keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Helmuth Schmidt, suuresti arvostettu poliitikko kuollut


Entinen kansleri kuoli eilen 96 vuoden ikäisenä. 

Minun mielestäni hampurilainen Schmidt oli niin hampurilainen kuin hampurilainen ikinä voi olla: liberaali, avoin ja monikulttuurinen. 

  
Sosiaalidemokraatti Schmidt oli liittokansleri Willy Brandtin jälkeen vuosina 1974-1982. Kanslerikautensa jälkeen hän oli puolustus- ja valtiovarainministeri. Hampurilaiset muistavat hänet tomerasta toiminnastaan vuoden 1962 myrskyn ja sitä seuranneen tulvan aikana.

Hänen kaudelleen osuivat 70-luvun öljykriisi ja punaisen armeijakunnan terrorismia vastaan käyty taistelu.  Minä muutin Saksaan vuonna 1974 ja muistan hyvin nämä tapahtumat ja ihmisten pelon. 

Toisen maailmansodan aikana saatujen kokemusten seurauksena Euroopan yhdentyminen oli hänelle tärkeä asia. Schmidt liittyi sosiaalidemokraattiseen puolueeseen sen jälkeen, kun hän oli päässyt englantilaisten sotavankeudesta.

Schmidt oli yksi arvostetun kerran viikossa ilmestyvän ”Die Zeit” –lehden kolmesta julkaisijasta. Hän kirjoitti useita kirjoja, jotka pysyivät viikkokausia eniten myytyjen kirjojen listoilla. Hän ja matkusteli paljon pitämään esitelmiä ympäri maailman. Hänen mielipiteitään kuunneltiin myös sitten, kun hän oli jo saavuttanut korkean iän. 

 
Helmut Schmidt on sanonut mm. seuraavaa:

”Kriisitilanteessa nähdään ihmisen luonne.”
”Se jolla on visioita, menköön lääkäriin.”
”Jokaisen demokratian tavallinen nopeus on etanavauhti.”
”Jaan ihmiset kolmeen sarjaan: meihin tavallisiin, jotka joskus nuoruudessaan omenia varastivat, niihin, joilla on pieni taipumus rikollisuteen ja kolmas ovat sijoituspankiirit.”
”Poliitikon uskottavuus ei ole vielä koskaan ollut niin vähäistä kuin nykyisin. Se johtuu myös yhteiskunnasta, joka katsoo töllötintä. Poliitikot puhuvat keskusteluohjelmissa ympäripyöreitä, koska ovat sitä mieltä, että tärkeintä on, että heidän kasvonsa jäävät muistiin.”
”Hallituksen tyhmyyttä ei tule koskaan aliarvioida.”
”Poliitikot ja toimittajat jakavat molemmat sen surullisen kohtalon, että puhuvat jo tänään asioista, jotka kokonaan ymmärtävät vasta huomenna.”
”Yrittäjäksi ei tule viidessäkymmenessä tai viidessäsadassa viikossa. Yrittäjäksi tulemiseen tarvitaan yksi yö, yhdeksän kuukautta ja 40 – 50 vuotta kokemusta.”
”Odottaa optimismia 93-vuotiaalta on vähän liikaa vaadittu.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti