maanantai 28. joulukuuta 2015

"Maaseudun elämää 2.0"


Asiakkaat Nashvillestä, Los Angelesista tai Tokiosta, paperityöt Belgiasta, raakapuu Amerikasta. Verstas kuitenkin maalla - idyllisessä pikkukylässä Pfalzin osavaltiossa Saksassa. Tuote: sähkö- ja bassogitara. Kysyntä maailmanlaajuisesti huippuluokkaa, sen mukaisesti hinta. Ei mahdollista ilman nettiä, josta asiakkaat valmistajan löytävät. 
Tuollaisesta ”Maaseudun elämä 2.0”:sta uneksivat saksalaiset ATK-asiantuntijat. Heidän mukaansa vain edellä kuvatulla tavalla, käyttämällä nykyaikaisia teknologioita voidaan säilyttää elämä ja toimeentulo maaseudulla. Myös Saksassa väki nimittäin haluaa muuttaa kaupunkeihin. Kaksi kolmannesta Saksan väestöstä asuu maaseudulla. Siellä kylissä ja pikkukaupungeissa sulkee ensin viimeinen kauppa, sitten lääkäri ja vihdoin kulman kapakka. Kukaan ei halua tyhjiä asuntoja, tyhjyys säikyttää viimeisetkin uudet tulijat. Jäljelle jäänyt väki vanhenee. Ilman auto ei kauppaa, ei lääkäriä. 

Mutta. Nettiyhteys on nykyisin kaikkialla. Nopeus tosin ei ole suurille tiedostomäärille riittävä, mutta arkkitehdille tai ohjelmoijalle kyllä riittäisi. Saksan Fraunhofer-Instituutilla on meneillään maaseudun asuttamishanke. Kokeillaan monenlaista. Esimerkiksi vanha hyvä rahtibussilinja, jota koordinoi IT-verkosto. Näin voidaan viedä vaikka paikalliset maataloustuotteet suoraan kuluttajille. Ideoita on hyvin monenlaisia. Esimerkiksi: bussilinja kulkisi vain kylän läpi, eikä veisikään lapsia kotiin asti. Sen sijaan kunta jakaisi ”matkakortteja”, jotka kelpaisivat maksuvälineinä kaikkialla, ja perheet saisivat itse päättää, perustavatko vanhemmat kimppakyytejä vai ostaisivatko lapsilleen omia kulkuvälineitä. 

Tärkeintä kaikessa on yhteistyö ja aktiivinen sosiaalinen kanssakäyminen.  Niissä kunnissa, joissa kaikessa tehdään yhteistyötä, on onnistuttu parhaiten. Mitä tiheämpi yhdistysverkosto, sitä paremmin kunnalla menee. ”Tekijät” yleensä tartuttavat intonsa myös kunnan passiivisimpiin jäseniin. Uusia toimintamuotoja on syntynyt: esimerkiksi ”soitto tien toiselle puolelle” –palvelu, jossa vaihdetaan tavaraa ja tietoa arvokuponkien avulla. 

Mitä etuja maaseudulla sitten on? Eikö liene selvää: maaseudun rauha, elintilaa kaikille, halvemmat asunnot…  Alussa mainittu kitarantekijä sanoo: ”Alun perin en aikonut muuttaa maalle, mutta täältä löytivät sopivat tilat. Nyt on niin, että jos joku tulee, hän yleensä tulee uudelleen – tai tulee jäädäkseen.” Lähde: http://www.transforming-cities.de/landleben-2-0-die-zukunft-auf-dem-dorf/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti