sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Mitä saksalaiset tekevät kansallispäivänään, 3. lokakuuta?



Mitä suomalaiset tekevät itsenäisyyspäivänään 6. joulukuuta? Istuvat omissa kodeissaan omissa sohvissaan taulutelevisioidensa ääressä ja katselevat, miten pyntätyt, joka vuosi samat rouvat ja joka vuosi samat pingviiniasuiset herrat tuntikapalla kättelevät tasavallan presidenttiä ja siippaansa. Sekö on juhlallista se ja itsenäisyyden arvoinen tapa juhlia itsenäisyyttä? Ja seuraavana päivänä sensaatiolehdet ruotii sitä, kenellä oli mitäkin päällään.

Mitä sitten saksalaiset tekevät Saksan yhtenäisyyden päivänä? Itsenäisyyttä ei erikseen tarvitse juhlia, kun Saksa ei koskaan ole ollut minkään valtion vasalli. Tai siis läntinen puolisko Saksaa ei ollut. Siis mitä tekevät? Istuvat omissa kodeissaan omissa sohvissaan televisioidensa ääressä ja katselevat kunkin osavaltion järjestämää koko Saksan showta.  

3. lokakuuta vahvistettiin viralliseksi juhlapäiväksi Saksan yhtenäisyyden päivänä, 1990 allekirjoitetun yhdistymissopimuksen mukaisesti. Päiväksi ei valittu 9. marraskuuta, jolloin muuri kaatui, sillä tuolla päivällä on ikäviä muistoja, muun muassa juutalaisten kirjojen polttaminen natsien noustua valtaan.  Brandenburg, Mecklenburg Vorpommern, Sachsen, Sachsen-Anhalt ja Thüringen liittyivät osavaltioina muuhun Saksaan 3. lokakuuta 1990, ja näin saksittu Saksa yhdistyi yhdeksi valtioksi. 

Kuuntelin radiosta juhlapäivän aattoiltana (olin Saksassa), miten tämän vuoden juhlan järjestäjän Baijerin pääministeri Horst Seehofer sanoi 22 yhtenäisyyden vuoden aikana Saksan yhdistyneen yhdeksi valtioksi. Epäilemättä näin – mutta tie on ollut pitkä ja hankala, ja solidaarisuusveroa maksavat länsisaksalaiset edelleenkin. Radiossa, Radio Hamburgissa, haastateltiin kansaa siitä, mitä aikovat juhlapäivänään tehdä. Vastaus oli kaikilla sama: ”En mitään!”

Mutta saksalaiset juhlivat kyllä. Se ei tarkoita tolkutonta juopottelua kuten Suomessa. Saksalaiset juhlivat koko ajan. Joka viikonvaihde on jossain joku tapahtuma, katujuhla festari. Vaikka mitä, loputtomiin. Entinen läntisen Saksan kansallispäivä 17. kesäkuuta toki veti myös enemmän väkeä kadulle kuin lokakuu. 

Aivan oikein, että juhlitaan eri puolilla Saksaa. Sillä Saksa on liittovaltio ja joka puolella tavat ovat omanlaisensa. Se, joka sanoo käyneensä Saksassa ja tuntee vain yhden seudun, tuntee todellakin yksinomaan sen seudun, ei Saksaa. 




Baijerilaiset herrat kansallispuvuissaan


Välipala eri osavaltioiden edustajille Baijerissa. 




Ja menihän kansa kadulle. Juhlamaililla eri osavaltiot esittelivät itseään. 




Juhlakulkuetta. 



Ylläolevat kuvat tämän vuoden juhallisuuksista: 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti