU:n maat paitsi Irlanti ja Yhdistyneet Kuningaskunnat, ja lisäksi Islanti, Norja ja Sveitsi.
Olen elänyt nekin ajat, jolloin anopin luokse mennäkseni minulla suomalaisena piti olla Ranskaan viisumi. Sen hain jonottamalla konsulaatista Frankfurtista. Rajoilla katsottiin, mitä auton takakontissa on mukana. Aivan kuten nykyisin Venäjälle mennen.
Rajakontrollien puuttuminen ei tarkoita, etteikö mitään kontrollia enää olisi. Se on vain erilaista. Nyt tullivirkailijat jäljittävät mahdollisia rikollisia - tuntemattomina. Asuessani Sveitsin rajalla oli hyvin tavallista, että kun tulin yöllä kotiin, tullivirkailijat pysäyttivät minut ja kysyivät papereita. Yksi asiakkaani esimerkiksi joutuu syyniin joka kerran kun käy Saksassa, koska ajaa Tsekin rajaa pohjoiseenpäin.
Tuo rajaseutu on minulle henkilökohtaisesti hyvinkin tuttua, sekä ex-mieheni sukulaisten että myöhempien asiakkaitteni kautta. Kaiken kaikkiaan Moselin seutu linnoineen ja viinitarhoineen on ehdottomasti näkemisen arvoinen matkakohde!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti