Saksassa juodaan suomalaisten näkökulmasta kummallisia juomia. Kun meillä
juodaan ginger alea – joka on aivan suomalainen juoma –
saksalaiset juovat olutta, johon on lisätty limonadia. Tai viiniä, johon on
sekoitettu kivennäisvettä. Tai …
Jos siis tilaa tuollaisen juoman, pitää tietää mitä sanaa käyttää, sillä
juomasta käytetään kahta ja joskus kolmattakin nimeä. Aivan kuten monesta
muustakin asiasta, esimerkiksi sämpylöistä.
Olut ja limonadi samassa lasissa on monelle kokeneelle oluenjuojalle kauhistus.
Vaan kesän ollessa kuumimmillaan, ja sitä se totisesti voi Saksassa olla, se on
hyvä janojuoma… Kartasta ilmenee, mitä sanaa käyttää. Nimet ”Alsterwasser” (Alsterin
vettä – Alster on järvi Hampurissa) tai ”Radler” (pyöräilijä) on kaiketi
keksitty yli sata vuotta sitten, ei tiedetä missä ja miksi.
Schorle, Spritzer (ruiskuttaja), Gespritzter (ruiskutettu)
on sekoitus
-
viiniä
ja kivennäisvettä
-
viiniä
ja limonadia tai kolaa
-
hedelmämehua
ja mineraalivettä.
Schorle on suosittu juoma kuumana kesäpäivänä. Sekoitussuhde
noin puolet-puolet, hedelmämehuun enemmän vettä. Sana ”Schorle” ei
varsinaisesti tarkoita mitään, vaan on onomatopoeettinen ilmaisu jollekin, joka
räiskyy ja kipinöi. Merkityksiä on myös yritetty löytää aina Turkista ja
Espanjasta, tarkoituksena sanoa, että joku asia on sekaisin.
Joillakin seuduilla Saksassa näitä sekoituksia kutsutaan nimellä Gespritzter (ruiskutettu), eikä se aina tarkoita samaa juomaa. Hessenissä juoma on 2:1 – 3:1 sekoitus omenaviiniä ja kivennäisvettä. Perinteisesti se tarjoillaan uurretuista, juovikkaista omenaviinilaseista. Lasit ovat perinteistä mallia siksi, että joskus muinoin syötiin enemmän sormin ja näin lasi ei päässyt putoamaan kädestä. Sanalla ”Sauergesprinzter” (kitkerästi ruiskutettu) tarkoitetaan juomaa, jossa on kivennäisvettä, ”Süßgesprinzter” (makeasti ruiskutettu) juomaa, jossa on limonadia. Rheinhessenissä juoma on valkoviinin tai punaviinin ja kivennäisveden sekoitus. Sen lisäksi on viiniä kolalla tai sitruunalimonadilla, tai oluella ja kolalla. Itävallassa ja Sveitsissä on lisäksi vielä erilaisia nimityksiä ja sekoituksia.
Viininä käytetään mieluiten rieslingiä, sinistä
portugalilaista, weißherbstiä (joka on punaisista rypäleistä tehty roseviini),
Müller-Thurgauta, silvaneria tai punaviiniä. Karvaampi versio vesitetään
kivennäisvedellä, makeampi sitruunalimonadilla tai molemmilla. Perinteisesti
lasi on puolen litran vetoinen.
Samantapaisia sekoituksia saadaan, kun viiniin
lisätään kolaa. Kola punainen tai kola valkoinen sanoo, onko viini puna- vai
valkoviiniä.
Joillakin seuduilla Saksassa näitä sekoituksia kutsutaan nimellä Gespritzter (ruiskutettu), eikä se aina tarkoita samaa juomaa. Hessenissä juoma on 2:1 – 3:1 sekoitus omenaviiniä ja kivennäisvettä. Perinteisesti se tarjoillaan uurretuista, juovikkaista omenaviinilaseista. Lasit ovat perinteistä mallia siksi, että joskus muinoin syötiin enemmän sormin ja näin lasi ei päässyt putoamaan kädestä. Sanalla ”Sauergesprinzter” (kitkerästi ruiskutettu) tarkoitetaan juomaa, jossa on kivennäisvettä, ”Süßgesprinzter” (makeasti ruiskutettu) juomaa, jossa on limonadia. Rheinhessenissä juoma on valkoviinin tai punaviinin ja kivennäisveden sekoitus. Sen lisäksi on viiniä kolalla tai sitruunalimonadilla, tai oluella ja kolalla. Itävallassa ja Sveitsissä on lisäksi vielä erilaisia nimityksiä ja sekoituksia.
Westfalen Tower Frankfurtissa. Kuin iso omenaviinilasi!
Hyvä se on olla perinteisiä juomia eikä yleismaailmallisia pelkästään. Lähes kaikkia noita olen jo maistanut, mutta en niistä välitä sen enempää, vesi vanhin voitehista, juodenkin.
VastaaPoistaMuistan nuoruuden päiviltä diskojuoman, jossa puoliksi coca-colaa, puoliksi olutta. Hyvälle maistui!