maanantai 1. heinäkuuta 2013

Andechsin luostari ja olutpanimo





Andechsin luostari (lausutaan ”andeks”) on benediktiiniläisluostari Andechsissa, Baijeissa. Luostari syntyi Andechsin vanhaan linnaan. Andechsin rokokootyylinen luostarikirkko oli ja on edelleenkin tärkeä pyhiinvaelluskohde. 


Luostarin ravintola on kuuluisa, se on sekä erinomaisen ruokansa että oman oluensa takia varsinainen magneetti sekä paikallisille että turisteille.  Suurin osa panimon tuotteita myydään koko Saksaan sekä myös ulkomaille. Seitsemää olutlajia tuotetaan vuosittain noin 100.000 hektolitraa. Alkoholipitoisuutta niillä on 7 – 18,5%. Olutta on tehty tässä luostarissa jo keskiajalta alkaen – ensimmäinen merkintä aikakirjoissa on vuodelta 1455. 

Olut ei ole mikään nykyajan keksintö. Se syntyi vahingossa, noin 6000 vuotta sitten Mesopotamiassa. Varhaisella keskiajalla etupäässä munkit valmistivat olutta, jotta selviäisivät pitkästä paastoajasta. Vanhin maininta on vuodelta 820 St. Gallenin luostarista. Vasta suhteellisen myöhään kauppiaat huomasivat, että panimoista voisi olla heillekin hyötyä. Teollistuminen toi sitten oman lisänsä ja teki oluesta jokamiehen juoman.

 


En tässä kehota juopottelemaan, vaan totean, että yhä vieläkään Suomessa ei osata ”elää ihmisiksi”.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti