keskiviikko 6. maaliskuuta 2019

Jospa poliitikoillakin olisi laatutarkastus kuten muillakin tuotteilla ja palveluilla




Miten mittaat poliitikon laadun? Millä tiedoilla valitset ehdokkaasi eduskuntaan tai valtuustoon? Koska tunnet hänet? Koska kaveri suositteli? Teet saman, minkä vanhempasikin tekivät? Koska hän on sinusta sympaattinen? Koska hän on hyvä hiihtäjä tai laulaja ja olet innoissasi hänen suosiostaan? Koska hän on komea mies / kaunis nainen?



Tiedetään, että miehet äänestävät naista, mutta vain, jos hän on nuori ja kaunis, muuten lähes pelkästään miehiä. Naiset sen sijaan äänestävät tasa-arvoisemmin: puolet naisia, puolet miehiä.



Suomessa aivan jokaiseen ammattiin tarvitaan koulutus ja pätevyyden todistava paperi. Poliitikoksi sen sijaan kelpaa kuka hyvänsä, kunhan vain näkyy ja kuuluu.



Donald Trumpin taustavaikuttaja Roger Stone kuvailee poliitikon menestymistä seuraavin säännöin:
1) Politiikassa pahinta ei ole olla väärässä, vaan olla mitäänsanomaton. 
2) Vihaamalla saa aikaan enemmän kuin rakastamalla.
3) Hyökkää, hyökkää, hyökkää!
Näin. Trump itse on esimerkki siitä, miten tuo toimii. Tosin kyseenalainen esimerkki.



Media on kuin koi, joka lentää valoon. Aina suuntana sensaatio, skandaali, paljastus.



Kunpa poliitikoistakin olisi jonkinlainen laatutodistus. Olisi instanssi, joka tarkastaisi, onko poliitikko työhönsä sopiva ja antaisi siitä pistemäärän ja sen mukaisen todistuksen. Kun sinulla on jostain todistus, paperi, laatuleima, tuotetiivistelmä, olet luottavainen, että tuote on hyvä ja vaaraton.



Ehkä riittäisi, että tarkistettaisiin säännöllisin väliajoin, ovatko äänestäjille annetut lupaukset toteutuneet. Toki ottaen huomioon, että politiikka on aina kompromissien tulosta ja että takkia pitää kääntää silloin, kun oppii uusia tosiasioita, jotka vaikuttavat päätöksiin tai huomaa aiemmin olleensa väärässä. Siis saivatko köyhät kaikki sen satasensa. Jos vaikka huomaa, että eivät maahanmuuttajat haluakaan elää sosiaalirahallamme, vaan haluavatkin poikkeuksetta tehdä töitä. 



Turhan rahanmenon karsimisen pitäisi myös olla yksi peruste parempaan arvosanaan.



Ehkä riittäisi, jos äänestäjien muisti riittäisi pidemmälle kuin yhden vaalikauden alkuun?




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti