tiistai 10. marraskuuta 2015

Pegida Münchenissä 9.11.2015


Tarkoitukseni ei ollut täyttää blogiani kokonaan tuulimyllyasioilla. Koska kuitenkin a) mieheni sairastui nk. ”tuulimyllysyndroomaan” ja b) niin monet ovat pyytäneet kääntämään tuulivoimaa koskevia artikkeleita saksan kielestä Saksasta (koska suomalaiset eivät pääsääntöisesti osaa saksaa), jouduin perehtymään asiaan tarkemmin, ja tulos on se, mitä olette saaneet lukea. Itse toivoin kovin, että kyse olisi ollut tunnetusta ”kyllä, mutta ei minun takapihalleni” –ilmiöstä, mutta valitettavasti näin ei ollutkaan. 


 
Eilinen eli 9. marraskuuta on ollut Saksan historiassa tärkeä päivä. Saksan kansallispäivää ei vietetä 9. marraskuuta, mutta kyseisen päivän merkitys on saksalaisten sydämissä jopa kansallispäivää suurempi. Siitä käytetään nimitystä Schicksalstag, kohtalonpäivä.

Keisari Vilhelm II ja kaikki johtavat ruhtinaat pakotettiin luopumaan vallasta. 9. marraskuuta 1918. Sosiaalidemokraatti Philipp Scheidemann julisti tasavallan perustetuksi. Aselepo länsivaltojen kanssa solmittiin 11. marraskuuta.

Vuonna 1938 tasavalta oli jo tuhottu. Yhtenä Saksan historian synkimpänä ja häpeällisimpänä hetkenä kristalliyönä 9. marraskuuta kansallissosialistit kiihottivat kansaa murha- ja tuhotöillään juutalaisvainoihin.

DDR:n johtaja Erich Honecker oli pakotettu eroamaan lokakuussa 1989, ja 9. marraskuuta DDR:n viranomaiset odottamatta sallivat itäsaksalaisten siirtymisen Länsi-Berliiniin ja Saksan liittotasavaltaan. Uusia rajanylityspaikkoja avattiin Berliinin muuriin ja pitkin rajaa, ja sadattuhannet ihmiset käyttivät tilaisuutta hyväkseen. Se johti kiihtyvään uudistusprosessiin DDR:ssä ja lopulta Saksan jälleenyhdistymiseen 3. lokakuuta 1990.

Päivän merkityksellisyydestä johtuen Münchenin kaupunki ensin kielsi islamvastaisen Pegida-liikkeen viikottaisen "iltakävelyn" eli mielenosoituksen juuri tuona päivänä, mutta sitten myöhemmin kuitenkin salli sen. Ja mitä tapahtui?

Vastamielenosoittajat poliisien tiesulun edessä Müchenissä. (Foto: Stephan Rumpf) 

Noin 3000 Münchenin asukasta saarsi muukalaisvastaisen Pegida-ryhmän. He estivät tämän noin sadan muukalaisvastaisen ryhmän ”iltakävelyn”. Uusnatseja ja äärioikeistolaisia paikalla sanotaan olleen noin kymmenen. Poliisi yritti estää vastamielenosoitusta, mutta ei siinä juurikaan onnistunut.

Münchenin ylipormestari Dieter Reiter (SDP) tuomitsi Pegidan erittäin kovin sanoin.” Pegidan strategia kokoontua tärkeille paikoille on uskomattoman perverssi provokaatiomuoto. Me Münchenissä tulemme nyt ja yhä uudelleen vastustamaan ihmisiä halveksivia vihapuhujia kaikin keinoin.”

Lähde: http://www.sueddeutsche.de/muenchen/muenchen-gegendemonstranten-kesseln-pegida-ein-1.2729841
Süddeutsche Zeitung -lehden sivustolla on lisää kuvia tapahtuneesta. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti