perjantai 28. elokuuta 2015

Tuulivoima ei tuonutkaan työpaikkoja...

Tuulivoima kuohuttaa minua kovin. Eivät tuulivoimalat sinänsä, vaan suomalaisten tuulivoimauskonnollisuus. Jos on jotain, josta ei ole mitään hyötyä ja joka on vahingollista, mutta se myydään suomalaisille ympäristöystävällisyyden nimissä, niin miten on mahdollista, että täysijärkiset ihmiset ovat valmiita maksamaan siitä miljardeja? 

Samanaikaisesti tässä valtakunnassa leikataan lähes kaikesta! 

Tuulivoimalat ovat monella tavalla vahingollisia ihmisille, eläimille ja kansantaloudelle:

a)    lisäävät CO2-päästöjä,
b)    pilaavat maiseman,
c)    aiheuttavat luonnon eläinten suurimittaista kuolemista,
d)    pilaavat turismin mahdollisuudet,
e)    alentavat kiinteistöjen arvoa,
f)     aiheuttavat sairauksia,
g)    eivät millään tavoin korvaa muilla tavoin tuotettua energiaa
h)    maksavat järjettömän paljon ja tuhlaavat luonnonvaroja
i)     käyttöikä keskimäärin 13 vuotta, sen jälkeen purettava
j)     tukijärjestelmä pakottaa veronmaksajat maksamaan ne
        eli nostavat energian  hinnan moninkertaiseksi

...ei voi muuta kuin todeta, että asun idioottien tai täysin välinpitämättömien ihmisen maassa. Se, että kyseessä on iso raha valmistajille ja sijoittajille ja että heidän lobbaamisensa on saanut poliitikot uskomaan heidän satujaan, on aivan ala-arvoista sivistyneeltä kansakunnalta. Mutta Suomihan onkin yhden mielipiteen maa... yhden kerrallaan.

Tässä en mitenkään ottanut kantaa ydinvoimaan, sen kannattaminen tai vastustaminen on aivan eri asia. Selvää on, että ydinvoima ei voi olla lopullinen maailman pelastus, eikä vesivoimaa kannata rakentaa tasaiselle Pohjanmaalle. Tosiasia siis on, että ydinvoima ja vesivoima ovat ainoat tällä hetkellä olemassa olevat energiantuotantomuodot, jotka ovat varmoja ja luotettavia ja vähentävät ihmiskunnann CO2-päästöjä. Päästöt ovatkin vähentyneet huomattavasti USA:ssa, jossa tuulta ei tueta, vaan raha on käytetty uusiin teknologioihin. Todennäköisesti kuitenkin keksitään jotain; nk. tuuliruuvi voisi olla sellainen keksintö. Onhan keksitty ydinpolttoaineen kierrätyskin, niin ettei maahan tarvitse juuri mitään ydinjätettä piilotella - sehän olisikin järjetöntä kansantaloudellista tuhlausta. Tuulivoiman varastointia sen sijaan ei vielä ole keksitty, eikä ole edes tiedossa mitään siihen viittaavaa.


Ikävä tosiasia on, että tuulivoiman rakentaminen myös vähentää työpaikkoja, vaikka niitä piti tulla miljoonia lisää. Saksassa on tuulivoimaa tuettu 15 vuoden ajan, näin päätti vuonna 1999 punavihreä hallitus. Sinä aikana työpaikat ovat vähentyneet huolimatta tuulivoimaloiden määrän valtavasta kasvusta. Tuuli- ja aurinkovoima kattaa nykyisin noin neljänneksen tarpeesta, ja sähkön hinta on pilvissä. Mitä on tapahtunut?

Tämän valitettavan tuloksen julkaisi Saksan valtiovarainministeriö 2014. ("Bruttobeschäftigung durch erneuerbare Energien in Deutschland im Jahr 2013"). Yhteenveto: 20 sivun mittaisesti kerrotaan, miten yhä enemmillä miljardeilla saadaan aikaan yhä vähemmän työpaikkoja. 

Vuonna 2013 uusiutuvan energian parissa töitä teki 363.100 henkilöä, 7 % vähemmän kuin edellisenä vuonna. Se on alle prosentti koko maan 42 miljoonasta työntekijästä.  Suurin syy on tosin aurinkovoiman lähes täydellinen romahdus. Hans-Werner Sinn, müncheniläisen Ifo-instituutin (taloustutkimuslaitoksen) johtaja: ”Tuet kannattamattomille teknologioille eivät tuo yhtäkään työpaikkaa. Sen sijaan useimmiten tuhotaan vaurautta. Oletettu vihreä työpaikkaihme oli tuolloin ja on yhä pelkkää toiveunta.”

Vaan johan ekologis-teolliset tahot vähättelevät tuota tosiasiaa. Ne sanovat, että uusiutuvan energian kultaiset vuodet ovat vasta tulossa. Sitä ei kuitenkaan enää usko juuri kukaan, ei edes maan hallitus. Vuonna 2014 tukia jo hieman leikattiin. Seuraus: saksalaisten tuulivoimayritysten on keskityttävä laitteittensa myyntiin ulkomaille.

Entäpä, jos kiinalaiset ja amerikkalaiset eivät haluakaan suhteellisen kalliita saksalaisia uusiutuvan energian laitteita? Siinä tapauksessa, valtiovarainministeriön mukaan, uusiutuvan energian työpaikat tulevat vähenemään. Siis: työpaikat vähenevät, mutta tukien kokonaismäärä kasvaa. ”Se on hulluutta, joka tulee pistorasiasta.” (Josef Joffe, "Die Zeit"-lehden kustantaja). Oletettavaa on, että tukia maksetaan myös seuraavat 15 vuotta...


Toinen näkökulma. Kun meillä sähkön hinta tuulivoiman takia kallistuu, kallistuvat tietenkin myös tuotantohinnat. Kallistuneet tuotantohinnat aiheuttavat vaikeampaa vientiä, se puolestaan sitten vie työpaikkoja. Emmekö me pyrkineetkään lisäämään vientiä ja sitä kautta työpaikkoja, vai miten se meni?

Olemmeko me nyt saksalaisten uhreja? Näyttääpä siltä, että olemme.


1 kommentti:

  1. Meidän tuttu itseasiassa tekee töitä tuulivoima-alalla. On se semmoinen ala, että varmasti potentiaalisesti toisi paljonkin uusia työpaikkoja. Aika paljon saa varmasti kouluttautua, että voi näitä töitä tehdä. Heillä on alkamassa nyt GWO ART training. http://www.meriturva.fi/fi/koulutus/tuulivoima-alan-turvallisuuskoulutukset

    VastaaPoista