lauantai 6. lokakuuta 2012

Syystunnelmia SaksassaTämänhetkinen Euroopan taloudellinen tilanne puhututtaa. Kävinpä taas menneellä viikolla Saksassa ja menojeni ohessa jututin taas niitä, jotka vastaan tulivat. Otos ei ole suuri, mutta kuvaava kylläkin.

Sää oli lämmin ja kaunis, kuten syksyllä usein on. Ruska parhaimmillaan. –Kyllä, Saksassa on ruska-aika aivan samalla tavalla kuin Suomessakin, ainoana erona se, ettei se tule eikä mene yhtenä ainoana yönä, vaan ajanjakso on pitkä. Hyvin kaunista on lehtimetsien kirjo, ja sekä lehti- että havupuitahan on monta lajia enemmän kuin Pohjoismaissa. 


Mielipide oli yhteinen: Saksassa on hyvä asua. Mutta samalla ollaan huolestuneita tulevasta taloudellisesta tilanteesta. Kaikki olivat sitä vastaan, että maksetaan kreikkalaisten velat. Merkeliä ei moitittu. Merkelistä pidetään kummallisen paljon, edelleenkin. Ehkä ei ole vaihtoehtoja? Angela Merkelillä on avuja, jotka ovat saksalaisten mielestä tärkeitä: 1. hänellä on hyvä koulutus; 2. hän on kotoisin itäisestä Saksasta; 3. hän on nainen. Merkelin aiemmasta elämästä Wikipedia kertoo näin: ” Merkel syntyi Hampurissa, missä hänen isänsä Horst Kasner opiskeli teologiaa. Angelan ollessa muutaman viikon ikäinen perhe muutti Saksan demokraattiseen tasavaltaan. Seuraavan kerran Merkel kävi Saksan liittotasavallassa vasta 32-vuotiaana serkkunsa häissä.

Hänen isänsä vihittiin luterilaiseksi pastoriksi Brandenburgissa 1954. Angela Kasner kävi koulunsa DDR:ssä ja meni Leipzigin Karl-Marx-yliopistoon opiskelemaan fysiikkaa ja kemiaa. Yliopistoaikoinaan hän liittyi sosialistiseen Freie Deutsche Jugend -nuorisojärjestöön ja kohosi siinä varsin korkeaan asemaan, FDJ:n piirintoimiston ja tiedeakatemian agitprop-toiminnan johtoon. Myöhemmin Merkel on sanonut olleensa mukana lähinnä "kulttuurityössä." Vuonna 1978 hän voitti matkan Moskovaan venäjän kielen kilpailussa.

Tohtoriksi hän väitteli kvanttikemiasta tiedeakatemian fysiikan laitokselta 1989. Vuonna 1977 hän meni naimisiin opiskelutoverinsa, Ulrich Merkelin, kanssa. Liitto kuitenkin päättyi muutaman vuoden kuluttua eroon. Angela Merkel on säilyttänyt entisen miehensä sukunimen vaikka avioituikin uudelleen vuonna 1998 pitkäaikaisen elämänkumppaninsa, kvanttikemian professori Joachim Sauerin kanssa. Merkelillä ei ole lapsia. Hän puhuu sujuvaa englantia ja venäjää.”

Islamin leviäminen huolettaa. Väestöstä ulkomaalaisia on noin 10 % ja heistä muslimeja yli puolet, eli koko väestöstä noin 5,5%. Suomessa islamista ei kannattane olla huolissaan, koska ensinnäkin heitä on Suomessa aina ollut ja he ovat sopeutuneet kantaväestöön, ja toisekseen islamia Suomessa on montaa eri suuntausta eikä heillä ole yhteistä kattojärjestöä. Saksassa on aivan toisin: väestömäärät ovat suuria ja järjestäytyneisyys toisenlaista. 


Kuvassa ensimmäinen, vuosina 1779-1791 Saksaan, Schwetzingeniin rakennettu moskeija. .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti