lauantai 5. marraskuuta 2011

Vielä saksalaisesta ruoasta

Palailen maisemiin. Jopa blogini olin ajanpuuttesta joutunut jättämään... Paitsi että Karjalan kuoro Oma Pajo oli konsertoimassa ja vieraanamme, olen puuhannut mamujeni kanssa... ja nauttinut joka hetkestä.
Käväisin myös Saksassa, ja ostin sieltä auton - tällä kertaa meille itsellemme.
Näistä kaikista lähipäivinä enemmän.

Tämän allaolevan kommentin haluan julkaista paitsi kommenttina, myös tässä, sillä se on niin naulan kantaan. Keittokirjana suosittelen Irmeli Kopisto-Menzelin "Saksalainen keittiö, herkkuja Badenista ja Elsassista", WSOY 1984. Sitä siis tuskin löytää muualta kuin kirjastoista ja divareista. Mutta kirja on todella erinomainen!

..........................

Ohhoh! Taisi unohtua käynti saksalaisessa lihakaupassa, Metzgereissa/Schlachtereissa ja maininta sellaisista lihavalikoimista, mitä Suomesssa ei tunneta lainkaan. Sieltä saa tarpeet kaikkiin mahdollisiin aterioihin, mutta pitää itse osata laittaa ruokaa. Olemme opettaneet tietyt lihakaupat tekemään suomalaisen joulukinkunkin, mikä tunnistetaan "prahalaiseksi kinkuksi".

Tyypillinen saksalainen ateria kotona ja ravintolassa on kolmiosainen: liha tai kala (perjantaisin), perunat tai nuudelit, vihannekset tai salaatti. Leipää ei aterialla syödä. Se on leikeleitten (kinkku, makkarat,juustot)kanssa täysi ateria sinänsä ja usein suosittu illalla.

Maitoa ei aterialla juoda. Suosituin ruokajuoma on mineraalivesi. Oluen tai viinin juonnissa arkipäivinä on se ongelma ja rajoitus, että niissä on alkoholia, mikä on haitallista työnteossa ja autolla ajaessa, alentaa keskittymiskykyä.

Lounais-Saksa (Pfalz) on Saksan suurin viininviljelyalue ja leudon ilmaston takia Saksan "puutarhaksi" kutsuttu vihannes- ja hedelmäviljelyalue, missä viljelijät elävät yksistään sillä. Reinin keskivaiheen tasangolla viljellään pelloilla hehtaarikaupalla silminkantamattomiin melkein koko vuoden salaatit, kaalit, retiisit, parsat jne. Aina saa tuoretta lähiruokaa. Sesonki varhennetaan harsolla maaliskuusta asti ja sitten on vuorossa mansikat, kirsikat, herukat, omenat, päärynät,aprikoosit, persikat ja siniset luumut. Kukin saa käyttää mielikuvitustaan, mitä näistä tarpeista osaa tehdä.

Tervetuloa Pfalziin katsomaan ja maistelemaan. Täällä on helppo opetella herkuttelijaksi.

Lopuksi todettakoon, että ehdottomasti eniten juotu juoma Saksassa on kahvi, mitä voi juoda koko päivän ja ilman lisukkeita. Kutsuilla kahvipöytään ei kuulu pikkuleivät ja pulla, mutta mitä ihanimmat täytekakut, hedelmäkakut/piiraat, jotka ovat emännän taidonnäyte.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti