perjantai 20. kesäkuuta 2014

Radler vaiko Alsterwasser, Schorle vaiko Gespritzter?


Saksassa juodaan suomalaisten näkökulmasta kummallisia juomia. Kun meillä juodaan ginger alea – joka on aivan suomalainen juoma  – saksalaiset juovat olutta, johon on lisätty limonadia. Tai viiniä, johon on sekoitettu kivennäisvettä. Tai … 





Jos siis tilaa tuollaisen juoman, pitää tietää mitä sanaa käyttää, sillä juomasta käytetään kahta ja joskus kolmattakin nimeä. Aivan kuten monesta muustakin asiasta, esimerkiksi sämpylöistä.




Olut ja limonadi samassa lasissa on monelle kokeneelle oluenjuojalle kauhistus. Vaan kesän ollessa kuumimmillaan, ja sitä se totisesti voi Saksassa olla, se on hyvä janojuoma… Kartasta ilmenee, mitä sanaa käyttää. Nimet ”Alsterwasser” (Alsterin vettä – Alster on järvi Hampurissa) tai ”Radler” (pyöräilijä) on kaiketi keksitty yli sata vuotta sitten, ei tiedetä missä ja miksi.


Alsterwasser / Radler



Schorle, Spritzer (ruiskuttaja), Gespritzter (ruiskutettu) on sekoitus

-          viiniä ja kivennäisvettä

-          viiniä ja limonadia tai kolaa

-          hedelmämehua ja mineraalivettä.


Schorle on suosittu juoma kuumana kesäpäivänä. Sekoitussuhde noin puolet-puolet, hedelmämehuun enemmän vettä. Sana ”Schorle” ei varsinaisesti tarkoita mitään, vaan on onomatopoeettinen ilmaisu jollekin, joka räiskyy ja kipinöi. Merkityksiä on myös yritetty löytää aina Turkista ja Espanjasta, tarkoituksena sanoa, että joku asia on sekaisin.  


Viininä käytetään mieluiten rieslingiä, sinistä portugalilaista, weißherbstiä (joka on punaisista rypäleistä tehty roseviini), Müller-Thurgauta, silvaneria tai punaviiniä. Karvaampi versio vesitetään kivennäisvedellä, makeampi sitruunalimonadilla tai molemmilla. Perinteisesti lasi on puolen litran vetoinen. 
Samantapaisia sekoituksia saadaan, kun viiniin lisätään kolaa. Kola punainen tai kola valkoinen sanoo, onko viini puna- vai valkoviiniä. 


Joillakin seuduilla Saksassa näitä sekoituksia kutsutaan nimellä Gespritzter (ruiskutettu), eikä se aina tarkoita samaa juomaa. Hessenissä juoma on 2:1 – 3:1 sekoitus omenaviiniä ja kivennäisvettä. Perinteisesti se tarjoillaan uurretuista, juovikkaista omenaviinilaseista. Lasit ovat perinteistä mallia siksi, että joskus muinoin syötiin enemmän sormin ja näin lasi ei päässyt putoamaan kädestä. Sanalla ”Sauergesprinzter” (kitkerästi ruiskutettu) tarkoitetaan juomaa, jossa on kivennäisvettä, ”Süßgesprinzter” (makeasti ruiskutettu) juomaa, jossa on limonadia. Rheinhessenissä juoma on valkoviinin tai punaviinin ja kivennäisveden sekoitus. Sen lisäksi on viiniä kolalla tai sitruunalimonadilla, tai oluella ja kolalla. Itävallassa ja Sveitsissä on lisäksi vielä erilaisia nimityksiä ja sekoituksia. 



 Westfalen Tower Frankfurtissa. Kuin iso omenaviinilasi!
Ja sitten on omenaviiniin sekoitetut mineraalivedet ja limonadit. 



On myös hyvä tietää, että ”Nektar” on vesisekoitteista mehua, kun taas ”Saft” eli mehu on täysmehua. 

Tavallista on myös, että samppanjaan sekoitetaan appelsiinimehua. Yleensä tarjoillaan samppanjaa joko sellaisenaan tai mehun kanssa. 



1 kommentti:

  1. Hyvä se on olla perinteisiä juomia eikä yleismaailmallisia pelkästään. Lähes kaikkia noita olen jo maistanut, mutta en niistä välitä sen enempää, vesi vanhin voitehista, juodenkin.
    Muistan nuoruuden päiviltä diskojuoman, jossa puoliksi coca-colaa, puoliksi olutta. Hyvälle maistui!

    VastaaPoista