torstai 10. syyskuuta 2015

Sähkökatkos Euroopassa marraskuussa 2006


Muutin Saksan sisällä etelästä pohjoiseen heinäkuussa 2006. Tuulivoimaloita on Pohjois-Saksassa; myös Hampurissa asuva ystäväni omistaa niitä kaksi. Saksan myllyt tosin ovat paljon pienempiä kuin Suomen myllyt, mitä suomalaiset eivät oikein tunnu käsittävän. 

Tuulella on se harmillinen ominaisuus, että se ei toimi sen mukaan, mitä me haluamme. Kun ei tuule tai tuulee liikaa, on käytettävä varavoimaa, jota on siis oltava yhtä paljon kuin tuulivoimaloilla on kapasiteettia. Itse asiassa paljon enemmän, mutta se on toinen tarina se. Kun ei tuule, nämä varavoimalat on ajettava ylös; jatkuva ylös-alas-ajo kuluttaa niitä ja sähköverkostoa niin huomattavasti, että tuotetusta voitosta menee iso osa huoltotoimiin. Samalla jatkuva ylös-alasajo saastuttaa ilmastoa huomattavasti enemmän kuin voimalat voisivat käydä tasaisesti eli jos tuulivoimaloita ei olisi lainkaan.

Hienoja laivoja tehdään myös muualla kuin Suomessa. Meyer-varustamolla valmistui 294 metriä pitkä risteilyalus Norwegian Pearl ja se laskettiin vesille 4. marraskuuta 2006 noin kello 22 illalla Ala-Saksissa, Papenburgissa. 

 Norwegian Pearl

Jotta mikään ei vahingoittuisi ja laiva pääsisi turvallisesti isommille vesille, E.on katkaisi 380 kV-korkeajännitelinjan, suunnitelmien mukaan. Pian sen jälkeen pimeni – Ruhrin alueella, mutta myös Ranskassa, Belgiassa, Italiassa, Itävallassa, Espanjassa; vaikutukset näkyivät aina Marokossa asti. Kymmenet miljoonat taloudet olivat jopa pari tuntia ilman sähköä. Verkossa virtasi katkaisun ajankohtana lähes 10.000 MW. 

Öinen Eurooppa

Mitä oli tapahtunut? Tapahtui useita virheitä ja vääriä laskelmia. Oli oletettu, että sähkövoima saadaan toista linjaa pitkin. Mutta tuuli laantuikin yllättäen minuutista toiseen.

Jälkeenpäin tapahtumaa on kuvattu „Euroopan selkärangan noidannuoleksi“. Korkeajännitelinjat ovat jättimäisiä maanpäällisiä sähkökanavia, jotka mahdollistavat rajoja ylittävän sähkönsaannin. Samalla ne ovat ketjun heikoin lenkki. Tapahtui todellakin niin, että tuuli ei juuri tuolloin yllättäen tuullutkaan. Oikeasti asia on niin, että jos verkostossa on liikaa tai liian vähän kapasiteettia eli vaihtelut liian äkillisiä kuten tuulivoimalla tavallista, suojajärjestelmät katkaisevat sähkön automaattisesti, ettei todella kalliisiin ja monimutkaisiin laitteisiin tulisi vikoja. Niinpä sitten tapahtui ketjureaktio ja kävi näin…  

Se fysikaalinen tosiasia ei muutu mihinkään, että tuuli tuulee miten sattuu eikä luotettavuudesta tietoakaan. 

 "Euroopan selkäranka" 70 metrin korkeudessa

Muistan kuitenkin tapahtuman hyvin. Minua se ei onneksi koskenut, asuinhan  tuon alueen pohjoispuolella (kuvan vihreä alue, alla). Ja onneksi oli lauantaina ja sunnuntain välinen yö, eli kulutus minimissä...

 UCTE-verkon jakaantuminen kolmeen osa-alueeseen 4.11.2006 kello  22:10:40



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti