torstai 18. huhtikuuta 2013

Saksa on EU:n toiseksi innovatiivisin maa
Saksa on EU:n listassa yksi Euroopan innovatiivisimpia maita. Vain Ruotsi voittaa Saksan. Suomi tulee neljäntenä. Heikkoja kohtia Saksassa olivat tutkimuksen heikot olosuhteet.

Tämä käy ilmi listasta, jonka EU-komission julkisti Brysselissä. Parhaiten menestyivät pohjoismaat, mitä tulee keksintöihin ja markkinoille pääsyyn.

Häntäpäässä on useita itäeurooppalaisia maita, viimeisenä Bulgaria. Eniten viime vuonna lisäsivät Viro, Liettua ja Latvia innovatiivisuuttaan. Useimmat eteläeurooppalaiset maat ovat näiden välissä ja niitä voisi kutsua ”vaatimattomiksi innovaattoreiksi”. Kypros kuitenkin tekee tästä poikkeuksen positiiviseen suuntaan.
24 eri tekijää mitattiin. Tärkeimmät olivat toimiva keskiluokka ja erinomaiset tutkimusolosuhteet. Merkitystä oli tieteellisillä julkaisuilla kansainvälisessa mediassa, julkinen rahoitus sekä tiede- ja kehitystalous, patenttien määrä sekä työpaikat tiedekeskeisissä yrityksissä.
Saksassa on komission mukaan yhteistyö innovatiivisten pienten ja keskisuurten yritysten joukossa suuresti kasvanut – mikä selvästikin lisää kehitystä. Patenteista tulee Saksalle myös tuloja, mikä todistaa menestyksellistä keksijäluonnetta. 
Talouskriisistä huolimatta keksinnöt lisääntyvät vuodesta toiseen EU:n alueella. Perimmäisenä syynä ovat sellaiset johtavat keksijämaat kuten Saksa, häntäpäässä ei tapahdu juuri mitään.  Komission tutkijakomissaari Máire Geoghegan-Quinn kuitenkin varoittaa ”keksintöaukosta”. Se tulisi tuoda EU-maiden kaikkien hallitusten työlistalle.
Maailmanlaajuiseesti EU ei nimittäin olekaan johdossa. Sveitsi voittaa kirkkaasti kaikki EU-maat, myös Ruotsin ja Saksan.  Ja kun koko maailma otetaan mukaan, EU on kaukana johdosta, se on kaukana Etelä-Korean , USA:n ja Japanin takana. Eri USA:han ja Japaniin on tosin pienentynyt, mutta Etelä-Koreaan kasvanut. Kiina on myös noussut, mutta on kuitenkin vielä nk. BRICS-valtioden kuten Brasilia, Venäjä, Intia ja Etelä-Afrikka kanssa kaukana EU:sta. 

http://polpix.sueddeutsche.com/bild/1.1050972.1355717920/860x860/deutschland.jpg
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti