lauantai 4. elokuuta 2018

Paluumuuttajan ajatuksia


Varaston kätköistä löytyi mappi, johon olin jokunen vuosi sitten kerännyt aineistoa blogistani mahdollista uutta julkaisua varten. Kyse oli Saksasta tulleen paluumuuttajan ajatuksista.  Vuosikymmenien jälkeen kotimaahan paluu on kaikkea muuta kuin helppoa. Ihan kaikki asiat pitää opetella uudestaan, paikallistiedoissa on isoja aukkoja, ja sitä, mitä on maailmalla oppinut, joko vähätellään tai peräti haukutaan. Paluumuutto on ollut useimmille Suomeen palanneille shokki. 


Satu Rommi on kirjoittanut paluumuutosta kirjasen ”Loskalauluja”. Hän kirjoittaa:

”Suomeen palaava päätyy pakostakin pohdiskelemaan itseään, identiteettiään ja omaa suomalaisuuttaan. Kuinka paljon oma identiteetti on sidoksissa suomalaisuuteen?”

Olen tullut siihen tulokseen, ettei minun tarvitse sopeutua yhtään mihinkään. Sille tosiasialle, että ulkomaan kokemusten myötä yksinkertaisesti tietää enemmän asioita kuin paikallaan pysynyt suomalainen, ei voi mitään. Se herättää kateutta, vaikkei yhtään leventelisi, mutta se ei niinkään kerro paluumuuttajasta, vaan paikalleen jääneestä itsestään. Sellainen pitää vain hyväksyä. Ei kaikkien ihmisten kanssa tarvitse olla kaveri.

Ehkä siksi olen nyt oikeassa ammatissa maahanmuuttajien kouluttajana. Olenhan itse tehnyt kaikki ne virheet, mistä heitä nyt varoittelen. Monet opiskelijani ovat sanoneet, että en ole ”oikea suomalainen”, kun en pidä Suomea maailman parhaana maana. Suomalaiset itse kun kehuvat olevansa maailman parhaita kaikissa asioissa - joita ei objektiivisesti voi mitata. Totta kai asuminen ulkomailla, kokemukseni Ranskassa, Saksassa ja Venäjällä kasvattavat ja avartavat silmiä. On sitä paitsi ihan eri asia käydä turistina jossain kuin asua siellä. Tämähän ei tarkoita, että väheksyisin hyviä asioita Suomessa. Mutta että kaikki pitäisi aina ja edelleen tehdä niin kuin on aina tehty – sitä en ymmärrä. Suomihan on juuri siitä kehittynyt, että se on ottanut vaarin muualta tulleista vaikutteista. Pahinta Suomelle on joidenkin ehdoton vaatimus laittaa rajat kiinni. Meidän pitää ennemminkin hyödyntää se tietotaito, jonka maahanmuuttajat tuovat tullessaan. Maahanmuuttajat, eivät edes pakolaiset ole valkoisia tauluja, johon me voimme kirjoitella mitä haluamme. Kannustan heitä hyväksymään maan tavat ja toimimaan hyvien tapojen puitteissa, mutta samalla muistamaan oman alkuperänsä ja olemaan siitä ylpeitä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti