Sana
raclette johtuu ranskan sanasta „raapia“ tai ”kaapia”. Se on – juustofonduen ohella
– yksi Sveitsin kansallisruoista. Se valmistetaan sulatetusta juustosta. Myös
valmistukseen käytettävää juustoa kutsutaan raceletteksi.
Kuten
kansallisruoat yleensäkin, myös racelettella on vanha perinne. Ensimmäisen
kerran se on mainittu keskiaikaisissa luostarimerkinnöissä, joissa kerrotaan
Alppien paimenten erittäin ravintorikkaasta ruoasta.
Johanna Spyrin tunnetussa”Heidi-”kirjassa puhutaan
raclettesta "varrasjuustona”.
Saksassa raclette on suosittu ruoka
iltaa istuessa ystävien kesken. Tarvitaan erityinen racelette-grilli, jossa on 8
– 12 pientä metallista, varrellista pannua. Näille laitetaan keitettyjä perinoita,
makkaroita, pekonia, kypsiä lihapaloja, hillosipulia, tomaattia, herkkusieniä, suolakurkkua,
kasviksia, tai mitä vaan pikkupalaa, päälle juustoa mieluiten
erityistä raclette-juustoa ja sitten pikkupannu laitetaan lämpiämään
grilliin. Juustohan
joka tapauksessa sulaa lämmössä. Lisukkeena tarjoillaan patonkia, tai ainakin Sveitsissä maalaisleipää.
Pannulla voi periaatteessa paistaa mitä vaan, mikä lämpiää nopeasti. Myös suklaakuorrutettuja makupaloja jälkiruuaksi. Tai vaikka näitä säilöttyjä hedelmiä :-)
Kiitos, nyt selvisi minulle mitä tarkoitetaan raclettella. Tuollaisen raclettepannun jos jostakin saisi...
VastaaPoistaLIDLin verkkokaupassa näyttää olevan raclette-grillejä myytävänä.
VastaaPoista