torstai 24. toukokuuta 2012

Saksa yhdellä silmäyksellä

Tämä teksti on suoraan Saksan valtion matkailukeskuksen sivustolta ja - suomeksi!
Katsokaa ihmeessä tarkemmin.
http://www.germany.travel/fi/index.html



Tärkein koottuna lyhyesti ja kompaktisti

Kaikki mitä olet aina halunnut tietää Saksasta: Alla lyhyesti ja ytimekkäästi kaikki tärkeimmät tiedot ja faktat – valtiomuodon, koon, maisemat, asukkaat, elämäntavan ja kulttuurielämän.

Valtio

Saksan liittotasavalta on vuodesta 1949 lähtien demokraattinen parlamentaarinen liittovaltio. Vuoden 1990 yhdistymisestä lähtien siihen kuuluu 16 osavaltiota. Valtionpäämies on liittopresidentti, hallituksen johdossa on liittokansleri.

Pinta-ala

Saksan pinta-ala on 357 022 neliökilometriä. Suurin pituus pohjoisesta etelään on linnuntietä 876 kilometriä, lännestä itään 640 kilometriä.



Kaupunki, maa, joki

Saksan suurin kaupunki on samalla myös sen pääkaupunki: Berliini, ja sen 3,4 miljoonaa asukasta. Muita miljoonakaupunkeja ovat Hampuri (1,8 miljoonaa) ja München (1,3 miljoonaa), Köln jää niukasti tämän rajan alapuolelle. Frankfurt am Main (662 000 asukasta) on kansainvälinen talouden keskus.

Saksan maisemakuva on monipuolinen. Pohjoisessa ovat Pohjanmeren ja Itämeren rannikot, etelässä kohoavat Alppien korkeat huiput. Niiden välistä löytyy erilaisia maisemia: maatalouden hallitsemia tasankoja, laajoja joki- ja järvimaisemia, metsäisiä alueita, urbaaneja keskuksia ja kukkulainen keskivuoristo. Saksan korkein vuori on Zugspitze, joka on 2963 metriä korkea. Pisin joki on Rein, joka virtaa Saksan maiden halki 865 kilometrin matkan. Saksassa on 14 kansallispuistoa, 101 luonnonpuistoa ja 15 biosfäärireservaattia.



Asukkaat

Saksa on Euroopan väkirikkain maa. Täällä asuu noin 82 miljoonaa ihmistä, mikä vastaa asukastiheydeltään 230 henkilöä neliökilometriä kohti.
Elämänilo

Elämää leimaavat monet erilaiset kulttuurivaikutteet ja sitä voidaan kuvata moderniksi ja avarakatseiseksi. Lukemattomat perinteiset juhlat, kuten karnevaalit, viinijuhlat tai Oktoberfestit, musikaaliset festivaalit klassisesta rokkiin sekä hyvä ruoka täydennettynä 13 viininviljelyalueen viineillä kutsuvat viihtymään.

Runoilijoiden ja ajattelijoiden maa

Saksa on suurten runoilijoiden ja kuuluisien muusikkojen kotimaa. Goethen ja Günther Grassin, Bachin ja Beethovenin kaltaiset nimet todistavat erittäin laadukkaan kulttuurielämän pitkistä perinteistä. Nykyään se esittäytyy Saksassa loistavan laajasti modernista antiikkiin. Saksassa on noin 300 teatteria ja 130 ammattiorkesteria, 630 taidemuseota kansainvälisesti merkittävine kokoelmineen. Kirjallisuus ja elokuva ovat aloja, joilla saksalaiset taiteilijat saavat vuosittain aikaan paljon luovaa.

Myös tieteellä, koulutuksella ja tutkimuksella on Saksassa vankka jalansija: Noin 370 korkeakoululla on myös kansainvälisten opiskelijoiden keskuudessa hyvä maine.

Lähde: www.tatsachen-ueber-deutschland.de

Ylläolevat kuvat minun, toukokuulta 2012:
Münchenin lentokenttä;
maisema Etelä-Saksasta, sadan metrin päästä siitä talosta, jossa ennen Hampuriin muuttoani asuin (2003-2006).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti