Härän sappi ja käärmejuuri olivat joitakin
aineita, joiden avulla keskiajalla valmistettiin olutta. Vuonna 1516 veljekset
Wilhelm IV ja Ludwig X säätivät ”puhtauden lain”. Siitä lähtien oluen valmistukseen saatiin käyttää vain ohraa (ja
siitä tehtyä mallasta), humalaa ja vettä –
sehän oli sillä tavalla ”terveellinen” juoma!
Ja sitten valmistamaan. En osaa päättää onko helppoa vai vaikeaa. Sen kuitenkin tiedän, että olut on Saksassa laadukasta - ja halpaa. Etelässä juodaan etupäässä viiniä, pohjoisemmassa olutta - mutta absoluuttinen totuus tämä ei ole - myös etelässä saa laatuolutta. Kuuluisia olutmerkkejä on monia, yksi kuuluisimpia on Andechsin luostarin olut Baijerissa. Ja kukapa ei Kölnissä kölschiä olisi juonut!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti