tiistai 30. huhtikuuta 2013

Vappu Saksassa

  

Saksassa, kuten Suomessakin, vapunpäivä on työläisten päivä. "Tag der Arbeit" - työn päivä, jolloin nimenomaan EI tehdä työtä.

Saksassa se sen sijaan ei ole ylioppilaiden päivä. Ylioppilaita toki on, mutta ei koulun päättyminen ole juhla, vaan juhla on  koulun alkaminen. Ei ole ylioppilaslakkejakaan – saksalaiset yleensä tuumaavat vain, että olen laivan kapteeni, jos laitan ylioppilaslakin päähäni.  Jotkus koulut järjestävät juhlia, jotkut eivät, kotona ei tavallisesti juhlita koulun päättymistä eikä ylioppilaita. Me kyllä kutsuimme molempien vanhempien lastemme ylioppilasjuhliin lähimmät tuttavat. Nuoremman kohdalla jää nähtäväksi, juhlitaanko Suomessa, vaikka poika valmistuu Saksassa. Jos, niin joka tapauksessa vasta heinäkuun toisella puoliskolla, sillä koulu päättyy vasta silloin. 

Joitakin päätösjuhlia tosin on, mekin juhlimme pienessä ystäväpiirissä ex-mieheni tohtorintutkintoa. Tekniikan tohtorit näes ovat Saksassa yhtä harvinaisia kuin Suomessakin. 

Vapunpäivä on koko Saksassa vapaapäivä. On sosiaalidemokraattisen puolueen puheet. Minusta Saksan demarit vain eivät ole demareita lainkaan… Ay-liike on aika marginaalinen ilmiö. Puheessa joka vuosi kerrotaan, miten suuri maan työttömyys on. Samaa luokkaa kuin Suomessakin siis. Hullunkurista minusta on myös, että hallitsevant puolue eli oikeisto on nimeltään kristisdemokraattinen puolue. 

On myös kulkueita ja järjestyksenrikkojia. Mutta viimeksi näin sellaisen kulkueen Hampurin keskustassa, eikä ollut vappu. 

Tavalliset pulliaiset käyttävät päivän ulkoiluun. Sää on yleensä aivan ihanan kesäinen. Mekin teimme joka vuosi retken, siis me suomalaiset yhdessä lastemme kanssa.  Monin paikoin Saksassa, varsinkin Baijerissa pystytetään nk. toukopuu. Se toivottaa kevään tervetulleeksi. Münchenin kuuluisa toukopuu on Viktualienmarktilla. Aattona tanssitaan. Tavaksi on tullut nykyisin tanssi toukokuuhun. Näin minäkin tein, kunhan olin ensin käynyt tanssikurssin… :-)


Ex-mieheni on kotoisin Saarlandista. Siellä vapun vastaisena yönä on parasta olla valveilla, sillä pahat noidat tekevät temppujaan. Siirtelevät pihan tavaroita, nostelevat aidanpylväitä ja muuta varsin tarpeetonta…

Kesä tulee laulaen!
http://www.spielstunde.eoldal.hu/img/picture/158/dal.Komm,-lieber-Mai.jpg 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti