sunnuntai 8. heinäkuuta 2018

Saksalaisia tapoja. Poimintoja


Saksassa on hyvä asua. Ja ovathan saksalaiset aivan ihania… Mutta jotkut asiat ovat muunmaalaisille outoja tai peräti haastavia.

1.   Saksalaiset ovat hyvin suoria

Monet sanovat sitä sun tätä ja puhuvat ympäripyöreitä kun puhuvat – sitä sanotaan Suomessa savolaisten ja karjalaisten tekevän. Saksalaiset puhuvat aina suoraan. Päng. Tiedät varmasti, että asia on juuri niin kuin sanottiin. Joskus se tuntuu perin epäkohteliaalta. Tämä ei koske vain liikeneuvotteluja – joissa suomalaisillakin on ongelmia saksalaisten kanssa – vaan ihan tavallista keskustelua. He poraavat loppuun asti saadakseen tyydyttävän vastauksen. He eivät odota, että olet puhunut asiasi loppuun, vaan keskeyttävät puheesi jatkuvasti, mutta se on heistä kohteliasta.  He saattavat yllättäen kysyä esimerkiksi: miksi suomalaiset ovat aina humalassa? Onko totta, että Suomessa on paljon hyttysiä? Tai: onko Suomessa paljon venäläisiä ja mitä suomalaiset heistä ajattelevat? Sen sijaan he eivät tavallisesti ole ikinä kuulletkaan, että joulupukki asuu Suomessa…

2.   Saksalaiset puuttuvat sinun asioihisi

Jos lapsesi nostaa kenkänsä bussissa tuolille, saksalainen heti huomauttaa siitä. Saksalaisilla on tapana komennella toisia, erityisesti maaseudulla. He saattavat huomauttaa sinulle, ettei katua ylitetä, kun valo on punainen, tai että seisot väärässä kassajonossa. He eivät komentele vain lapsia, vaan myös sinua. Älä välitä.

3.   Saksalaiset maksavat tavallisesti käteisellä

Saksa on korkean teknologian maa. Heillä on BMW, Audi ja Porsche, tai erittäin hyvin toimiva julkinen liikenne. Mutta: suomalainen, joka aina käyttää korttia ja jolla harvoin on mitään muuta käteistä kuin pari hassua kolikkoa rahapussissaan, hämmästelee Saksassa käteisen rahan käyttöä. Ravintolassa et tavallisesti voi maksaa kortilla. Et myöskään taksissa etkä useimmiten kaupassakaan. Varaudu ottamaan käteistä rahaa mukaan, kun menet Saksaan. Onhan käteisellä rahalla toki etunsakin: et voi tuhlata enempää kuin mitä sinulla on kädessäsi. Kortilla voit tosin maksaa hotellin, auton polttoaineen ja matkaliput. 


4.   Lasi vettä. Ravintolassa

Et saa ravintolassa hanavettä, vaikka miten pyydät. Hanavesi on kyllä koko maassa juomakelpoista, mutta sitä ei tarjoilla ravintoloissa. Sen sijaan on vettä kuplilla tai ilman, ja juomia ja niiden sekoituksia niin monia, että päätä pyörryttää. Ja aina ne maksavat jotain. Olut on useimmiten halvempaa kuin kuplavesi…


Et myöskään helpolla löydä ravintolaa, jossa saisi juomaksi maitoa. Yleensä maitoa ei ravintoloissa lainkaan ole, kahviin laitetaan maitotiivistettä. 


Etkä yleensäkään helposti löydä ravintolaa, jossa olisi seisova pöytä. Aina tarjoillaan pöytään.

Muista tippi. Pyöristä laskun summa ravintolassa ja taksissa seuraavaan isompaan lukuun, ei kuitenkaan kovin isoksi. Pakko ei ole näin tehdä, mutta saat kummallisen katseen, jos et näin tee.
 
5.   Älä säikähdä virallisia kirjeitä

Niitä lukiessa tulee pelkotiloja. Asiat eivät kuitenkaan useimmiten ole ollenkaan pahoja, vain sanamuodot ovat. Aina voi keskustella. Saksassa asuessa näitä kirjeitä tulee silloin tällöin, ja ainakin heti, kun unohdat maksaa jotain täsmällisesti. Aivan suomalaisen Justiinan tyyliin (Intrum justitia, perintätoimisto). Kirjeet lupaavat sinulle kamalia seurauksia, jos et toimi heti. Esimerkiksi viedä autosi, vaikkei sinulla autoa olekaan.
 
6.   Tupakointi…

Minusta oli vapauttavaa, kun tuli voimaan tupakointikielto ravintoloissa. Poikkeuksia tosin on. Mutta käytännössä saksalaiset tupakoivat paljon. Kodeissaan. Saksalaiset tupakoivat myös asemilla ja työpaikoillaan. Älä hämmästy.

 
Sähkötupakka on Saksassa sallittu. 
 
7.   Ulkomaalaiset

Saksalaiset eivät jaksa olla ihmettelemättä sitä, että olet suomalainen. He haluavat tietää kaiken, kaiken. Varsinkin taksinkuljettajat. Parasta, että tiedät jotain omasta maastasi. Hämmästystä Saksassa herättää etenkin Suomen kahtiajakautunut kulttuuri ja urheilu, työväen-sitä-sun-tätä ja ei-työväen-sitä-sun-tätä. Selitäpä se saksalaiselle!

Et koskaan pääse siitä, että olet ulkomaalaissyntyinen. Se ei kuitenkaan isommin haittaa. Ne tuhannen monet saksalaiset, jotka tunnen, eivät edes juurikaan välitä siitä, mistä joku tulee, he kohtelevat ulkomaalaisia periaatteessa hyvin. Huolimatta ”pakolaistulvasta” pakolaiset eivät ole heille ongelma - paitsi siellä, missä pakolaisia ei juurikaan ole.  Niin ja joillekin poliitikoille, jotka kalastelevat ääniä. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti