Etelä-Saksassa karnevaaliaika julistetaan alkavaksi puoli vuotta ennen varsinaista karnevaaliaikaa, jota siellä myös viidenneksi vuodenajaksi kutsutaan.
Allensbachissa kutsutaan joesta Alet-kala sanoin "Alet, Alet kumm etzt ussi mir bruchet di, oder häsch du vergesse dass hit de 11.11. isch?" (Tule kala pois joesta, tarvitsemme sinua, vai oletko vallan unohtanut, että tänään on 11.11.?) Joki ei ole kovinkaan suuri eikä leveä, vaan puronen, joka laskee Bodenjärveen. Mukana kalaa kutsumassa tietenkin fanfaarit ja kaikki karnevaaliseuran osastot. Ja niitähän on. Puvut ovat vanhoja ja arvokkaita. Illalla juhlitaan. Kuinkas muuten!
Alet on suomeksi turpa (Leuciscus cephalus). Se on on eurooppalainen sisävesien särkikala. Suomessa sitä on vain etelä- ja lounaisrannikon murtovesissä sekä niihin laskevissa joissa. Sanotaan, että kylän nimi "Allensbach" johtuu siitä... mene tiedä!
Lisää Fastnachtista sivustolla http://www.nv-alet-allensbach.de/2012-fasnetprogramm.htm.
Kuvat: Südkurier, 11.11.2011
Suomen kielessä on valitettavasti olemassa vain sana "karnevaali", joka antaa aivan väärän kuvan tuosta viidennestä vuodenajasta Etelä-Saksassa. Laskiainen on taas eri asia, vaikka samaan aikaan. Suomessa kuten Saksassakin "laskeudutaan" pääsiäistä edeltävään paastoon. Sana "karnevaali" on suomeksi "ilman lihaa" ja "Fastnacht" on suomeksi "paaston yö". Yö on kylläkin mennyt pitkäksi, viikkojen mittaiseksi, mutta huipentuu Etelä-Saksassa ohjelmallisiin illanistujaisiin, isoihin kulkueisiin ja edellisestä keskiviikosta alkavaan hullutteluun. Se ei tarkoita juoppona örveltämistä, sillä humalatila julkisuudessa on ison häpeän paikka.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti