tiistai 10. heinäkuuta 2018

Suomalainen Suomi suomalaisille


Suuret suomalaiset oli vuonna 2004 järjestetty Yleisradion kilpailuohjelma, jossa katsojat saivat valita äänestämällä kaikkien aikojen suurimman suomalaisen. Suurimmaksi suomalaiseksi valittiin Carl Gustav Mannerheim. 


Suomalainen? En kiistä ansioita. Totean vain, että mamu mikä mamu. Marsalkka Mannerheimin suku tuli Suomeen Ruotsista, Taalainmaalta, ja Carl Gustavin äidinkieli oli ruotsi. No, eihän Suomea tuolloin ollut, oli vain Ruotsi. Mitään Ruotsi-Suomea ei ole koskaan ollut eikä Turku ole koskaan ollut Suomen pääkaupunki.

Napoleonin syytä tai ansiota oli se, että Suomi liitettiin Venäjään. Carl Gustav Mannerheim sai sotilaskoulutuksensa Venäjän armeijassa. Siellä toki oppi puhumaan venäjää ja oppi tuntemaan Venäjän armeijan ja sen strategiat sisältäpäin.

Saksassa syntyi idea siitä, että on olemassa erilaisia kansoja ja että jokaisella on omat ominaisuutensa. Niin myös Suomessa heräsi kiinnostus suomalaisuuteen ja suomen kieleen, ja sitä ajoi maamme ruotsinkielinen eliitti. Kansalliskirjailijamme Johan Ludvig Runebergin suku tuli niinikään Ruotsista, Jämtlandista, ja Runeberg puhui ruotsia. Hän kirjoitti teoksensa ruotsin kielellä, niin myös sanat Maamme-lauluun. Niissä ei sanota Suomesta mitään, kotimaasta kylläkin. 

 
Kansallislaulumme Maamme-laulun sävelen puolestaan sävelsi saksalainen Fredrik Pacius.

Suomalaisia asuu Suomen rajojen ulkopuolella 1,6 miljoonaa (ulkoministeriön tiedote). Suomalaisia oli lähtenyt nälkää ja kurjuutta pakoon viime vuosisadan alussa kymmeniä tuhansia ja vuoden 1960 laman aikana Ruotsiin puolisen miljoonaa. Missään suomalaiset eivät ole niin suomalaisia kuin ulkomailla, mutta harva haluaa palata takaisin kotimaahan. Muusta Euroopasta ei kukaan – näin kertoo Turun yliopiston tutkimus.

Jatkanko Alvar Aallosta, jääkiekosta, kahvista, luterilaisuudesta, numeroista, kirjaimista vai mistä…? Mistä me olemme ylpeitä? Siitä tietenkin, että meillä on maailman parhaat kätilöt (näin sanoin pääministeri). Olisikohan aika ottaa lusikka kauniiseen käteen ja lakata pelkäämästä ulkomaalaisia? Pakolaistulvaahan meillä ei ole, maahanmuuttoasiat ovat hyvässä järjestyksessä.

”Laura Kolben ja Alexis Kouroksen mielestä Suomi on kiehtova maa, mutta kovin omaperäinen se ei ole. Tiukasti ottaen kaikki on tuontitavaraa.”
https://static-sls.smf.aws.sanomacloud.net/kodinkuvalehti.fi/s3fs-public/attachments/Mika_on_tosisuomalaista.pdf


Sitä minä en ymmärrä, että ne, jotka äänekkäimmin teoriassa Suomea ulkomaisilta vaikutteilta puolustavat, käytännössä ajavat Suomea Venäjän syliin. Ja että mottokin on vieraskielinen.  Mutta niin kai on maailman meno: sen lauluja laulat, kenen leipää syöt.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti