maanantai 17. huhtikuuta 2023

Ydinvoimasta luopuminen

Atomivoimaa, ei kiitos!


Ydinvoimaa, kyllä kiitos!


 Jotta asia ei kuulostaisi niin pahalta, vaihdetaan sanaa atomista ytimeen. Tai päinvastoin, jotta asia ei kuulostaisi niin pahalta, vaihdetaan sanaa ytimestä atomiin.

Suomessa saatiin lauantaina 15.4.2023 vihdoinkin käyttöön Olkiluodon 3. voimala. Se kattaa Suomen sähköntuotannosta noin kolmanneksen, kaikki viisi voimalaa yhteensä noin puolet.

Saksassa viimeiset kolme ydinvoimalaa poistettiin verkosta lauantaina 15.4.2023. Ne tuottivat koko Saksan sähköntuotannosta noin 4 prosenttia. 

Keskustelu ei kuitenkaan päätynyt. Baijerin pääministeri Söder vaatii, että osavaltiot vastaisivat toiminnan jatkumisesta. Saksalaisten enemmistö on sitä mieltä, että sähköntuotantoa ydinvoimalla tulisi jatkaa.

Jopa uusiutuvien energialähteiden kannattajat eivät ole voineet olla huomaamatta, että Saksa on melko yksin ydinvoimasta luopumisensa kanssa. Lähes kaikki sen naapurimaat kulkevat eri tietä. Kaikkialla rakennetaan tai suunnitellaan uusia reaktoreita, kaikkialla pidentävät käyttöaikoja.

Ranskan, Puolan ja Alankomaiden kaltaiset maat ovat ymmärtäneet, että ydinvoima ratkaisee kaksi ongelmaa kerralla: se tekee valtiosta itsenäisemmän, mikä on tullut entistä tärkeämmäksi Venäjän hyökättyä Ukrainaan, ja se tuottaa paljon ilmastoystävällistä sähköä.

Sitä tarvitaan pian paljon enemmän, koska sillä ajetaan autoja ja lämmitetään taloja.

Viime vuosikymmeninä saksalaiset eivät ole kiistelleet mistään muusta energiapolitiikan riidanaiheesta yhtä kiihkeästi kuin ydinvoimaloista. Viimeksi reaktoreista käyty keskustelu sai ulottuvuuden, joka ulottui paljon laajemmalle kuin niiden merkitys Saksan sähkönsaannille.

Kiista estää näkemästä tulevaisuuden ongelmia: kivihiilivoiman käytöstä luopuminen, joka on tavoitteena mieluiten vuoteen 2030 mennessä, on paljon suurempi haaste kuin ydinvoiman käytöstä luopuminen. Vuonna 2022 ruskohiilen ja kivihiilen osuus Saksan kokonaissähköntuotannosta oli noin kolmannes, viisi kertaa enemmän kuin ydinvoiman.

Ilmastopolitiikan kannalta ydinvoimasta luopuminen on askel taaksepäin. Tämä tekee selväksi, että Saksan "muutoksessa" ei koskaan ollut kyse vain energiapolitiikasta. Yhteiskunta- ja kapitalismikritiikillä on yhtä tärkeä rooli.

 

Kuvassa Saksan energialähteet, sähkön hinta, kaasun käyttö sekä kaasun tuonti ulkomailta 16.4.2023.
36% sähköstä tuotetaan siis kivihiilellä.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti