Kaikenlaista Saksasta ja Saksan vuosiltani 1974-2008, lisäksi kokemuksia ja ajatuksia muualtakin: etupäässä Keski-Euroopasta, mutta myös vähäsen Venäjältä, maailmalta, vähän Suomestakin
tiistai 5. heinäkuuta 2011
Muotinainen Aenne Burda
Tämän talon ohi olen ajanut sata kertaa. Ainakin siltä tuntuu, sillä tieni Saksasta Ranskaan eli idästä länteen, Strasbourgiin ja siitä eteenpäin, vei usein Offenburgin kautta, samoin kuin Saksassa etelä-pohjoissuunnan rautatie, ja junanvaihtokin tapahtui useimmiten juuri Offenburgissa. Koska olin liikenteessä joka viikko, se tekee vuodessa 52 ja kymmenessä vuodessa…
Kesävaatteeni ovat kaikki väärässä paikassa. Sitä se muutto tekee. Ajattelin siis elvyttää joskus muinoin opitut taidot ja tehdä vanhasta uutta. Kouluaikana minulla oli käsitöissä seiska, ja opettaja oli sitä mieltä, että en osaa mitään. Onneksi ex-anoppi ja uudet tutut Frankfurtissa sanoivat, että kaikkea oppii, joten opin sitten myös ompelemaan. Ja sitten oli aikoja, jolloin tein kaikki omat ja lasten vaatteet itse, ja ompelin toisillekin sekä opetin toisiakin. Poolokaulukset, nappilistat, hihan istutukset, miesten housujen vetoketjut eivät olekaan mahdottomia maallikon toteuttaa. Eikä ole tarvinnut hävetä. Eikä ollut yhtään kallista vaatekappaletta. Aika aikaa kutakin.
Tuli siis mieleen, että onhan Burda. Ajat ovat muuttuneet. En ostanutkaan nyt lehteä, vaan tilasin netin kautta Burdalta kaavan, ja hyvin meni. Se toimitettiin A4-kokoisina arkkeina sähköpostiini, jotka tulostin ja kokosin ja siinähän se – ei tarvittu ratasta eikä liitua, vain liimaa ja sakset. Ja hyvä tuli!
Burda Moden ei ole vieläkään kuollut eikä kaavoihinkaan kangistunut, vaan elää nyt juuri kasvun aikaa.
Kolme lasta, kotiäiti, 40, etsii tehtävää kustantamon johtotehtävissä. Miten monta työpaikkatarjousta tällainen nainen saisi tänään? 62 vuotta Saksan liittotasavallan perustamisen ja kolme vuotta kestäneen äitiysloman jälkeen odottavat nykynaiset yhä pääsyä sellaiseen johtotehtävään, joka vastaisi heidän koulutustaan ja kokemustaan.
Burda Moden, kansikuva vuodelta 1959.
„Voi miten se olikaan ihanaa aikaa”, sanoi Aenne Burda kerran menneitä muistellessaan: ”Minä olen sen kokenut, sen talousihmeen. Se oli elämäni parasta aikaa!” Vain muutamassa vuodessa Burda Moden-yrityksestä tuli oman alansa markkinajohtaja ja vuonna 1977 Frankfurter Allgemeine Zeitung kirjoittaa: ”Burda Moden on maailman suurin tämän alan lehti.”
Aenne Burda syntyi Offenburgissa, Baden-Württembergin osavaltiossa, vuonna 1909. Hän meni naimisiin vuonna 1931 ja sai kolme poikaa. Mieheltään Franz Burdalta hän sai vuonna 1940 nelikymppisenä hyvitykseksi miehensä syrjähypystä ja aviottomasta lapsesta varsin velkaantuneen pienkustantamon - ja teki siitä muodin keskuksen. Vuonna 1989 Aenne Burda myi 70 miljoonaa julkaisua ja kymmenen miljoonaa kaavaa, ja työntekijöitä oli 570.
Burda Moden ilmestyy 120 maassa. Uran kohokohta lienee pääsy Venäjän markkinoille vuonna 1987: lehti oli ensimmäinen länsimainen julkaisu Neuvostoliitossa. Muulla medialle kuva Aenne Burdasta ja Raissa Gorbatsovasta yhdessä Moskovassa oli oikea sensaatio.
Aenne Burdan idea itsetehdystä muodista on antanut miljoonille ja taas miljoonille naisille itseluottamusta sodan jälkeisinä vuosina. Jo vuonna 1957 puoli miljoonaa julkaisua, vuonna 1965 miljoona. Neuvostoliittoon menon aikoihin nelisen miljoonaa. Aenne Burda johti maailman suurinta muotitaloa. Hän kuoli vuonna 2005.
Franz Burda vanhempi perusti vuonna 1908 pienen kirjapainon. Hubert Burda on Franz ja Aenne Burdan nuorin poika ja johtaa nykyisin miljardisuurta mediayritystä Saksassa, toimipaikkoina Offenburg, Hampuri ja München. Burda Moden on nykyisin osa Burdan mediakonsernia. Lehtiä ilmestyy 268 erilaista, liikevaihtoa oli 2.078 miljoonaa euroa ja työntekijöitä 7.118 vuonna 2009.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti