tiistai 3. marraskuuta 2015

Kuolemaa ja sairautta tuulimyllyjen takia


Tuulivoimalat ovat vaikeuttaneet meidän elämäämme jo 14 vuoden ajan

Ensimmäinen mylly (2000) seisoo jopa meidän omalla pellollamme. Me uskoimme suunnittelijoita: on taloudellista, anti-atomisähköä, ei varjoja eikä häiritseviä ääniä… ja vuokrarahatkin saimme. Seuraavan tarjouksen (jossa tarjottiin paljon enemmän rahaa) hylkäsimme kolme vuotta myöhemmin. Liian selvästi näimme: ei ollut taloudellista (1000 käyttötuntia), eivät korvaa perinteisiä voimaloita, osin paljon melua, infraäänestä emme tuolloin vielä tienneet (valitettavasti)!

Ikävä kyllä, tuolloin sitten naapurimme aloittivat: nyt meillä on kuusi tuulivoimalaa länsipuolella (eli sään puolella) ja haitat terveydelle ovat valtavasti lisääntyneet. 

Myös eläimillämme (lehmillä) oli paljon kuolleena syntyneitä vasikoita tai keskenmenoja. Vuonna 2007 kuoli lehmistä peräti puolet. Ja kaikki ne olivat viimeisillään. Kun lähistöllemme tuli vuoden 2013 lopulla kaksi Enercon 101-voimalaa (kaikki 380 – 1200 metrin etäisyydellä), 75% lehmistä ei ollenkaan vasikoinut. Ainoa vasikka, joka meillä on, on kuin aliravittu eikä kasva enää. 

Meidän viiden hengen perheessämme on seuraavia terveysongelmia:

Korkeaa verenpainetta (jatkuvasti lääkärillä), sydämentykytystä, keskittymisvaikeuksia, univaikeuksia, päänsärkyä, korvasärkyä, äkillistä verenvuotoa nenästä, yleistä väsymystä, apaattisuutta, herkkäkuuloisuutta, ärtyneisyyttä, tasapainohäiriöitä…

Naapurimme, jotka saavat suuria vuokratuloja, pilkkaavat minua fyysisistä vaivoistani ja tekevät sen julkisesti. Tällä hetkellä elinkeinomme on uhattuna, sillä meille ei enää anneta tilauksia (koska olemme ryhtyneet juridisiin toimiin), koska tilaaja toimii yhteistyössä tuulivoimatoimijan kanssa. Tuulivoimatoimija on jo vuosia pettänyt sijoittajia ylisuurilla lupauksilla, ja sekä paikalliset virastot että maakuntaliitto uskovat sen ideologisiin visioihin. Niinpä rakennuslupia annetaan nopeasti ja ilman asianmukaista tarkastusta (ei siis eläimistö-kasvisto-tutkimusta, eikä etenkään suoriteta luontodirektiivin mukaista tutkimusta - isohaarahaukka ja metso), manipuloiduilla ääniarvioilla, selvästi väärillä varjostusajoilla. 

Juriidinen riita vain pitkittyy, koska virasto nostaa jokaisen valituksen kohdalla esille mitättömiä asioita ja arvostelee epäoleellisin perustein. Huomattavaa on, että erityisesti ääntä koskevasta teknisestä suojelusäädöksestä on maakuntavirastossa ja valtion ilmasto-, mittaus- ja luonnonsuojeluvirastossa virkailijoilla vain amatööritiedot. Uusimmista mittausmenetelmistä näillä virkamiehillä ei ole mitään käsitystä!

Baden-Württembergissä on katastrofaalista, miten suuresti tuulivoima huolimatta sen täydellisestä kannattamattomuudesta (keskiarvo 1200 käyttötuntia vuodessa) sitä poliittisesti tuetaan. Osavaltion punavihreä hallitus seuraa vain yhtä ideologiaa – ei verkon varmuutta,ei  talouden vakautta, ei CO2-säästöjä, ei kansalaisten hyvinvointia – kyse on vain vallanhimosta (Kretschmann, vihreää puoluetta edustava pääministeri).  

Kaunis luonto tuhotaan mielivaltaisesti!

Satoja vuosia toimineet naapuruussuhteet rikotaan liioitelluilla vuokrasopimuksilla. Kunnat riitelevät maa-alastaan pienten kukkuloiden reunoilla, pienet sijoittajat menettävät rahansa liian suurten tuloslupausten takia, eläimet katoavat tuulivoimaloiden ympäristöstä laajalta alueelta, eläimet ja ihmiset sairastuvat tai kuolevat, rakennukset menettävät arvonsa, luonnon rauhan ja virkistysarvon pilaavat yli 200 metriä korkeat metelijättiläiset, edes toisen maailmansodan pommit eivät  hävittäneet niin paljon luontoa kuin Saksan 24.000 tuulivoimalaa. Ja tämä kaikki pikkuriikkisen sattumasähkön takia, joka yhä pahenevassa määrin vaikeuttaa sähköverkon luotettavaa toimintaa. Saksahan saattaa itsensä naurettavaksi koko Euroopassa!

Meillä on kaksi sähköverkkoa:

Ensiksikin perinteinen varma sähköverkko, jonka sähkö tuotetaan perinteisillä polttoaineilla (ydinvoima, hiili, kaasu) ja toisekseen kallis sattumasähkö (”uusiutuvilla”), joka pakotetaan luotettavan sähkön verkkoon eikä tyydytä muita kuin vihreää ideologiaa! Kustannus-energiavastaavuuslain vastaisesti tuulivoimalat ja aurinkolaitokset ovat tehottomimmat ja epäluotettavimmat energiantuottajat! CO2-valheelle ei tule loppua…  

Me etsimme toista taloa tai 5 huoneen asuntoa, koska terveytemme ei enää kestä. 

Terveytemme on meille tärkeämpi kuin kotiseuturakkaus! Me täten kiitämme kaikkia ahneita ja piittaamattomia naapureitamme, naapurikuntia, suunnittelijoita, tuulivoimatoimijoita, energialaitosta, paikallisia virastoja ja Freiburgin maakuntavirastoa, kaikkia virastoja aina osavaltion parlamentin jäseniin (ja etenkin vihreitä hulluideologeja) Stuttgartissa siitä, että tuhositte terveytemme, perustan toimeentulollemme ja kotiseutumme! Kiitos siitä, että tuhositte idylliset ja eläinrikkaat koskemattomat metsämme teollisuushirviöillänne, jotka eivät mitenkään tuota yhtään mitään järkevää yhteiskunnallemme, vaan täyttävät vain 3-4 henkilön tai pienten ryhmien lompakot. 

Jätämme nyt maatilamme, joka on syntynyt monien sukupolvien työn tuloksena, monet ihmiset ovat täällä työstä hikoilleet ja käsiään käyttäen raataneet varmistaakseen toimeentulonsa ja tulevien polvien toimeentulon, ja nyt sitten tulee muutama villi ideologi ja haluaa pelastaa maailman yli 200 metriä  korkeilla torneillaan, jotka eivät edes paljonkaan sähköä tuota. Miten tyhmä ja ahne pitääkään olla, että näin monta vuotta internetin keksimisen jälkeen pilaa oman maansa tällä tavalla…?

12.11.2014
DI Konrad Saum, St.Peter / Schwarzwald

Alkuperäisteksti:  

Lisää aiheesta:


Tuulivoimaloiden sijainti St.Peterin mäellä - joillekin mallihanke, toisilta voimalat vievät terveyden ja pulaavat maiseman. Kuva: Christa Maier / Badische Zeitung


Sabine Lampe haastattelli Konrad Saumia, joka kertoo kärsivänsä maatilansa ympärillä sijaitsevista tuulivoimaloista. Kuva: Christian John / Badische Zeitung

7 kommenttia:

 1. Kiitos kun suomennat näitä uutisia, moni tuulivoima-kiihkoilija vetoaa siihen kun Saksassa on tuulivoimaa, Saksassa on kaikki tyytyväisiä tuulivoimaan, Saksa on tuulivoiman edelläkävijä... Saksa sitä ja tätä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, voi..kylläpä ne ikuisesti menneisyydessä roikkuvat taas jaksaavat taistella tulevaisuutta vastaan. Ehkä sitä voikin, jos itsellä on sen verran ikää, ettei tarvitse ilmastonmuutoksesta välittää.

   Täytyy muistaa, että Saksassa on isoilla energiayrityksillä (RWE, EON, ENBW) uusiutuvan energian takia paljon hävittävää, he eivät tajunnut ajan käännettä ja investoivat vanhanaikaiseen teknologiaan. Nyt ne kaikilla keinoilla yrittää estää/hidastaa uusiutuvan energian käyttöä, myös levittämällä valheita ja kylvemään pelkoa ihmisten kesken.

   Mielenkiintoista näissä melujutuissa aina on, että aina joku väittää, että syntyy haittaa, mutta sitä ei ikinä mikään riippumaton taho vahvistaa.

   Kesti muuten melkein 14 vuotta ennen kuin herra Saum rupesi valittamaan julkisesti asiasta, että lieneekö syy tähän jossain ihan muualla?

   Poista
 2. Muuten tuskin välittäisin, mutta nyt ei juuri naurata, sillä samanaikaisesti kun myllyt alkoivat pyöriä neljän kilometrin päässä meidän talostamme, minun mieheni alkoi kärsiä kaikista tyypillisistä ylläolevassa artikkelissakin mainituista ongelmista: pahoinvoinnista, tasapainohäiriöistä, sydänhäiriöistä, unettomuudesta, keskittymisvaikeuksista. Lääkärit eivät löydä mitään varsinaista syytä. Minulla ei ole ongelmia, vain korvat ovat jatkuvasti lukossa. Tästä syystä rupesin perehtymään tarkemmin tuulivoimaan ja olin hyvin yllättänyt siitä, miten vähän suuri yleisö siitä tietää.

  Tuulivoima ei valitettavasti mitenkään vaikuta ilmastonmuutokseen, Saksassa CO2-päästöt ovat lisääntyneet. Koska tuuli tuulee silloin kun haluaa, tarvitaan joka tapauksessa säätövoimaa saman verran kuin ilman tuulivoimaloitakin, tuulivoima ei siis tule muita energiantuotantolaitoksia koskaan korvaamaan. Lisäksi tuulivoimaloiden valmistaminen on erittäin ympäristöä kuormittavaa, eli ei mitenkään ympäsistöystävällistä. Mutta isolla rahallahan saa mitä vain, myös mielipiteitä ja "tutkimuksia".

  Miten sinä anonyymi voit vähätellä mieheni sairastumista? No, eihän asbestikaan ollut ongelma, ennen kuin jotkut sairastuivat, eikä hometaloja kai ole olemassakaan. Kehitys kun ei aina olekaan kehitystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukaan ei vähätele kenenkään tauteja. Mutta kuka tahansa voi väittää, että oire X tjohtuu syystä Y. Tieteellisesti se ei valitettavasti riitä, että on itse sitä mieltä, että joku oire johtuu jostain tietystä syystä. Lääketieteellisesti on myös todettu, että ihmiset voivat kärsiä ns. "nocebo vaikutuksesta" ( https://en.wikipedia.org/wiki/Nocebo ), eli placebon vastapuoli. Tällaisia psykologisia tekijöitä ei kannata aliarvoita ja nämä ei koske ainoastaan tuulivoimaa. Jotkut valittavat myös siitä, että antenni tai käynnkkämasto aiheuttaa päänsärkyä. Joten ilman tieteellisesti objektiivista selvitystä suhtaudun erityisen kriittisesti tämänkaltaisiin väitteisiin. Maailma ja elämä eivät ole pelkkä mustaa ja valkoista, vain moneen asiaan voi olla useampi syy/tekijä.

   Se, että tuulivoima ei vaikuta mitenkään ilmastonmuutoksen ei kyllä pitä paikkaansa, mutta tällaisia mielipideitä levitetään mielellään sillä "isolla rahalla", jota mainitsit. Saksassa CO-2 päästöt ovat lisäntyyneet suhteellisen vähän (1-2 % jos nyt oikein muistan 1-2 vuoden sisällä). Saksassa täytyy ottaa huomioon, että hiiliteollisuudella on kuitenkin vielä paljon vaikutusvaltaa ja hallituspuolue SPD on perinteisesti nimenomaan näiden hiilikaivosmiesten puolue. SPD:llä ei välttämättä ole kovin suuri motivaatio tehdä sille jotain. Hiilen polttaminen on liian edullista ja tämä sertifikaattiratkaisu ei oikein toimi, näihin pitää puuttua. Ilman tuulivoimaa ja muita uusiutuvien energianlähteitä Saksassa, Euroopassa ja koko maailmassa kasvihuonepäästöt olisivat kasvanneet vielä enemmän. Ihmiset ja varsinkin hieman vanhemmat, eivät tietenkään aina jaksa ajatella mittakaavoissa, jotka ylittävät omaa elinkaarta. Mutta ilmastonmuutoksen torjuuminen vaatii juurikin tätä. Tulevat sukupolvet tulevat olemaan kiitollisia jokaisesta tuuli- ja aurinkovoimasta, jota ihmiskunta otti käyttöön. Muita vaihtoehtoja ei tällä hetkellä ole, jos haluaa, että sähköä in jatkossakin. Tie on mutkainen ja esteinen, mutta se on mentävä.

   Poista
  2. Vaikutukset terveyteen:

   Tiesitkö, että Työterveyslaitoksen Valtteri Hongiston tekemää mielipidetutkimusta rahoitti tuulivoimayhtiö Tuuliwatti.

   http://tvky.info/2015/10/lehdistotiedote-20-10-2015-tuulivoimaloiden-infraaanipaastot-sairastuttavat-ihmisia/
   http://pohjahirvi.suntuubi.com/datafiles/userfiles/Infra%C3%A4%C3%A4ni%20ja%20terveys%201_9_2015.pdf

   ” Voi olla vaikeaa löytää riippumatonta tutkimustietoa poliittisesti ja etenkin liiketaloudellisesti merkityksellisen alan, tuulivoiman, terveysvaikutuksista. Tämä johtuu siitä, että nykyisessä länsimaisessa yhteiskunnassa tutkimus tehdään useimmiten tiiviissä yhteistyössä alan toimijoiden ja edunvalvojien kanssa, niin taloudellisessa kuin informatiivisessa mielessä. Esimerkiksi fyysikko Valtteri Hongiston raportin (Tuulivoimaloiden terveysvaikutukset, TTL 2014) rahoitus ja ohjausryhmä koostuivat vahvasti tuulivoiman edunsaajista, tuulivoimayhtiöiden edustajista ja etujärjestöistä. STM:n ja meluun perehtyneiden lääkäreiden puuttuminen kokonaan listasta sekä kirjallisuustutkimukseen valikoitu aineisto ja lopputulokset herättävät voimakkaasti epäilyksiä raportin luotettavuudesta.”

   ”Kyseiset funktionaalisella magneettikuvaustekniikalla otetut kuvat Berliinin tutkimuksessaovat olleet mahdollisia vasta viime vuosina. Esimerkiksi fyysikko Valtteri Hongiston laatimassa ja pääosin teollisuuden rahoittamassa kirjallisuusselvityksessä, johon tuulivoimayhtiöiden konsultit jatkuvasti viittaavat lupahakemusten tueksi,ei ole lainkaan viitattu tällaisiin uudella tekniikalla tehtyihin havaintoihin, ainoastaan esim. japanilaiseen tutkimukseen, jonka mukaan kuuloaistin avulla infraääniä ei havaita normaalin kuulokynnyksen eli n. 20 hertsin alapuolella.”
   http://tvky.info/tiedostot/infra_aani.pdf

   http://waubrafoundation.org.au/resources/bauer-et-al-investigation-perception-at-infrasound-frequencies-by-functional-mri/

   http://www.windvigilance.com/about-adverse-health-effects/low-frequency-noise-infrasound-and-wind-turbines#_edn1

   http://www.env.go.jp/en/focus/docs/files/20120819-60.pdf

   https://www.ctbto.org/verification-regime/monitoring-technologies-how-they-work/infrasound-monitoring/

   www.windvigilance.com


   The consequences of sleep disturbance can be serious. Acknowledged symptoms include poor performance at work, fatigue, memory difficulties, concentration problems, motor vehicle accidents, mood disorders (depression, anxiety), alcohol and other substance abuse, cardiovascular, respiratory, renal, gastrointestinal, musculoskeletal disorders, obesity, impaired immune system function and a reported increased risk of mortality.
   http://www.windvigilance.com/about-adverse-health-effects/sleep-disturbance-and-wind-turbines

   www.windturbinenoisehealthhumanrights.com/wtnoise_health_2007_a_barry.pdf
   http://www.windvigilance.com/news/preliminary-findings---controlled-study-mars-hill


   http://www.windvigilance.com/about-adverse-health-effects/wind-turbine-noise-sleep-and-health-by-dr-hanning


   http://www.ncceh.ca/files/Wind_Turbines_January_2010.pdf


   http://www.ouest-france.fr/actu/actuLocale_-La-justice-demande-l-arret-nocturne-des-huit-eoliennes-de-Cast_-1183050------29103-abd_actu.Htm


   http://www.windvigilance.com/about-adverse-health-effects/physiological-health-and-wind-turbines

   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3771715/

   http://www.ulrich-richter.de/fakten/gesundheit/studien-zu-infraschall/

   http://www.ulrich-richter.de/fakten/gesundheit/infraschall/

   Poista

 3. http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/161599-tuulivoimaloiden-laheismelu-haitallista-terveydellekin

  http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/126114-yle-perhe-jatti-kotinsa-terveysjohtaja-ja-tuulivoimapomo-piiloutuivat-sahkopostin

  http://hannuaro1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/204732-terveys-ja-ymparistohaittoja-verotuloilla-maaseudulle
  Kommentti: ”Hongisto mainitaan akustiikan asiantuntijaksi, mikä on minulle varsin arveluttava titteli. Akustiikkaahan tämä "tutkimus" ei ollenkaan koskenut, vaan ihmisten tuntemuksia. Mikä asiantuntija tässä on töitä tehnyt ja missä asiassa?”

  https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/1234567...

  http://www.hs.fi/tiede/a1436754719447

  http://www.researchgate.net/publication/275964097_Prediction_of_infrasound_and_low_frequency_noise_propagation_for_modern_wind_turbines__a_proposed_supplement_to_ISO_9613-2 [accessed Aug 11, 2015].

  http://www.hs.fi/mielipide/a1439522131972

  http://www.hs.fi/mielipide/a1439174641333
  Suurten tuulivoimaloiden vaikutusalueilta on alkanut enenevässä määrin tulla hälyttäviä merkkejä pitkäaikaisen resonoinnin vaikutuksista eläimiin ja ihmisiin. Näiden voimaloiden käyttöönoton jälkeen on voimaloiden vaikutusalueella hoidettavilla eläimillä ilmennyt tilastollisesti merkittävää lisäystä mm. käyttäytymishäiriöissä, kuolleena ja epämuodostuneina syntyneiden poikasten määrissä jne. Ihmisillä on todettu lisääntyneitä sydän- ja verisuonitauteja, kohonnutta verenpainetta jopa infarkteja, lisääntynyttä diabetekseen sairastumista, unihäiriöitä, levottomuutta, kognitiivisten taitojen heikentymistä, kuvotusta, huimausta, väsymystä, haluttomuutta, tasapainohäiriöitä jne. Myös naisten kuukautiskierto on häiriintynyt ja keskenmenot lisääntyneet. Vaivat ovat pitkälti samoja, joita suomalaisten suurvoimaloiden lähialueilla asuvat ovat kokeneet.
  Johtopäätös näistä kokemuksista on, että ultra- ja infra"ääniä" ei pidä käsitellä samojen sääntöjen mukaan, kuin kuuloalueen ääniä, vaan ne on käsiteltävä värähtelynä. Energiana, joka vaikuttaa elimistöön tavalla, joka voi lyhytkestoisena olla hoito- ja tehokeino, mutta on pitkäkestoisena elimistölle haitallinen. Aivan samoin kuin lääkkeet, oikein annosteltuna hoitavat ja parantavat, mutta pitkäkestoisina ja liian suurina annoksina voivat olla jopa tappavia.
  Lääkäri kantaa vastuun hoitovirheistä, mutta kuka kantaa vastuun tuulivoimaloiden aiheuttamista terveysvaikutuksista? Kaavoitusta suunniteltaessa ja rakentamislupia myönnettäessä on isojen tuulivoimaloiden aiheuttamat infraäänet ja niiden terveysvaikutukset ehdottomasti otettava huomioon. Asia on painoarvoltaan suuri, joten sen vähättely ei ole viisasta.
  Edellä esitetyt tiedot ja kokemukset on tarkoitettu tuulivoima asioita hoitavien virkamiesten ja poliitikkojen käytettäväksi vastuullisen päätöksenteon tueksi. Argumenttina terveys on huomattavasti rahaa voimakkaampi.

  http://oto2.wustl.edu/cochlea/wt4.html

  https://www.windturbinesyndrome.com/2014/turbine-headache-scotland/

  http://www.gigawiek.nl/actiegroepen_tegen_windenergie_bundelen_krachten

  http://globalwindenergyimpact.com/

  http://docs.wind-watch.org/Infrasound-wind-turbines-4-August-2015.pdf

  http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/126114-yle-perhe-jatti-kotinsa-terveysjohtaja-ja-tuulivoimapomo-piiloutuivat-sahkopostin

  http://docs.wind-watch.org/Infrasound-wind-turbines-4-August-2015.pdf

  VastaaPoista
 4. CO2-päästöt:

  http://www.spiegel.de/wirtschaft/unsinnige-eu-klimapolitik-windraeder-bringen-nichts-fuer-co2-ziel-a-606532.html

  http://windland.ch/c02_argumente.html

  ” Die deutsche Energiepolitik ist demnach in mehrfacher Hinsicht absolut unsinnig. Die Zwangseinspeisung von Wind- und Solarstrom ins Stromnetz führt nicht nur zu einer erheblichen Verteuerung und zu einer immer schlechter werdenden Versorgungssituation. Auch das eigentliche Ziel der deutschen Energiewende, eine Reduktion der CO2 Emissionen, wird dadurch nicht erreicht.“
  http://www.science-skeptical.de/klimawandel/erneuerbare-energien-fuhren-zu-hoheren-co2-emissionen-einige-fakten/009260/

  http://www.talouselama.fi/lehti/saksan-jarkyttavan-kalliin-energiakaanteen-loppuhinta-on-viela-kalliimpi-paastot-eivat-vahene-odotetusti-6060150
  Saksan järkyttävän kalliin energiakäänteen loppuhinta on vielä kalliimpi: päästöt eivät vähene odotetusti


  jne.

  VastaaPoista