perjantai 4. toukokuuta 2018

Leveämpiä olkapäitä ei tullutkaan

Rakennutimme Kalajoen hiekkasärkille tsasounan. Paljon oli vastatuulta ja epäilijöitä, mutta vielä enemmän innostuneita tekijöitä. Saimme jopa Keski-Pohjanmaan säätiön palkinnon onnistuneesta talkootyöstä. Rakennus on useimpien mielestä Särkkien kaunein rakennus. Mutta sitten. Harmittaa. Alkuinnostus on sammunut. Leveämpiä hartioita ei tullutkaan. Laskelmat eivät toteutuneetkaan. Turisteja ei tullutkaan. Tai tuli, mutta liian vähän.

Kalajoen ortodoksisen rukoushuoneen kannatusyhdistys ry:n tili on tyhjä. Kannatusyhdistyksellä oli vuonna 2017 kolehtituloja noin 500 euroa. Menopuolella vuokra 550 euroa, vakuutus 1000 euroa, kiinteistövero 1000 euroa, sähkö, sähkönsiirto ja vesi yhteensä 1500 euroa (summat pyöristettyjä). Tämä yhtälö ei toimi. Jotain on tehtävä.

Kannatusyhdistyksessä oli vuonna 2017 kymmenen jäsentä, jäsenmaksua 15 euroa per henkilö. Yhdistys piti vuosikokouksen keskiviikkona. Ajoimme kokoukseen Kalajoelta kotoamme Jyväskylästä ja olimme hotellissa yötä. Paikalla kokouksessa oli meidän lisäksemme tsasounan yhteyshenkilö Jane, joka on toiminut oven avaajana ja tapahtumien järjestäjänä itse asiassa enemmän kuin mitä resursseiltaan siihen pystyisi.

Vierailijat pistävät yleensä muutaman kolikon lippaaseen, josta tulot koostuvat. Tapahtumia on kyllä ollut, kiitos vierailijoille! Mutta ovet eivät ole olleet auki - poismuuttomme jälkeen ei ole ilmaantunut ketään, joka olisi kertaakaan halunnut päivystää tsasounalla. Paikkakunnalla asuessamme sen teimme me kahdestaan.

Rakennuksen valmistumisen jälkeen olen käyttänyt tsasounaan vuosittain pari tuhatta omaa rahaa. Mukaan lukien omavastuuosuus ELY-keskuksen avustuksen saamiseksi omaa rahaamme on tähän mennessä tsasounaan kulunut yhteensä yli 50.000 euroa.

Rakennuksella on ehkä merkitystä Kalajoen kaupungin nähtävyytenä. On kuitenkin raskasta maksaa vuokraa ja kiinteistöveroa juuri kaupungille, joka kuitenkin ehkä ainoana rakennuksesta hyötyy. Mieheni eläke on hyvin pieni, syystä että hän opiskeli vasta varttuneella iällä, lisäksi hän saa pienen lisän kansaneläkettä.  Minä olen ylittänyt virallisen eläkeiän jo toista vuotta, mutta olen edelleen täysipäiväisessä työssä. Onneksi työni maahanmuuttajien kouluttajana on aivan ihanaa. Koska tulen saamaan eläkkeeni Saksasta, se on sen maan lakien mukainen ja pitkien kotiäitivuosien takia myös minimieläke. Sinä päivänä, jolloin jään pois työelämästä, tiedän, että emme enää pysty maksamaan tsasounan kuluja, eikä se päivä ole enää kaukana.

Kalajoen kaupunki teki päätöksen ajaa meidät pois Kalajoelta. Ei ilkeydestä, mutta varmasti tietämättömyydestä, tyhmyydestä ja dollarin kuvat silmissä kunnan kassan hyväksi. Mekään emme aiemmin tuulivoimaa kannattaessamme tienneet, miten vakavia terveyshaittoja ne tulisivat aiheuttamaan, puhumattakaan muista haitoista, joita aiheutuu koko yhteiskunnalle. Koska Kalajoki on muuttotappiokunta ja myynnissä oleva talomme myllyjen ympäröimä, sitä ei ole vielä kukaan halunnut.

Etteivät ongelmat tähän päättyisi, tapahtui tsasounalla huhtikuussa isohko vesivahinko: lämminvesivaraaja oli rikkoontunut ja vettä pääsi runsain mitoin lattialle ja lattian alle. Siitähän puurakennus ja arvokkaat ikonit erityisesti tykkäävät… Rakennuksen keittiö ja WC-tilahan pidettiin onneksi myös talvet peruslämpimänä, jotta putket eivät pakkasella jäädy, joten vesiputket eivät ole haljenneet. Vakuutusyhtiö ilmoittaa, että omavastuuta olisi tuhat euroa plus uusi lämminvesivaraaja. Mistä siihen rahat? Joillekin on tyydyttävää olla jälkiviisas. Miksi kukaan, ei kukaan kertonut aiemmin, että tätä vahinkoa ei olisi tullut, jos olisimme tienneet, miten varsin helposti katkaista veden tulo!

Mitä siis tehdä? Erityisesti harmittaa niiden puolesta, jotka ovat olleet uskollisesti mukana tukki- ja tavaralahjoituksin mahdollisuuksiensa mukaan, mutta heilläkään ei ole niitä summia, joita nyt tarvittaisiin, eikä se edes ratkaisisi ongelmaa. Harmittavat myös täysin ulkopuolisten kommentit, kuten vaikkapa: ”Jos vielä siivoaisitte pihan, voisi vuokraus onnistua helpommin.” Teki mieli olla ilkeä ja vastata: ”Tervetuloa siivoamaan!” Onko suomalaisten perusominaisuus vain kiusata? 

En odota miljoonien vahingonkorvausta mistään, sillä joka ikinen joutuu itse vastaamaan teoistaan olosuhteista riippumatta, ja ne eivät aina mene omien suunnitelmien mukaan. Aina pitää toimia sen tilanteen mukaan, joka vastaan tulee. Lopetan siis valittamisen tähän ja ryhdyn laatimaan myyntitarjousta. Siinäkin pieni ongelma: rakennusta ei voi käyttää muuhun kuin yleishyödylliseen tarkoitukseen ELY-keskuksen avustuksen takia…

Kalajoen ortodoksisen rukoushuoneen kannatusyhdistys ry:n tilinumero on FI88 5099 0720 0659 20.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti