sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Rokkenrollia suomeksi. Mitä Olli Rehnillä on mielessä?


Alla oleva teksti on suora käännös DIE ZEIT-viikkolehdessä 23.1.2013 ilmestyneestä  Claas Tatjen kirjoittamasta artikkelista. DIE ZEIT on Saksan arvostetuimpia lehtiä. Juttu ei ole minun mielipiteeni, vaan kertoo siitä, mitä Saksassa ajatellaan.

............................................................

Hänen avullaan pelastettiin euro. Nyt hän on liberaalien pääehdokas eurovaaleissa
 

Kun Olli Rehn vetää yltään urheilutrikoonsa jalkapalloharjoitusten jälkeen, hän saa tuntea itsensä vähäksi aikaa rokkitähdeksi. ”Seksiä, huumeita ja julkista velkaa” lukee hänen T-paidassaan englanniksi isoin kirjaimin. Rehn on 51-vuotias ja entinen Suomen ensimmäisen liigan pelaaja. Hän seisoo punaisin poskin ja valkoisessa hiippalakissa Brysselissä laitakaupungilla pelikentällä ja virnistää, kun pelikaverit hurraavat.

Todellisuus ei kuitenkaan naurata. EU-komissaarin elämässä nimittäin jo viimeiset neljä vuotta on pääosaa näytellyt julkinen velka. T-paidan hän on saanut lahjaksi Portugalin entiseltä valtiovarainministeriltä, kun Portugali oli pahimmassa kriisissä. Olli Rehn ei vastaa pelkästään Portugalin ja Kreikan säästöohjelmasta, vaan myös euro-pelastuspaketin perustamisesta.

Viikkoa pelin jälkeen Rehn pitää puheen liberaalien puoluekokouksessa Lontoossa. Kun näkee hänet siellä, on vaikeaa kuvitella hänet samaksi, joka seisoi kentällä pelitrikoissa. Päinvastoin, näyttää juuri siltä, kuin tämä viileä suomalainen pystyisi nauramaan vain omassa saunassaan. Tuollaisina hetkinä jopa puoluetoverit hermostuvat hänen lukuisiin kakisteluihinsa ja retorisiin taukoihinsa. Eräs suomalainen diplomaatti sanoikin, tosin toisessa yhteydessä: ”Voin suorastaan katsella, miten hän ajattelee.”

Rehn perustelee puhetapaansa sillä, että hän oppii kieliä kuten matematiikkaa, ”selkeiden sääntöjen mukaan”. Ja onhan hänen koko ajan varottavakin: väärä lause, ja euro antaa periksi sentin tai pari. Niinpä komissaari on kriisin kasvot, mutta tahdin päättää joku toinen. Vaikkapa vahva Mario Draghi, Euroopan Keskuspankin johtaja, valokeiloissa viihtyvä komission presidentti José Manuel Baroso, tai peräänantamaton kansleri Angela Merkel.

Nyt kuitenkin Rehn tulee esiin kolostaan. Ensin hän rohkaisi Saksaa julkisesti tekemään jotain lisääntyviä kaupan ylijäämiään vastaan, sitten hän ilmoitti haluavansa johtaa liberaaleja Eurooppa-vaaleissa. ”Taistelen liberaalien aatteiden puolesta”, hän sanoo. Kun Rehn nimetään virallisesti 1. helmikuuta puolueen kokouksessa edustajaksi ja saavuttaa toukokuussa kunniamainetta, hän on Brysselin paikkajaon keskushenkilö. Onhan tapana, että suurten puolueiden pääehdokkaat nimetään tärkeimpiin tehtäviin, esimerkiksi neuvoston presidentiksi, EU-ulkoministeriksi tai euro-ryhmänjohtajaksi.

Rehn ei kuitenkaan ole vaalikamppailussa yksin. Hänen rinnalleen on asetettu Guy Verhofstadt, Strasbourgin parlamentin nykyinen johtaja. Tästä voisi jopa tulla komission presidentti. Verhofstadt viljelee viiniä Italiassa. Rehn juo jalkapallopelin jälkeen Jupileria, työläisten olutta. Kun Rehn väitteli tohtoriksi Oxtordissa 90-luvun lopulla, hän toimi Finnairin neuvonantajana ja olisi voinut lentää ilmaiseksi bisnesluokassa. Mutta Rehn valitsi edelleen puupenkkiluokan, opiskelijahintaan. Näin kertoo hänen myöhempi avioliiton todistajansa, Timo Toropainen. ”Oletko hullu, miksi sinulle ei kelpaa ilmaiset liput?” hän oli kysynyt Rehniltä. ”En halua”, tämä oli vastannut.

Spruce Springsteenin rokkikonsertti on hänelle tärkeämpi kuin ooppera

Oopperassa Rehn käy korkeintaan kerran vuodessa, mieluummin hän menee rokki- ja jatsikonsertteihin. Hän oli mukana, kun Bruce Springsteen Helsingin olympiastadionilla 2012 sai väen innosta riemuitsemaan. Euroopan valtiovarainministerien puhelinkonferenssin hän piti lyhyenä kesäkuussa 2010 siksi, että halusi nähdä John Fogertyn.

Monet Brysselin urat alkavat suojatuissa diplomaattiperheissä; Rehnin alkoi autojen likaisten moottorien alla. Hänen isänsä teki kauppaa DDR:n Wartburgin varaosilla. Poika oli jo varhain isään auttamassa. Vielä tänäänkin Rehn muistaa monet Bosch-sarjanumerot ulkoa. Kun isä ajoi 60-luvulla rampille valkoisella Opel Kadetilla, ”tiesin, että nyt olemme vihdoinkin lännessä”. Suomi oli tuolloin Neuvostoliiton ikeen alla.

Rehn ei pitänyt siitä, hän lähti USA:han. Hän opiskeli taloustiedettä ja journalistiikkaa Minnesotassa. ”Eniten minuun vaikutti se, että siellä jokainen otti oman kohtalonsa omiin käsiinsä itse”, hän sanoo tänään. Myöhemmin hän piti puheen YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa vain 23-vuotiaana suomalaisten nuorisoliberaalien puoluesihteerinä. Siitä alkoi hänen poliittinen uransa, joka jatkui 90-luvun alussa Suomen eduskunnassa ja vei hänet pian sen jälkeen Brysseliin. Kun Suomi liittyi EU:hun 1995, hänestä tuli euroedustaja, myöhemmin hän siirtyi komissioon. Vuodesta 2004 hän ollut komissaarina, ensin vastuualueenaan EU:n laajentuminen, vuodesta 2010 talous.

Suoraviivaisuudellaan ja alulle pannuilla reformeilla (katso alla) Rehn on saanut kunnioitusta, esimerkiksi saksalaisilta liberaalien kansanedustajilta kuten Alexander Graf Lambsdorffilta. ”Rehn edustaa vakautta. Meidän mielestämme hän on hyvä pääehdokas”, sanoo tämä Otto Graf Lambsdorffin veljenpoika. Toisin kuin Verhofstadt Rehn ei käsitä Eurooppaa oikeana liittovaltiona. Euron pelastamisessa hänen mielestään joka ikinen maa on itse vastuussa. Hän sanoo: ”Ranskassa, Italiassa ja Suomessa työn hinta on noussut hälyttäviin lukuihin. Saksa taas tarvitsee lisää investointeja.”

Talouskomissaarilla on 28 vihollista: EU-jäsenvaltiot

Hänen rauhallinen tapansa käsitellä kriisiä teki hänestä myös kommentoijien vastustajan.  USA:n talousnobelin voittaja Paul Krugman kirjoitti kärkevän artikkelin New York Timesissa otsikolla ”Terrorin Rehn”. Krugmannin syytös: Rehnin kriisiresepti ankara säästäminen tappaa kaiken kasvun. Kun Rehnille kerrotaan vastaväitteistä, niin ensin hän kohottaa kulmakarvojaan, ja kaksi syvää vakoa ilmestyy korkeaan otsaan. ”Ei ole olemassa mitään ihmeaseita jonkun valuutan pelastamiseksi. Mutta vaikka velat eivät olisikaan kaikkialla kriisin syynä, valtioiden on saatava asiat haltuun.” Kun Rehn sanoo jotain tuollaista julkisuudessa, hänelle tulee vastaväitteitä kuunnellessaan joskus sellainen tunne, että hän sanoi juuri ”syövänsä pieniä lapsia”.

Euroopassa Rehniä vastaan nousivat etupäässä sosiaalidemokraatit, sillä hän vaati Kreikalta kipeitä sosiaali- ja veroreformeja sekä yksityistämisiä. Tuolla tavallahan hän hyväksyi valtavan työttömyyden nousun, kritisoivat edustajat, esimerkiksi sosiaalipoliitikko Jutta Steinruck (SPD): ”Mitään muuta lääkettä kriisiin kuin vain säästöjä komissiolla ei ole, ja se johtaa siihen, että etupäässä hyvin koulutettujen nuorten on lähdettävä pois Euroopasta.”

Todellakin, nuorten alle 25-vuotiaitten kreikkalaisten työttömyys oli viimeksi yli 60 %. ”Tämä nuorisotyöttömyys on minusta hyvin huolestuttavaa”, Rehn sanoo. Hänen oma tyttärensä, joka asuu Brysselissä, on 15 vuotta vanha. Säästökuurin kritiikki ei jätä häntä kylmäksi, mutta hän on varma, että reformit ovat muuttaneet Kreikkaa parempaan suuntaan. ”Aikaisemmin nuoret menivät tulevien sukupolvien kustannuksella Kreikan valtion palvelukseen. Nyt monet heistä perustavat itse yrityksiä, ja näyttää siltä, että tämä johtaa pian työttömyyden laskuun”, Rehn sanoo.

Tuollaisia lauseita hän puhuu harkiten Euroopan komission ravintolassa. Rehn puhuu kuten hänen pöydässään istuisivat reittausagentuurit ja bondien jälleenmyyjät. Standard & Poor’s on juuri ottanut EU:lta pois parhaan arvosanan. Vahinko on lähinnä vertauskuvallinen. Luotot kallistuvat, mutta yhteisönhän rahoitetaan kansallisvaltioiden budjeteista.

Rehn onkin  eri mieltä useimmin valtioiden kuin reittausagentuurien kanssa, sanotaan Brysselissä. ”Talouskomissaarilla on 28 luonnollista vastustajaa”, eräs saksalainen diplomaatti sanoo. Vastustajat ovat jäsenvaltiot, ennen muita Saksa ja Ranska, jotka eivät aina tee päätöksiä Euroopan hyväksi. ”Pankkiliiton perustaminen kestää liian kauan”, komissaari kritisoi ja sanoo sen johtuvan siitä, että Saksa ja Ranska ovat jyrkästi kieltäytyneet antamasta komissiolle enemmän valtaa.

Jarruna sanotaan olevan Saksan valtiovarainministerin Wolfgang Schäublen. Hänen suuri asiansa Eurooppa uhrataan kansallisille intresseille, sanotaan Rehnin ympäristössä. Rehn tuomitsee: ”Joskus unohdetaan, että erilaisten intressien tasoittajana toimisi parhaiten yhteinen menetelmä keskellä olevan komission ja valitun europarlamentin kanssa. Saksan ja Ranskan olisi hyvä muistaa ne pilarit, joilla Eurooppa on jo kymmeniä vuosia levännyt.”

Brysselissä ei ole ketään, joka pitäisi Rehniä epämiellyttävänä. Keskustelukumppanit eivät aina kehu hänen päätöksiään, mutta kylläkin aina hänen luotettavuuttaan. Tällä Brysselissä harvinaisella taidolla hän on jo Suomessa saanut elämänikäisiä ystäviä. Yksi heistä on Alpo Rusi. Rusi oli ehdolla kymmenen vuotta sitten eduskuntaan, ja häntä pidettiin mahdollisena tulevana ministerinä. Kun hän sitten puolusti Suomen liittymistä NATO:on, alkoivat Suomen tiedusteluviranomaiset tutkia ja löysivätkin erikoisia: Rusin sanottiin olleen DDR:n vakooja. Se oli hänen poliittinen kuolemansa, ja lähes kaikki hylkäsivät  hänet.

Vain Rehn piti hänen puoliaan. Hän oli yksi niitä harvoja, joka puolusti Rusia julkisesti ja vaaransi sillä oman uransa. Mitä Rehn sitten omaa politiikkaansa varten oppi? ”Sen, joka haluaa katsoa hyvällä omallatunnolla aamulla peiliin, on parasta pitää kiinni periaatteistaan.” Lopuksi syytökset raukesivat. 

………………………………………………………

Euron vartijat

Kontrolli
Euromaiden on joka vuosi lokakuussa lähetettävä Brysseliin taloussuunnitelmansa. EU-komissio tarkastaa suunnitelmat ja huomauttaa, jos huomaa jossain vaaroja vakaudella ja kasvupaketille.

Muistutukset
Jotta euromaiden erot eivät kasvaisi, EU-komission tarkastaa maiden kansallisen talouspolitiikan. Tämä menetelmä, jonka päätteeksi Bryssel antaa jäsenvaltioille neuvoja, on nimeltään EU-ohjausjakso. Saksan pitää parantaa julkisen talouden kustannustehokkuutta terveydenhuollon sektorilla… ” sekä nostaa koulutus- ja tutkimusmäärärahoja.

Pelastaminen
Toukokuussa 2010 valtiovarainministerit ja pääministerit sopivat pelastusrahastosta, jonka nimi on nykyisin Euroopan vakausmekanismi (ESM). ESM antaa jäsenvaltioille lainoja, mutta vain, jos ne hyväksyvät tiukat reformit. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti