perjantai 25. maaliskuuta 2022

Miksi rokottamattomat ihmiset eivät halua ottaa rokotuksia?

Berliinin terveysportaali :

Miksi rokottamattomat ihmiset eivät halua ottaa rokotuksia?

Lähde: https://www.gesundheitsstadt-berlin.de/warum-sich-ungeimpfte-nicht-impfen-lassen-wollen-15586/
1.11.2021  – Kirjoittaja: Barbara Bückmann

Lähes kaksi kolmasosaa (65 prosenttia) rokottamattomista ei halua rokottautua lähitulevaisuudessa. Saksan terveysministeriön tilaamassa Forsan tutkimuksessa kysyttiin syitä. Syyskuun 29. - 10. lokakuuta haastateltiin 3 048 henkilöä, jotka eivät olleet vielä ottaneet koronarokotusta.

Forsa-instituutti tunnisti neljä eri syytä olla ottamatta rokotetta. Ensinnäkin nämä ihmiset kiistävät tai kyseenalaistavat koronaviruksen olemassaolon. Toiseksi ihmiset, jotka epäilevät koronatoimenpiteitä, pitävät niitä tekosyynä sille, että valtio voisi harjoittaa enemmän kansalaistensa valvontaa.

Kolmanneksi he ovat kansalaisia, joilla on käsitys, että tiedotusvälineet raportoivat yksipuolisesti, että kaikkia tiedemiehiä ei kuulla ja että perusoikeuksien loukkaukset ovat suuremmat kuin viruksen aiheuttamat vaarat. Neljänteen ryhmään kuuluvat rokottamattomat ihmiset, joilla ei ole tällaisia syitä tai huolenaiheita.

Noin kolmannes rokottamattomista (34 prosenttia) kieltäytyi rokotuksesta, koska heidän mielestään rokotteet olivat riittämättömästi testattuja. 18 prosenttia pelkää sivuvaikutuksia, vastustaa pakollista rokotusta (16 prosenttia), epäilee rokotteiden turvallisuutta (15 prosenttia) ja epäilee virallista tietoa rokotuksista ja koronaviruksesta (15 prosenttia).

Rokotevaurioiden ja pitkäaikaisten seurausten pelko

15 prosenttia pelkää rokotteen aiheuttavan vaurioita ja pitkäaikaisia ​​seurauksia, 12 prosenttia epäilee rokotteen tehokkuutta ja 10 prosenttia arvioi rokotuksen riskin suuremmiksi kuin hyödyn. Muita syitä ovat itse koettu alhainen riski sairastua vakavasti Covid-19-tautiin (9 prosenttia), vaihtoehtoisten rokotteiden odottaminen (8 prosenttia), terveystekijät (8 prosenttia), itse koettu alhainen riski sairastua virustauteihin (8) prosenttia), luottamus omaan immuunijärjestelmään (7 prosenttia), raskaana oleva tai imettävä (5 prosenttia) ja jo ollut infektio (5 prosenttia).

Naiset perustelevat useammin rokottamatta jättämistä, koska he pelkäävät, että he eivät siedä sitä hyvin. Miehet uskovat useammin, että terveydenhuolto kestää hyvin tehohoitopotilaiden määrää ja että koronavirustartunta ei ole niin vaarallinen kuin väitetään.

55-vuotiaat ja sitä vanhemmat sanovat enemmän kuin muut ikäryhmät hylkäävänsä ne rokotteet, joita on tähän mennessä ollut saatavilla. Nuoremmille, alle 40-vuotiaille vastaajille halu saada lapsia on keskimääräistä suurempi syy olla ottamatta rokotetta. Kaiken kaikkiaan lähes kaksi kolmasosaa (65 prosenttia) rokottamattomista ei aio ottaa rokotetta lähitulevaisuudessa.

Kyselyyn ei kirjattu tai siinä oli hyvin vähän mukana ihmisiä, jotka eivät käytä Internetiä, henkilöitä, joilla ei ole riittävää saksan kielen taitoa, henkilöitä, joilla ei ole vakituista osoitetta ja jotka eivät periaatteessa osallistu valtion taholta tuleviin kyselyihin.

 ***

Psykologit sanovat, että yleisin syy on se, että pelätään jonkun toisen, tässä tapauksessa valtion puuttuvan omaan itsemääräämisoikeuteen. Epävarmat ihmiset peilaavat omaa varmuuttaan siten, että kieltävät kaikki valtion toimet ja kaiken avun.

Rokotusvastaisuuden neljä vaihetta

Lähde: https://www.horizont.net/planung-analyse/nachrichten/psychologie-der-impfskeptiker-hilft-beim-impfen-nur-noch-zwang-195886

Niitä, jota ei ole vielä rokotettu, ei todennäköisesti voi enää vakuuttaa millään argumenteilla. Se on tulos markkinatutkimusinstituutin concept m:n Euroopan laajuisesta tutkimuksesta. Rokotusskeptikot ovat jääneet loukkuun omaan kuplaansa ja ovat immunisoineet itsensä tervettä järkeä vastaan.

Vaihe 1 – Vaiston sanelema ennakkopäätös: Päätös koronarokotteen psykologisten esteiden ylittämisen puolesta tai vastaan ​​tehdään varhaisessa vaiheessa yksilötasolla. "Mahdollisten" rokoteskeptikkojen keskuudessa järjetön uhan tunne on ylivoimaisen voimakas, ja pelätään, että rokotteesta aiheutuisi se, ettei omaa kehoa voisikaan enää itse hallita ja että sitä manipuloisikin joku muu taho. Siitä johtuen alkaa vaistomainen tiedostamattoman tason taistelu-pako-mekanismi.

Vaihe 2 – Ensimmäinen järkeily: Kun tunteesta on päätetty, rokoteskeptikkojen puolustusmekanismit vähän kerrassaan vahvistuvat. Perusteellista, vaistomaista ennakkopäätöstä koronarokotusta vastaan ​​vahvistetaan ja legitimoidaan rationaalisilla ja näennäisrationaalisilla syillä. Keskusteluissa samanmielisten kanssa, sosiaalisen median kaikukammioista ja Internetistä löytyy yhä enemmän lähteitä, jotka osoittavat, että skeptisyys on perusteltua ja että esimerkiksi mahdollisten pitkäaikaisten seurausten vaaraa ei ole eliminoitu.

Vaihe 3 - immuuniksi perusteluille: Tämän seurauksena rokotusskeptikot näkevät olevansa kasvavan paineen alla. Nyt he kohtaavat enemmistön voimakkaat mielipiteen sekä lääkäreiden ja tiedemiesten kehotukset. Nehän kumoavan kaikki rokotuksia koskevat vastalauseet ja vetoavat vastuuntuntoon voittaa itsensä yhteisön puolesta ja sallia yksi helppo piikki.  Rokotusskeptikot eivät kuitenkaan anna näiden perustelujen voittaa.  Heidän aiemmat epäilyksensä ja olettamuksensa vahvistuvat ja jähmettyvät itse itsensä immunisoivaksi uskomusjärjestelmäksi. Tämä uskomusjärjestelmä saa rokotuksen vaarat näyttämään todennäköiseltä ja avaa toissijaisia ​​sotatantereita - esimerkiksi sitä, että koronariskiä liioitellaan, lääketeollisuus pelaa omaan pussiinsa, tai oletetaan, ettei itse voisi sairastua.  Yksinkertaiset valistuskampanjat (rokotus pelastaa ihmishenkiä!) nähdään yksipuolisena propagandana, eikä niitä kuunnella. Keskusteluissa sukulaisten, tuttavien ja työtovereiden kanssa, jotka eivät ymmärrä, miksi he eivät ota rokotetta, he tuntevat olevansa alakynnessä ja siksi ottavat päinvastaisen kannan.

Vaihe 4 – Uhrirooli ja radikalisoituminen: Rokotusskeptikot, jotka edelleen kieltäytyvät antamasta periksi rokotuspaineelle, huomaavat, että heidät syrjäytetään yhä enemmän sosiaalisesta ympäristöstään ja he ottavat uhrin roolin. Heistä tulee joko hiljaisia ​​uhreja ja he joutuvat poissuljetuiksi eräänlaisina toisinajattelijoina – välttelevät rokotuksista puhumista, suorittavat testejä. Tai he muuttavat näkemyksiään yhä radikaaleimmiksi, vastustavat avoimesti kansalaisvapauksien riistoa, perustavat somessa keskusteluryhmiä ja lähtevät osoittamaan mieltään tai kyseenalaistamaan koko pandemian ("todistamaton ylikuolleisuus" jne.). Lisää paineita heitä kohtaan aiheuttaa vain lisää vastustusta.

 

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti