Saksankieliset maahanmuuttajat ja Helsinki
Fazer, Paulig, Stockmann – tunnetut suomalaiset olivat alkujaan saksalaisia ja sveitsiläisiä maahanmuuttajia.
1800-luvulla saksankielisten sukujen merkitys Suomen ja sen pääkaupungin kehitykselle oli keskeinen. Esimerkiksi Helsingin paraatipaikat kuten yliopiston päärakennus ja kirjasto, tuomiokirkko sekä valtioneuvoston linna Senaatintorilla ovat berliiniläissyntyisen arkkitehti Ludvig Engelin käsialaa.
Robert Schweitzer ja Aue-säätiö, Suomi-Saksa Yhdistysten Liitto sekä Helsingin kaupunki ovat tuottaneet kiertonäyttelyn saksankielisten maahanmuuttajien vaikutuksesta Helsingin pääkaupunkikehitykselle. Tunnettujen saksalais- ja sveitsiläissukujen lisäksi näyttely kertoo saksalaisesta koulusta, kirjastosta ja seurakunnasta, jotka yhä toimivat Helsingissä.
Kiertueaikataulu
- 16.10. – 12.11. Saksalainen kirjasto, Helsinki
- 15.11. – 16.11. Hanasaaren kulttuurikeskus, Espoo
- Joulukuu, Rovaniemi
- Tammikuu, Seinäjoki
- Helmikuu, Jyväskylä
- Maaliskuu, Lappeenranta
- Näyttelyn sisältöihin on mahdollista tutustua myös verkossa: http://www.ssyl.fi/ajankohtaista/saksalaiset-ja-helsingin-kehitys/
Engelin jäljillä
Mikä on Kantonistikoulu? Entä Kuppala? Stockmannin tavaratalo sijaitsi muinoin Kiseleffin talossa Senaatintorilla.Kokosimme yhteen vähemmän tunnetut tarinat tuttujen helsinkiläisrakennusten ja -maisemien takana. Materiaalin avulla voin kurkistaa 1800-luvun Helsinkiin, sellaisena kuin Engel ja hänen aikalaisensa sen näkivät.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti