sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Siirtomaksut nostavat sähkön hinnan pilviin


Kustannukset nousevat

Energiakäänteen järjestelmämaksut näkyvät yhä selvemmin siirtomaksuissa. Yksin Itä-Saksassa yritysten on varauduttava 20 prosentin lisään. Mistä nämä korkeat kulut johtuvat?

07.11.2015, © Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH / Helmut Bünder, Düsseldorf http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/energiepolitik/die-netzentgelte-treiben-den-strompreis-in-die-hoehe-13898339.html
 
  © dpa 
Koska vihreä sähkö on etusijalla, saa tuetut laitokset irrottaa verkosta vain todellisten hätätilanteiden ajaksi. 


Energiakäänne vaatii miljardien investointeja verkkojen rakentamiseen.

„Redispatch“, vihreän sähkön verkkoon syöttäminen maksoi viime vuonna lähes 200 miljoonaa euroa.

Sähköverkoston korkeista kuluista on tulossa asiakkaille suurin maksuerä. Kun uusiutuvan sähkön tukimaksujen reformit, jotka kuluttajat maksavat, lopultakin vaikuttavat, lisääntyvät verkkomaksut kiristyvällä nopeudella. Näin Saksan valtion verkostovirasto tulevan vuoden kehityksestä. Erityisesti tämä sattuu Itä-Saksan teollisuusasiakkaisiin: verkon ylläpitäjän 50 herzin korkeajännitejohtoihin liitettyjen yritysten pitää varautua yli 20 prosentin hinnan nousuun, tuossa paperissa sanotaan, jonka Frankfurter Allgemeine Zeitung on saanut. 

Seuraukset:
Yksityistalouksille siirtomaksut nousevat, Bonnissa sijaitsevan sääntelyviraston mukaan, vajaa 6 prosenttia eli 7,27 senttiin kilowattitunnilta. Siten ne nousevat kaksi kertaa niin nopeasti kuin syöttötariffimaksu, joka on yksityistalouksille tulevana vuonna 6,35 senttiä kilowattitunnilta.

Siirtomaksut tekevät keskimäärin jo yli viidenneksen sähkön hinnasta, paikoittain jopa enemmän. Tendenssi kaikkialla nouseva. ”Sähkönkuluttajien on varauduttava kasvaviin siirtomaksuihin ensi vuonna”, viraston tiedottaja ilmoitti. Energiakäänne vaatii miljardisuuria investointeja verkoston rakentamiseen. Sen lisäksi tuoreimmat suuren koalition kompromissit nekin nostavat hintoja. Yksin Baijerissa tehty päätös maanalaisesta korkeajännitekaapeliverkostosta maksaa tulevina vuosina 8 miljardia.

Korvausmaksuja 83 miljoonaa euroa

Energiakäänteen järjestelmämaksut näkyvät yhä selvemmin siirtomaksuissa. Tuuli- ja aurinkosähkön saannin vaihtelujen tasaamiseksi järjestelmän ylläpitäjien on nykyisin lähes päivittäin käytettävä varavoimaloita, joilla ajetaan hiili- ja kaasuvoimaloita ylös ja alas. Tilannetta hankaloittavat verkon pullonkaulat, jotka vaikeuttavat sähkönsaannin tasaamisen suuremmassa määrin. ”On käynyt ilmi, että etenkin 50 herzin ja hollantilaisen TenneT:in siirtoverkonhaltijoiden on tehtävä todella paljon, jotta saisivat sähköverkon pysymään vakaana”, viraston tiedottaja sanoo. Heidän alueillaan olevista nousevista siirtomaksuista näkee myös, ”mitä seurauksia siitä on, jos energiakäänteestä johtuvia sähköverkkoja ei saada ajoissa valmiiksi.”

„Redispatch“ (sähkön verkkoon syöttäminen), kuten voimalaitosten ohjauksen säätely ammattikielessä kuuluu, maksoi viime vuonna jo melkein 200 miljoonaa euroa. Sen jälkeen menot ovat vieläkin selvästi nousseet. Koska vihreä sähkö on asetettu ensimmäiselle sijalle, ei tuettuja laitoksia saa pysäyttää tai ajaa alas muuten kuin ehdottomissa hätätapauksissa. Siitä sitten saa korvauksen, joka sekin lisätään siirtomaksuihin.

Myös ne nousevat pilviin. Näin sanotaan vielä julkaisemattomassa lehden saamassa verkostoviraston poliittiselle neuvottelukunnalle tehdyssä monitoring-raportissa: ”Verkoston vajaatoiminta kolminkertaistui viime vuonna, siitä maksettiin 83 miljoonaa euroa korvausta. Pohjois-Saksassa ”paljon yli puolesta kaikista päivistä” maksettiin tuulimyllyistä, jotka seisoivat, raportissa sanotaan. Parannustarpeen virasto näkee etenkin suuresti nousseissa erityiskorvauksissa ”vältetyissä siirtomaksuissa”. Näihin oikeutettuja ovat hajautettujen laitosten ylläpitäjien kasvavat joukot, jotka syöttävät sähkönsä suoraan loppukuluttajia lähellä sijaitseviin verkkoihin. Tänä vuonna näitä maksuja on yli 1,5 miljardia euroa, 50 prosenttia enemmän kuin vielä neljä vuotta sitten. 

Minun kommenttini.

„Maalaissuomeksi”:

Myllyt seisovat maisemassa, jokainen yksikseen. Jokainen mylly tarvitsee laitteiston sähkön syöttämistä varten, ja korkeajännitteelle maakaapeliverkoston, ja tämä ylimääräinen - koska tuulivoimaloille pakollisesti tarvittava -  ja erittäin kalliit sähkönsiirto maksatetaan sähkön hinnassa. Jännitteiden eri portaissa siirtoa varten tarvitaan lisäksi erilaisia kytkentöjä. Kaikki nämä ovat erittäin kalliita laitteistoja.

Valtakunnallinen sähkönsiirto on monipolvinen ja kallis, koska käytetään useita jännitteitä. Kyse on siitä, että siirtoverkkoja rakennettaessa yritetään saada nämä verkostot mahdollisimman kauas kuluttajan ymmärryksestä, eli että lasku saadaan mahdollisimman moniportaiseksi ja hämäräksi – ja näin tuulisähkö saadaan vaikuttamaan mahdollisimman halvalta. 

Yhteenveto:
Vaikka asiaa kääntelisi ja tutkisi miltä kannalta hyvänsä, aina tulee samaan tulokseen: tuulivoimassa ei ole mitään järkeä.


"Tuulivoiman mahtimaissa Tanskassa ja Saksassa sähkö maksaa lähes kaksinkertaisesti Suomeen verrattuna. Suomessakin hinnat nousivat viime vuodesta ja nousu jatkuu.
Suomalaiset maksavat käyttämästään sähköstä vähän verrattuna muihin EU-maihin. Kun keskiverto EU-kansalainen maksaa kilowattitunnista yli 20 senttiä, suomalainen pääsee runsaalla 15 sentillä.
Kalleinta sähkö on Tanskassa ja Saksassa, joissa kilowattitunnin hinta hipoo 30 senttiä. Balkanilla hinta on vain kolmannes siitä.
Energiavirasto kertoi torstaina tietoja sähkömarkkinoista. Kotitaloudet maksavat sähköstä hieman enemmän kuin vuosi sitten. Energia halpeni, mutta siirtomaksut ja verot nostavat loppusummaa."

2 kommenttia:

 1. Pakko kommentoita tätäkin. Saksan sähkönsiirtoverkosta yksityistiin 90-luvun lopulta. Se aiheutti sen, että isot sähköyhtiöt (esim RWE) hallinnoivat sähköverkkoa. Heidän intressi oli lähinnä voiton tekoa ja koska sähköverkoston parantaminen on kallista, he eivät sitä tehneet. Ilman uusiutuvaa energiaakin Saksassa pitää uusita sähköverkostoa.

  Ja kun ottaa huomioon fossilisten polttoaineiden rajattu saatavuus (ja sen myötä niiden hinnan kasvu tulevaisuudessa) ja ilmastomuutoksen vaikutukset, niin kyllä uusiutuva energia ja myös tuulivoima ovat edullisempi vaihtoehto - vaikka jotkut ei siitä tykkääkään. Tietenkin tämän hoksaa helpommin, jos ajattelee ajallisesti suuremmassa mittakaavassa, mutta ihmiselle tällainen ajattelutapa on vaikea.

  VastaaPoista
 2. Saksan valtionviraston tiedote kommenttiasi koskien:
  http://pipa01.blogspot.fi/2015/11/valmiina-energiakaannetta-varten.html

  https://www.diw.de/documents/publikationen/73/diw_01.c.423526.de/13-26-4.pdf

  Siis vuosittainen verkon rakentaminen uusiutuvien takia n. 6 miljardia euroa, korjaus- ja ylläpitokustannusten LISÄKSI.

  VastaaPoista