lauantai 29. heinäkuuta 2023

Milloin minusta tulee vanha?

Psykologi ja gerontologi Andreas Krusella on siihen seuraava vastaus: "Jos ajattelet, ettet voi enää tehdä mitään positiivista, olet ajautumassa ruumiillisesti huonompaan kuntoon."

 DIE ZEIT -lehden haastattelussa hän kertoo, miksi meidän ei tarvitse pelätä elämän toista puoliskoa ja miten pysyä nuorena. Fyysisen aktiivisuuden lisäksi yksi asia on Andreas Kruselle ratkaisevan tärkeä: ennakkoluulottomuus - henkisesti, emotionaalisesti ja hengellisesti avoimena pysyminen. Toisin sanoen heittäytyä jatkuvasti elämän ensikokemuksiin ja saada uusia kokemuksia. Tämä ei välttämättä tarkoita benjihyppyjä senioreille. Jokapäiväisessä elämässä voi yksinkertaisesti yrittää sanoa useammin "kyllä" - kutsuille, kohtaamisille ja kaikelle, mitä heräämisen ja nukkumaanmenon välissä tulee vastaan.

 


 

lauantai 1. heinäkuuta 2023

Rahaa

Uskoisitko tätä? 


 

Ihmiset yleensä haluavat enemmän aikaa, enemmän rahaa ja siten parempaa elämänlaatua. He eivät kuitenkaan toimi sen mukaisesti. Vaikka saksalaisia pidetään ahkerina säästäjinä, Wirtschaftswochen ja mielipidetutkimuslaitos YouGovin toteuttaman kyselytutkimuksen mukaan tilastot kertovat jotain muuta: 30 prosentilla saksalaisista ei nimittäin ole lainkaan omaisuutta, 11 prosenttia omistaa vain enintään 2.500 euroa, 19 prosenttia ei halunnut kommentoida asiaa, 27 prosenttia ilmoitti omaisuudekseen jopa auton tai huonekalut - ja vain yksi prosentti omistaa yli 500.000 euron arvosta rahoitusvarallisuutta.

 

Oletko vastannut seuraaviin kysymyksiin tai edes ajatellut niitä?

* Onko sinulla rahaa käyttö- tai määräaikaistileillä?

* Onko pankkineuvojasi se, johon otat yhteyttä, kun huolehdit raha-asioistasi?

* Sekoitatko velan (kuten kotisi - eli jotain, joka on miellyttävä elämäntyylisi kannalta, mutta josta maksat koko ajan) sijoitukseen, johonkin, joka tuottaa sinulle rahaa, esimerkiksi sijoitusasuntoon, joka tuottaa sinulle rahaa, koska muut ihmiset maksavat sinulle vuokraa?

* Oletko myös tyytymätön maksamiesi vuotuisten korkojen määrään?

* Sijoitatko kenties samalla tavalla kuin sanomalehdet, aikakauslehdet tai jopa televisio suosittelee?

* Seuraatko lupaavia "sijoitusvinkkejä" tai liiketoimintamahdollisuuksia tuttavilta, jotka eivät itse ole yhtään varakkaampia kuin sinä?

* Uskotko edelleen, että valtion eläke "jotenkin huolehtii sinusta"?

* Onko sinulla tuotteita kuten henkivakuutus tai asuntosäästösopimus?

* Puuttuuko sinulta täsmällinen taloudellinen suunnitelma elämää varten?

* Oletko valmis ottamaan vastuuta omasta taloudestasi?

* Onko sinulla unelmia, joita et voi (vielä) toteuttaa nykyisellä rahoituskonseptillasi?

 

Kannattaisiko ehkä ottaa selvää, miten raha toimii ja lakata valittamasta, että aina on liian vähän rahaa?