tiistai 28. lokakuuta 2014

Mistä tietää, että olet syntynyt ja kasvanut Suomessa?

1. Rakastat ruisleipää.
Suomalainen ruisleipä ei ehkä ole kovin erinomaista muunmaalaisten mielestä, mutta se on se, mitä eniten kaipaat, kun asut ulkomailla (mitähän on se valkoinen höttö, mitä muut syövät?) Ne jotka eivät saaneet ruisleipää lapsena, eivät todennäköisesti koskaan opi siitä pitämään. Sinä sen sijaan olet loukkaantunut, jos muut eivät heti näe tämän kansallisen aarteen arvoa. 


2. Olet  niin tottunut käyttämään järjettömiä rahasummia alkoholiin, että sellainen ei enää vaivaa sinua.
Aina kun käyt alkoholia myyvässä kaupassa vieraalla maalla, et jaksa uskoa onneasi. Alkoholi ei tee sinusta onnellista, mutta kun katsot ulkomaiden hintoja, tulet onnelliseksi ainakin vähäksi aikaa. Jopa sivistyneetkin suomalaiset saattavat huudahtaa virolaisessa kaupassa: ”Katso näitä hintoja!”


3. Olet huolissasi siitä, mitä ulkomaalaiset ajattelevat sinusta ja maastasi.
Jos käy niin onnellisesti että satut kohtaamaan ulkomaalaisen suomalaisen kaupungin kadulla, sinun on pakko saada tietää, mitä ulkomaalaiset sinusta ajattelevat. Jos Suomen kävijä on amerikkalainen, häneltä satavarmasti kysytään: ”Mitä ajattelet meistä?” Se on kansallisen itsearvostuksen merkki. Suomalaiset tarvitsevat hyväksyntää eivätkä helposti rehentele saavutuksillaan. 


4. Asut Venäjän vieressä, mutta et ole siellä koskaan käynyt.
Hyväksyt ihan mielelläsi sen, että naapurisi on tuo jättiläinen tuolla itärajan takana, mutta et halua sen enempää. Et ehkä tiedä Venäjästä mitään, ja sinusta tuntuu, että oikeastaan pitäisi tietää enemmän, mutta lomasi vietät kuitenkin joka vuosi ihan muualla. Ja onhan heillä kamalat aakkosetkin. 


5. Oletat, että englannin taitosi ei ole hyvä.
Useimmat suomalaiset vertaavat englannin taitoaan muiden suomalaisten englantiin, eivät muiden eurooppalaisten. Tämä johtaa erikoisiin tilanteisiin, joissa sinä, puhuen erinomaista englantia, pyydät anteeksi huonoa englantiasi sellaiselta, jonka äidinkieli EI ole englanti. 


6. Olet sitä mieltä, että muumit ovat parasta sitten Shakespearen.
Ne ovat suuria, valkoisia ja pohtivat elämää arkipäivän näkövinkkelistä. Omistat tusinan kalliita mukeja, joissa on niiden kuvia.  Et ymmärrä, miksi kaikki eivät niitä jumaloi. Useimmat suomalaiset pystyvät heti vastaamaan kysymykseen: ”Mitä muumihahmoa muistutat eniten?”


7. Et pelkää jääkylmää vettä.
Jäävesi on sinulle tutu juttu, sillä järviveden lämpötila harvoin nousee mittaviin lukuihin, ja uinti kuuluu jokapäiväiseen rutiiniisi. Kun näet jonkun kaatavan jääkylmää vettä päälleen tuumaat vain: ”Virkistävää! Etkä suinkaan ”Onpa rohkea teko!”


8. Urheilu kiinnostaa sinua vain silloin, kun Suomi saattaisi voittaa, eli olet oikeasti kiinnostunut vain jääkiekosta.
Onhan se selvää, että pieni maa voi olla hyvä vain parissa urheilulajissa. Valitse siis se, jota pelataan tosissaan vain noin neljässä muussa maassa. Tavoitellaan siis kultamitalia!


9. Talven kylmyys ja pimeys yllättävät sinut joka vuosi.
Valitat talvesta kunnes se on ohi, ja unohdat sen sitten, kunnes seuraava talvi tulee. Sitten valitat taas. Suunnittelet muuttoa muualle, maahan jossa olisi lämpimämpää, mutta huomaat heti, että muut kysymykseen tulevat maat ovat Pohjoismaat, mutta sehän ei muuta tilannetta. 
 

10. Olet sitä mieltä, että vain juopumalla yhdessä voi tutustua toisiin ihmisiin.
Puhut kyllä  muiden suomalaisten kanssa myös raittiina, mutta tuttavuus jää kosketusetäisyyteen. Sinä kuitenkin haluat rehellistä tuttavuutta, ja sen voi saavuttaa vasta seitsemännen drinkin jälkeen. Sen jälkeen, totisesti, meillä on paljon hyviä yhteisiä asioita!


11. Jos ei ole kesämökkiä, ei ole kotia.
Ihmettelet, kun kuulet, että joissakin muissa maissa kesämökki kuuluu joko mielikuvitukseen tai sitten rikkaille. Sinulle kesämökki kuuluu normaaliin elämään ja on kuin koti, vain vähän vaatimattomampi ja järven rannalla. Et ole sitä ostanut etkä tiedä mitä sellainen maksaa. Kesämökki oli olemassa jo silloin kun synnyit. 


12. Teet pilaa ruotsalaisista, mutta salaisesti ihailet heitä.
Halveksit heidän puhetapaansa, sitä että he eivät puhu suoraan, sitä tapaa että heidän kokouksensa kestävät ikuisuuksia. Toisaalta, pidät heidän muodistaan, musiikistaan, politiikastaan ja Tukholmassa ihan kaikesta. 13. Et hämmästy, vaikka kohtaat huippupoliitikon kadulla tai bussissa.
Ai jaa, tuolla on presidentti lukemassa lehteä. Ja kappas vaan, tuolla pyöräilee pääministeri. Jatketaan töitä.Lähde: 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti