lauantai 25. helmikuuta 2012

Willkommen in Hohenlockstedt, tervetuloa Hohenlockstedtiin

...toivottelee pormestari Bernhard Diedrichsen kunnan kotisivulla.

Hohenlocksted syntyi 6000 hehtaaria laajasta armeijan joukkojen harjoituspaikasta ja sijaitsee metsän ja peltojen keskellä, maalla, Schleswig-Holsteinin osavaltion sydämessä. Asukkaita on nykyisin noin 9000, eli saksalaisittain ei kovin paljon. Matkaa Pohjanmerelle, Itämerelle, Kieliin tai Hampuriin on tunnin verran.


Kun muutin seudulle, en ajatellut historiaa sen kummemmin. Vasta työtä tehdessäni tajusin, miksi nk. Puuseppa-hanke (ei: Puuseppä!) oli juuri Steinburgissa ja mikä suuri merkitys Hohenlockstedtillä suomalaisille ja Suomen historian kululle on ollut, ja mistä syystä oikeastaan olin päätynyt juuri tuolle seudulle. Minä muutin ihanaan vanhaan taloon Steinburgin vihonviimeiseen kulmaan, Horstiin, kylään, joka oli mahdollisimman lähellä Hampuria. Näkyy allaolevassa kartassa ihan alhaalla. Työlleni edellytys nimittäin oli asuminen Steinburgin maakunnassa, muiden yhtä merkillisten vaatimusten lisäksi. Tulipahan tuolloinkin jo EU-raportteja kirjoitettua, eivätkä ne pikkutarkat raportit muuten ole täältä Suomesta käsin yhtään helpompia...


Museota ylläpitää Kulttuuri- ja historiaseura, vapaaehtoisvoimin, huolella ja antaumuksella, ja suosittelen lämpimästi vierailua museossa.


Vesitornin remontti tuli valmiiksi marraskuussa 2007, ja nyt sen lisäksi, että sinne voi mennä sisälle, torniin voi nousta ja nähdä 18 metrin korkeudesta kauniin ympäröivän maiseman.

Museossa on kolme osastoa. Yhdessä on esillä Suomen itsenäisyysliike ja suomalaisten jääkärien koulutus senaikaisessa Lockestedtin leirissä. Suomen jääkäriliikkeellä oli suuri osa Suomen kamppailussa Venäjää vastaan. Vuosittain museossa käy noin 250 suomalaista vierasta.



Kuvat: Carsten Schmidt, Hohenlockstedt

Toinen osasto kertoo Lockstedtin paikallishistoriasta, aikoinaan paikalla toimineesta armeijan joukkojen harjoituspaikasta.

Kolmannessa osastossa on nähtävissä vaihtelevia näyttelyitä. Itse näin siellä suomalaisen Lotta Svärd -näyttelyn alkuvuodesta 2008.

Hieman myöhemmin sain kuunnella mueson tiloissa nyt edesmenneen tri Herbert Strehmelin esitelmän hänen alasaksan kielelle kääntämästään Kalevalasta.
http://www.finnland.de/public/?contentid=119583&contentlan=1&culture=fi-FI


Kanuuna 76 K 02 R / PutilovNr. 6263/937
Suomi sai näitä tykkejä 180 kapaletta sotasaaliina vapaussodassa. Tämä kanuuna vuodelta 1916 oli käytössä Suomen vapaussodassa sekä vuosien 1939-1944 sodissa. Sillä ammuttiin viimeksi sotaharjoituksissa 01.10.1987.

http://www.museum-hohenlockstedt.de/17.html

Joka kesä Hohenlockstedtissä rannalla pidetään juhannustapahtuma myyntikojuineen, ruokineen ja tansseineen. Allaolevassa kuvassa Norddeutsche Rundschaussa 25.6.2007 julkaistu artikkeli, jossa poseeraan silmäätekevien kanssa esittelypöytäni takana.  Kaikenlaiset messut ovat Saksassa tärkeitä tapahtumia. Ja joka joulu pidetään isot joulumarkkinat, jotka tuovat väkeä laajalta alueelta ympäristöstä ostamaan suomalaisia tuotteita.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti