tiistai 1. maaliskuuta 2016

Mikä on vaarallisinta? Ydinvoima, tuulivoima vai vesivoima?


EIKE - Europäisches Institut für Klima und Energie (Eurooppalainen ilmasto- ja energiainstituutti)
 
Ei ilmastomme ole vaarassa, vaan vapautemme!
Ympäristönsuojelulle "kyllä", ilmastonsuojelulle "ei"

Mikä on vaarallisinta? Ydinvoima, tuulivoima vai patoallas? Miten vihreä propaganda vääristää havaintokykymme


kirjoittaja: Fred F. Mueller , 24.08.2014

Saksa kärsii luonnontieteilijöille vaikeasti ymmärrettävästä fobiasta. Vihreä anti-ydinvoima-kestopropaganda, jota median enemmistö kaikissa variaatioissaan jauhaa kuin rukousmyllyä, on saanut jopa jotkut luonnontieteilijät hiiltymään pelkästään mainittaessa tämä teema, sillä tuo fobia ei näytä mitenkään häviävän, esittipä miten järkeviä argumentteja tahansa. Tunteet kuohuvat ja järki vaiennetaan. Homo sapiensista tulee yllättäen villi otus, joka antaa vallan peruspeloilleen ja antaa pelkojen vangita itsensä.

Esitetyt argumentit ovat useimmiten hyvin heikkoja, eikä niille ole tieteellistä perustetta. 

Tuulivoimalapaloja ei oikeastaan mitenkään voi sammuttaa.
                                                                                      
Siitä, että meistä tuli ihmisiä, voimme kiittää syvällä sisimmässämme olevien pelkojen voittamista. Vain siten esi-isämme pystyivät käyttämään sellaista voimaa, johon muut elävät olennot eivät pysty: he taltuttivat tulen voiman. Ei työkalujen eikä aseiden käyttö erota meitä muista eläimistä, vaan tulen käyttö. Apinat ja merisaukotkin käyttävät työkaluja, samoin kuin useat lintulajit, ja lisäksi ne osaavat myös itse valmistaa työkaluja. Simpansseista esimerkiksi tiedetään, että ne käyttävät keppejä myös aseina.

Tulen käyttö on sen sijaan ainutlaatuista. Maanisäkkäille tuli (kuva 1) on perusvaara, jota ne pelkäävät, sillä tuli tarkoittaa kipuja ja kuolemaa. Ihminenkin on voittanut tulen pelon vasta suhteellisen myöhään – luultavasti vasta 1,5 – 2 miljoonaa vuotta sitten ja oppinut käyttämään tulta hyväkseen. Se sai aikaan parannuksia ruoanlaitossa sekä suojan pimeyttä, kylmyyttä ja villieläimiä vastaan. Myöhemmin ihmiset oppivat tekemään tulen avulla keramiikkaa ja työstämään metallia. Seuraavaan tärkeään askeleeseen ihmisen historiassa meni sitten vuosituhansia. Vasta 300 vuotta sitten keksittiin, miten tulesta saatavaa lämpöenergiaa voidaan käyttää höyrykoneissa. Höyry ja myöhemmin bensiini, diesel sekä sähkö antavat meille mahdollisuuden ylittää oma ja vetojuhtien lihasvoima. 

 Kuva 1: Tuli on kuolettava perusvoima. Tarvittiin kauan ennen kuin ihminen pystyi ylittämään peruspelkonsa ja hyödyntämään tulen voimaa.

Riski vai hyöty?

Samalla ihmisen piti kuitenkin myös oppia arvioimaan tulen aiheuttamat riskit ja selvitä niistä. Tuli tuo pakostakin mukanaan huomattavia riskejä. Arkeologit ovat löytäneet vähänkin kauemmin asutuilta paikoilta tulen aiheuttamia vaurioita, osin hyvinkin hirvittävien tulipalojen jälkiä, jotka todennäköisesti ovat vieneet paljon ihmishenkiä. Tarkkoja lukuja ei kai koskaan voida selvittää. Voidaan kuitenkin olettaa, että vuosisatojen aikana on ihmisiä kuollut tulipalojen takia miljoonia.

Eikä ihminen ole sittenkään säikähtänyt, vaan oppinut arvioimaan riskit ja hyödyt ja selviämään niistä. Edut ja haitat punnittiin ilman paniikkia ja tultiin siihen tulokseen, että edut ovat niin paljon suurempia, että riskit kannatti kantaa. Tulipalojen jälkeen rakennettiin asunnot uudelleen ja niihin rakennettiin tulisijat, kamiinat ja uunit. Sananlaskujen sanojen ”koti” ja ”liesi” ymmärrämme kuuluvan yhteen.

Ei edistystä ilman riskiä

Kaikki saavuttamamme edistys tuo sekä hyötyä että riskejä. Tämä sivilisaation perusteellinen yhteys koskee kaikkia tekemisiämme, olipa sitten kyse kaivoksista, lääketieteestä, merenkulusta, ilmailusta tai vaikkapa autoista, jotka ovat vaatineet ja yhä vaativat miljoonia ihmishenkiä. (Kuva 2) Nykyihmisen on mahdollista ylittää tunteelle perustuvat pelkonsa tällaisten teknologioiden kohdalla ja huomioida molemmat aspektit tieteellisen maltillisesti. Se, joka ei niin tekisi, olisi vain kuin apina, joka juoksee tulta pakoon. 

   Kuva 2. Vuodesta 1950 tieliikenne on tuottanut yksin Saksassa yli 670000 kuolonuhria. Kuitenkin me edelleenkin ajamme autolla joka päivä.

Esimerkkinä patoallas

Nykyisen sivilisaation riskien hallintaan kuuluu se, että emme useimmiten huomaa koko riskiä jokapäiväisessä elämässämme. Nousemme autoon tai lentokoneeseen, ajamme pyörällä, matkustamme laivalla tai nousemme hissillä emmekä edes ajattele, että se voisi olla vaarallista. Otamme ilman muuta sen riskin, että työssä tai muuten elämässä voisi tapahtua jotain, emmekä sittenkään reagoi juuri mitenkään, vaikka ajaisimme joka päivä auto-onnettomuuspaikan ohi.

Yksi esimerkki tällaisista riskeistä, jota emme ollenkaan huomaa, on padot. Saksassa ei niillä ole viime vuosina ollut onnettomuuksia. Ihmisen muistihan on lyhyt. Tulivuoren purkauksen jälkeen ihmiset menevät katsomaan tapahtumapaikkaa ja taas rakentavat samalle paikalle kuin ennenkin, aivan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Ihmiset kävelevät patoaltaiden reunoilla ja alapuolella olevilla alueilla, eivätkä ajattele, miten hirvittävä energia padotulla vedellä aivan heidän päidensä yläpuolella onkaan. (Kuva 3)
 
Kuva 3: Pato-onnettomuuksissa on kuollut ainakin 70.000 ihmistä

Pato-onnettomuuksissa kuolleita ainakin 70.000

Vanhin tunnettu pato-onnettomuus, Wikipedian mukaan [WIST], tapahtui 4500 vuotta sitten Egyptissä. Sadd-el-Kafaran pato oli 113 m pitkä, 14 m korkea ja siihen mahtui vettä 465000 m³. Sen vei mennessään, vielä rakennusaikana, odottamaton tulva. Uhrien määrää ei tiedetä, mutta katastrofi oli ollut niin huomattava, että 800 vuoteen ei kukaan Egyptissä halunnut patoja rakentaa. Seuraava pato-onnettomuus, jonka ihmisuhrien määrä mainitaan, tapahtui 3000 vuotta myöhemmin Kiinassa. Siellä kuoli 10.000 ihmistä.

Jos lasketaan yllä mainitun Wikipedia-artikkelin tapahtumat ja kuolleiden määrät, saadaan 70.000 – yli 100.000. Useimmat näistä onnettomuuksista tapahtuivat 1900-luvulla, mutta sentään 23 onnettomuutta 2000-luvulla. Niitä oli korkean teknologian maissa USA:ssa, EU:n alueella ja Japanissa kuusi.  Padot ovat tänäänkin riskialttiita. Yleinen mielipide ei tätä ajattele. Ei silloinkaan, vaikka esimerkiksi Itävallan Zillertalin asukkaat asuvat kolmen padon alapuolella. Jos yhdessäkin padossa muuri sortuisi – esimerkiksi terrorismin tai maanjäristyksen takia – kuolisi kymmeniä tuhansia ihmisiä. Padot ovat sähköntuotannossa vieläkin vaarallisempia kuin hiilivoimalat [TODE].

Myös tuulivoimalat ovat surmanloukkuja

Erityisen tehokas tuntuu olevan se ideologinen harha, jonka tuulivoimalobbarit lukuisten kannattajiensa avustamana ovat saaneet aikaan mediassa, koskien todellisuudessa ei lainkaan vähäisiä tuulivoimaloiden vaaroja. Kuulemme kyllä tulipaloista tai myllynsiipien putoamisista [FIR1, FIR2, FIR3, FTO1, FTO2], mutta myös vakavia tapaturmia tai kuolemantapauksia pidetään niin itsestään selvinä, että sellaisista kertovat vain paikallisuutiset. Julkisuudessa on luulo, että tuulivoima on kaiken kaikkiaan erittäin ”ihmisystävällistä”. 

Nopea surffailu netissä hakusanoilla ”tuuli onnettomuus” tuo esille vain yksittäistapauksia, eikä kuolonuhreista sanota mitään. Saksalainen nettisivu, joka näistä asioista kertoo [WIUN], on vain torso ilman suurempaa merkitystä, koska sitä ei ole päivitetty. Wikipediastakaan ei löydy – eikä se olekaan ihme, koska siellä vallitsee vihreä valta – muuta kuin hyvin epätäydellinen listaus, eikä kuolonuhreja mainita [WIKI].

Englanninkielisessä verkossa sitten vasta löytyy realistisia tietoja. Tätä aihetta käsittelee sivu [TOFI], kertoo „Daily Telegraph“ –lehden artikkelista 11.12.2011, jonka mukaan „RenewableUK“ on vahvistanut tiedon, että yksin Britanniassa oli tapahtunut 1500 tuulivoimaonnettomuutta viimeisen viiden vuoden aikana. Huomaa hyvin yksityiskohtainen dokumentointi [UNFA], jossa luetellaan aikajaksolla 1975 – 30.9.2009 yhteensä 674 yksittäistapausta. Ne on lajiteltu tarkasti tapahtuman sekä lähdetietojen mukaan. Valitettavasti tuo sivusto on maksullinen eikä sitä ole päivitetty vuoden 2009 jälkeen. Mainittuna aikana on kuitenkin lueteltu 60 tuulivoimaloista johtuvaa kuolemantapausta. Kun tätä vertaa muihin lukuihin – esim. niihin 1500 onnettomuuteen viiden vuoden aikana Britanniassa, näyttää olevan oikein, että vuoden 1975 jälkeen maailmanlaajuisesti tapahtuneet kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien määrät on kerrottava viidellä, jos ei peräti kymmenellä. Kiinasta esimerkiksi, maassa jossa on maailmanlaajuisesti eniten tuulivoimaloita [WICI], ei ole annettu yhtään onnettomuutta tai kuolemantapausta. Ei ole todennäköistä, että siellä niitä ei olisi. Voidaan pikemminkin olettaa, että vuoden 1975 jälkeen vähintään 300 tai jo yli 600 ihmistä on kuollut. Silloin tuulivoima-alan puhdas imago kaatuu ja osoittautuu petokseksi.

Entä ydinvoiman riskit?

Poikkeuksena lähes kaikkiin ihmisten käyttämiin teknologioihin suurin osa ihmisistä pitää ydinvoimaa lähes apokalyptisiin mittoihin vaarallisena. Pelätään säteilyä, maaperän saastumista ja jätettä, joka uhkaa jälkeläisiämme vielä miljoonien vuosien ajan. Samalla totuutta ei haluta kuulla, sillä rauhanomaisessa tarkoituksessa käytetty ydinenergia on kaikkein turvallisin nykyisin käytetty suurteknologia.

Kun puhutaan ydinvoimasta, pitää erottaa rauhanomainen ja sotateknologia. Teknologian alkuaikoina sotateknologian laitoksissa ja ydinlaboratorioissa tapahtui useita kuolemaan johtaneita onnettomuuksia, osin suurien säteilyannosten seurauksena. Sen sijaan rauhanomaisissa länsimaisen teknologian ydinvoimaloissa (kuva 4) ei tähän päivään mennessä säteilyn ole kukaan kuollut [NIEM].

  Kuva 4. Länsimaisen teknologian ydinvoimaloissa ei ole tapahtunut yhtään säteilyn takia kuolemaan johtanutta onnettomuutta.

Ydinvoiman käytössä on maailmanlaajuisesti tapahtunut kolme suurta onnettomuutta, jotka kuuluvat sarjaan ”suurin mahdollinen onnettomuus”:  Three Mile Island (Harrisburg, USA) vuonna 1979, Tshernobyl (tuolloin Neuvostoliitto) vuonna 1986 ja Fukushima (Japani) 2011. Säteilyn aiheuttamia kuolemia oli Tsernobylissä noin 60 [NIEM]. Mediasta toki löytyy osin paljon suurempia lukuja, tavallisesti teoreettisten laskelmien perusteella säteilyn vaikutuksista ympäristöön. Niitä pitää kuitenkin tulkita varoen. Sellaisiin analyyseihin käytetään paljon kiisteltyä LNT-menetelmää (Linear No Threshhold), mutta ne eivät pidä paikkaansa [GEGN]. Jos sen mukaan mentäisiin, pitäisi monet muut riskit kuten lentäminen, kaliumsuolojen tai fosfaattilannoitteiden käyttö [APFE] samoin kuin nk. radon-terveyskylpylöiden käyttäminen arvioida uudelleen. Tuon teorian mukaan Saksassa kuolisi lentojen takia vuosittain 100 henkilöä syöpään [NIEM]. Viimeisten 40 vuoden aikana olisi siis 4000 ihmistä kuollut lentämällä lentokoneilla. Sen sijaan ydinvoimaloissamme ei ole kuollut yhtäkään.

Satu ikuisesta saastumisesta

Yksi tehokkaimmista uusiuvan energian lobbarien valheista on puhe ympäristön saastumisesta miljoonien vuosien ajaksi, minkä jättäisimme jälkipolvillemme, kun ydinvoimalat suljetaan. Samalla tehdään kaikki mahdollinen, ettei mitään loppusijoitusta syntyisi, osoitetaan mieltä ja sekä politiikassa että valtion koneistoissa, jonne vihreät ovat tunkeutuneet, estetään kaikki järkevä kehitys. Paniikin levittäminen on tarpeellista siksi, että toimiva loppusijoitushan kaataisi koko valherakennelman.

Erityisen mielenkiintoista on tässä yhteydessä, että Saksan media ei ole kertonut suurelle yleisölle, että tällaiset loppusijoituskonseptit ovat jo olemassa kahdessakin Euroopan maassa, nimittäin Ruotsissa (kuva 5) ja Suomessa [ENDL]. 

Vaikka sikäläiset ihan mielellään ja avoimesti kertoisivat niistä, eivät Saksan televisioreportterit ole katsoneet tarpeelliseksi niihin tutustua. Tässä kohdin media vaikenee.

Kuva 5. Yleiskuva Ruotsin Forsmarkiin suunnitellusta radioaktiivisten jätteiden loppusijoituksesta. (Grafik: SKB)

Tämä jo vuosikymmeniä harjoitettu vihreä propaganda on johtanut siihen, että jo sanan ”ydinenergia” kuullessaan saksalaiset menevät paniikkiin. Saksa on valmis energiaitsemurhaan nimeltä ”energiakäänne” pelätessään kuvitteellista säteilykuolemaa. Joskus tuntuu siltä, ja että Homo sapiens on suljettu häkkiin, kun taas apinat saavat juosta vapaana. Olisi kiire punnita edut ja haitat, niin kuin meidän sivilisaatiomme perusta oikeastaan on.

Fred F. Mueller


Lähteet











[WIKI] de.wikipedia.org/wiki/Liste_von_Unf%C3%A4llen_an_Windkraftanlagen_in_Deutschland_und_%C3%96sterreich



http://www.eike-klima-energie.eu/clear.gif
EIKE (Europäisches Institut für Klima und Energie e.V.) on kasvava luonnontieteilijöiden, filosofien, taloustieteilijöiden, insinöörien, journalistien ja poliitikkojen muodostama yhdistys, jonka jäsenet eivät katso ”ihmisen tekemän ilmastonmuutoksen” olevan luonnontieteellisesti perusteltua ja jotka pitävät sitä siksi ihmiskuntaa kohtaan kohdistettuna valheena. EIKE ei hyväksy mitään ”ilmastopolitiikkaa” perusteeksi sille, että taloutta ja kansoja holhotaan ja että kansan pitää siitä sen takia maksaa. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti