sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Konstanzin konsiilin eli kirkolliskokouksen 1414-1418 tärkeitä osanottajia






Kävin näyttelyssä. Totisesti, koko Eurooppa oli vieraana Konstanzissa: kronikan kirjoittaja Ulrich Richental kertoo konsiiliin osallistuneen 70.000 henkilöä. Todennäköisesti paikalla oli jatkuvasti ja samanaikaisesti jopa 20.000 vierasta; kaupungissa itsessään oli asukkaita 6000!



Tärkeimmät kokouksen osanottajat olivat varmaankin kuningas Sigismund, joka oli kutsunut kokouksen koolle ja joka johti sitä, paavi Johannes XXIII, joka paettuaan Konstanzista pantiin viralta, paavi Martti V, joka valittiin kolmen kilpailevan edeltäjänsä jälkeen ainoaksi paaviksi, ja vielä böömiläinen reformaattori Jan Hus ja Hieronymus prahalainen, jotka pääsivät hengestään muka vääräuskoisuuden takia.



 Kuningas Sigismund Marktplatzin suihkukaivossa.

Samanaikaisesti syntyi hyvin vilkas tiedonvaihto tärkeimpien eurooppalaisten yliopistojen kesken: Bologna, Pariisi, Cambridge, Salamanca, Padua, Napoli, Praha, Florenz, Wien, Erfurt, Heidelberg, Köln ja Leipzig. Kauppiaita ja taiteilijoita, esimerkiksi runoilija Oswald von Wolkenstein toisaalta jättivät vuosiksi jälkensä Bodenjärven elämään ja toisaalta veivät kokouksen päätyttyä kotiseuduilleen tärkeitä uusia impulsseja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti