torstai 27. kesäkuuta 2019

Joskus ilmastonsuojelu tekee sairaaksi


Ei päivää ilman myrskysääennusteita, dramaattisia vetoomuksia ja mielenosoituksia tehdä enemmän ilmaston puolesta. 

Samalla on hävinnyt järkevä keskustelu siitä, ovatko aiemmat ilmastonsuojelutoimenpiteet olleet tehokkaita tai mielekkäitä ja onko laitosten lähellä asuville ihmisille tullut minkäänlaisia haittoja.

Mutta halutaanko tällaisia edes ajatella? Rakennetaan lisää ja aina entistä suurempia tuulivoimaloita. Melusta ja infraäänestä vastaa ympäristövirasto, mutta koskaan ei vielä ole paikallisilta asukkailta tai lääkäreiltä kysytty mitään. Ei ole kyselty, ovatko asukkaat sairastuneet. Miljoonabudjetistaan ei ympäristöministeriöltä ole liiennyt senttiäkään kyselylomakkeelle, joita tällaisia asioita olisi tiedusteltu.

Tarkempaa tutkimusta varten Saksassa toimiva lääkäri tri Stephan Kaula on Saksassa toimivan ihmisten ja eläinten terveydestä huolehtivan yhdistyksen nimissä vapaaehtoistyönä vieraillut inframelusta kärsivien asukkaiden luona koko Saksan alueella. Järkyttävän tuloksen hän on julkaissut DSGS: sivustolla. 

Dr.med. Kaula kertomassa tutkimustuloksistaan "Infraääni ja terveys"-tapahtumassa 23.5.2019 Berliinissä.*)

Tuulivoimalat myös siellä, missä ne sijaitsevat viranomaisten sallimilla etäisyyksillä, sairastuttavat asukkaita, osin hyvin vakavasti, näin tutkimuksen tulos. Mutta tämä tutkimustulos on vain yksi monista sadoista, joita on tehty vuosien varrella ja jotka kertovat tästä vakavasta ongelmasta. Myös hiljan Saksan lääkärilehdessä julkaistussa artikkelissa sanotaan näin:
“Mitä terveysriskien tutkimiseen tulee, niin – ei yllätä – juuri ne maat pyrkivät tutkimaan vähiten, jotka eniten tuulivoimaa rakentavat.”

Tuulivoima on innostuneen poliittisen idean lapsi. Sitä politiikot sitten itse jatkuvasti puoltavat ja kehuvat. Ympäristövirasto on läheisesti sidoksissa tuulivoimatoimijoihin, jotka tietenkin “myyvät” tätä poliittista päätöstä kansalaisille. Näin on syntynyt valtava eturistiriita. On siis oikeasti syytä epäillä, että poliitikot eivät halua, että politiikan laiminlyönnit tulisivat julki.

Peter P. Jäger
Puheenjohtaja
Deutsche Schutz-Gemeinschaft-Schall für Mensch und Tier e.V.
(Saksan ihmisiä ja eläimiä melulta suojaava yhdistys ry)


***************

*) Tunnen tri Stephan Kaulan, tri Thomas Carl Stillerin sekä Peter P. Jägerin  henkilökohtaisesti ja olin tapahtumassa paikalla.

sunnuntai 23. kesäkuuta 2019

Berliinin muuri



Berliini on jokaisen vierailun aikana aina uusi. 

Toukokuun lopulla Berliinissä yövyin ensimmäiset pari yötä upouudessa hotellissa entisen Itä-Berliinin alueella. Itäinen alue on laajalti saneerattu ja rakennettu uutta. Hotelli sijaitsi aluksi minun mielestäni ”ei-missään”, mutta totuus olikin toinen: heti hotellin takana avautui uusi maailma, laaja Mercedes-areena ja ympäristön kaikki uudet palvelut. 



 
Sellaista on maailma täynnä… ei siis mitään uutta ja erikoista, paitsi moderni tekniikka ja totta kai kauppojen hinnat, joiden alhaiset numerot jaksavat minua hämmästyttää jokaisella Saksan matkallani.

Mikä sen sijaan oli minulle uutta, oli pitkä pätkä muuria, joka oli jätetty joenrannan ja tien väliin ja muurista tehty taideteos ”East Side Gallery”, vuodelta 1990. 



















Vanhan pätkän tunsinkin jo. Kuulun myös siihen sukupolveen, joka on seisonut länsipuolella tikapuilla ja katsellut itäiseen Berliiniin muurin yli. Muuri seisoi 28 vuotta, nyt sen murtumisesta on kulunut 30 vuotta. Berliinissä kävimme muutamankin kerran, muurin itäpuolelle puolelle piti mennä kahdesta eri rajanylityspaikasta, koska ex-mieheni oli länsisaksalainen ja minä suomalainen, ja televisiotornin viereisessä kahvilassa tutustuimme itäsaksalaiseen pilottiin, joka kertoi päässeensä käymään kahdesti ulkomailla: Jugoslaviassa ja Suomessa... Berliinissä valmistelimme kielikoulujen opetussuunnitelmat, Berliinissä kielikoulujen kokouksen osanottajana sain illastaa senaatin kutsusta raatihuoneella, Berliiniä ihmeteltiin heti muurin kaatumisen jälkeen perheen voimin. Tuntui olleen lapsille vaikuttava kokemus, kun tuolloin 10-vuotias tyttäreni yhä tänään muistaa matkasta paljon yksityiskohtia. Berliinin asemalla ihmeteltiin kuoromatkan jatkumista muutaman tunnin... Nykyisen lasisen aseman nimi on myös Lehrter Bahnhof, jos vanhan kartan satut omistamaan. 



Lisäksi Berliinissä voi nyt nähdä tosi upean panoraamanäyttelyn ”Die Mauer”. Se on taiteilija Yadegar Asisin tekemä kolmiulotteinen kuva jaetusta Berliinistä muureineen joskus syksyllä 1980-luvulla. Se koostuu sadoista aikalaisten ottamista valokuvista. Tunnelmaa täydentävät autenttiset äänitehosteet.