torstai 19. kesäkuuta 2014

Enkeliviesti paluumuuttajalta


Puran vanhoja mappeja täynnä muistoja. Alla viesti ystävältä vuosien takaa. Tämä ystäväni on Kasahstanista Saksaan vanhempiensa mukana nuorena muuttanut paluumuuttaja, samassa asemassa siis  kuin inkeriläiset Suomessa. Hän on kertonut, että Saksa kohteli heidän perhettään aina hyvin, antoi mahdollisuuden koulutukseen ja ammattiin ja toimeentuloon. Tänään tämä ystäväni on menestynyt yrittäjä ja hänellä on ihana perhe. 

 
Saksan paluumuuttajat, jotka eri syistä olivat muuttaneet tai joutuneet muuttamaan eri puolille entisen Neuvostoliiton alueita, etupäässä Volgan mutkaan ja Kaukoitään, ovat päässet palaamaan Saksaan. Heillä piti olla etukäteen selvitetty kuuluminen Saksan kansaan sekä vähintään auttava saksan kielen taito, jota ei oltu opittu kielikursseilla, vaan joka oli kotikielen asemassa. Saksa on läpikäynyt viimeisten vuosisatojen kuluessa valtavat väestön muutosliikkeet, jotka laajuudessaan jättävät kokonaan varjoon Suomen evakot, jota en tietenkään mitenkään vähättele. Syitä on ollut monenlaisia, viimeiset syyt toinen maailmansota ja sen seuraukset eli sotavangit, pakkosiirrot, pakolaiset, poisajetut, erityisongelmana vielä kahden erilaisen Saksan olemassaolo. Minä tutustuin Saksassa moniin paluumuuttajiin. Yhteistä heille kaikille on äärimmäinen ahkeruus ja keskinäinen kunnioitus sekä vieraanvaraisuus ja kohteliaisuus. Länsi-Saksaan nk. myöhäisiä paluumuuttajia tuli vuosina 1950-2005
  • Puolasta: 1.444.847
  • Neuvostoliitosta ja sen jälkeisistä valtioista: 2.334.334
  • Romaniasta 430.101
  • Tsekkoslovakiasta ja sen jälkeisistä valtioista: 105.095
  • Unkarista: 21.411
  • Jugoslaviasta ja sen jälkeisistä valtioista: 90.378
  • muilta alueilta: 55.716

…………………………………………………

Kaksi enkeliä pysähtyi matkallaan ja pyysi saada yöpyä varakkaan perheen luona.

Varakas perhe oli kuitenkin hyvin epäkohtelias eikä antanut enkeleille vierashuonettaan. Antoi kuitenkin pienen nurkan kylmässä kellarissa.

Kun enkelit kävivät pitkäkseen kovalle lattialle, vanhempi enkeleistä näki seinässä reiän ja korjasi sen. Kun toinen enkeli kysyi miksi, toinen vastasi: ”Eivät asiat aina ole sitä miltä ne näyttävät.”

Seuraavana yönä enkelit jäivät yöksi hyvin köyhän, mutta vieraanvaraisen talonpojan ja hänen vaimonsa luokse. Kun nämä olivat jakaneet niukan ruokansa enkeleiden kanssa, he antoivat enkeleille oman vuoteensa. Ja enkelit nukkuivat hyvin. Kun aurinko seuraavana päivänä nousi, enkelit löysivät talonpojan ja hänen vaimonsa itkemästä. Heidän ainoa lehmänsä, jonka maito oli heidän ainoa tulonlähteensä, makasi kuolleena niityllä. Nuorempi enkeli vihastui ja kysyi vanhemmalta enkeliltä, miksi tämä oli antanut lehmän kuolla. ”Eilisellä miehellä oli kaikkea, ja silti autoit häntä”, enkeli valitti. ”Tällä perheellä oli vähän, ja sinä annoit heidän lehmänsä kuolla.”

”Eivät asiat aina ole sitä miltä ne näyttävät”, sanoi vanhempi enkeli. ”Kun makasimme kylmässä kellarin lattialla, näin, että seinän reiässä oli kultaa. Koska talon omistaja oli ahne eikä halunnut antaa omastaan mitään, korjasin seinässä olleen reiän, ja nyt hän ei löydä kultaa. Sen sijaan kun nukuimme viime yön talonpojan sängyssä, tuli kuoleman enkeli ja halusi viedä talonpojan vaimon. Annoin hänelle vaimon sijaan lehmän. Eivät asiat aina ole sitä miltä ne näyttävät.”

Kaksi enkeliä,  Hugo van der Goes

Useinkaan eivät asiat mene kuten me haluamme. Jos sinulla on uskoa, voit luottaa siihen, että mitä ikinä tapahtuu, se on sinun parhaaksesi. Usein huomaat sen vasta pitkän ajan kuluttua… Jotkut ihmiset tulevat elämäämme ja jotkut lähtevät saman tien pois. Joistakin tulee ystäviä ja he viipyvät hetkisen… ihania jälkiä jää sydämiimme…   

Eilinen on historiaa. Huominen on mysteerio. Tämä päivä on lahja. Nauti joka hetkestä – tämä päivä ei ole kenraaliharjoitus!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti