lauantai 3. helmikuuta 2018

Ristikkorakenteinen talo. Savea ja olkia


Keski-Euroopassa asuneena ja paljon matkustaneena voi usein vain hämmästellä suomalaisen median uutisia.  Taas jotain uutta ja ihmeellistä. Onko näin? Puinen ristikko ja täyte olkea ja savea on ikivanha, toimiva rakennusmenetelmä. Esimerkiksi allaolevan kuvan Quedlinburgin talot ovat jo n. 600 vuotta vanhoja, ja menetelmällä rakennetaan yhä.


 (14.9.2017 )

Siteeraan yo. artikkelia.

”Savi ja oljet käyvät modernin talon rakennusaineiksi – "terveellisiä, myrkyttömiä ja päästöttömiä ratkaisuja"

Rakentamisen laatu ja terveellinen asuminen ovat kestopuheenaiheita Suomessa. Raaseporilaisyritys tarjoaa uudenlaista rakennusmateriaalia ratkaisuksi rakentamisen ongelmiin.
 
Sannika Michelsson tapasi ekoarkkitehti Kati Juola-Alasen, joka kertoo miksi oljesta ja savesta rakennettu talo on turvallisempi, terveellisempi ja toimivampi.

Kolme pientä porsasta -sadusta sen jo pikkulapsina opimme: kunnon talo rakentuu tiilistä, olkitalo kaatuu ensimmäisellä suden henkäisyllä.

Olkea ja savea tarjotaan kuitenkin nykyaikaisiksi ja päteviksi rakennusaineiksi, joilla syntyy terveellisiä, turvallisia ja mahdollisimman päästöttömiä taloja. Näin lupaa yksi Raaseporin Pinjaisissa toimivan The Natural Building Companyn perustajista, eko-arkkitehti Kati Juola-Alanen.

– Oljista rakentaminen voi kuulostaa hassulta, mutta kyseessä on puurunkoinen rakennus, jossa olki on eristeenä. Olki voi monelle tuntua mahdottomalta rakennusaineelta, mutta siitä on pitkän tuotekehittelyn tuloksena tehty sertifioitu rakennustuote, käytännössä rakennuspalikka, joka täyttää kaikki nykyajan vaatimukset.
……

Olki ja savi ovat satoja, jopa tuhansia vuosia vanhoja rakennusmateriaaleja. Jos ne ovat väitetyn erinomaisia rakennusaineita, minkä takia ne eivät Suomessa ole jo laajalti käytössä?

Olkirakentamisen perinne puuttuu meiltä vahvan ja hienon puurakentamisperinteen takia.”


1 kommentti:

  1. Minäkin rupesin miettimään, miksi Suomessa ei ole rakennettu savesta ja oljesta.Kasvoin Porin puolessa savimailla viljanviljelyalueella ja päättelen niin, että Suomessa on ollut puutetta savesta ja oljesta sekä maa jäässä ja lumen alla puoli vuotta. Puuta on ollut yllin kyllin karuillakin mäillä ja sitä kskettiin pieniin viljelypläntteihin. Jostakin syystä puurakeentamisen taitokaan ei kehitetty 1900-luvulla, se hiipui ja kelpasi enää kansallisromanttisiin tynnyrisaunoihin ja kesämökkeihin , oli muka vanhanaikaista. Insinöörit (?)ja kauppiaat hehkuttivat "moderneita" teollisuuden tuottamia materiaaleija, ja siirryttin
    "muovikauteen". Ei varmaan ollut hyvä idea, koska talot homehtuvat. Nyt pitää palata puuhun. Nykyään voi käydä katsomassa, miten muualla rakennetaan.
    Saksassa oli rahvaalle halpaa savea ja olkea, varsinkin täällä Reinin rannoilla, ja vuosisatoja kestävää tammipuuta, mutta sitä piti käyttää säästellen. Kehikkojen välit oli helppo uusia tarpeen tullen. Aateliset, kirkonmiehet ja kaupunkien rikkaat porvarit rakensivat hiekkakivestä. Pohjois-Saksassa näyttää olleen savea niin paljon, että rakennettiin poltetusta savitiilestä katedraalitkin. Juu, ei ollut maaöljyä.

    VastaaPoista