perjantai 17. huhtikuuta 2020

Älä hauku Suomea...

Eihän tällaisia saa kirjoittaa. Satavarmasti tulee takkiin: en rakasta tai arvosta kotimaatani, en välitä, en... Enkä varsinkaan ymmärrä mitään Suomesta. No, sen kaiken olen kuullut ennenkin, ja jo usein.

Virpi Salmi kirjoittaa varsin nasevasti 27.3.2012 Helsingin Sanomien kolumnissaan ulkomaalaisten Suomi-kuvasta. Hän kääntää päälaelleen sen Suomi-kuvan, minkä me kuvittelemme Suomen rajojen ulkopuolella asuvien ulkomaalaisten omaavan. Me emme olekaan maailman paras  maa. Meillä ei ole maailman paras koululaitos. Tasa-arvo ei ole sitä, että naiset tekevät kaiken ja lisäksi naisten työt. Suomessa todellakin on yksi maailman korkeimpia itsemurha- ja tappoarvoja, ja omaan arvoonsa jätettäköön murhan ja tapon ero, kuollut mikä kuollut. 

"Kansainvälistymisestä käytävää keskustelua seuratessaan huomaa, että sillä usein tarkoitetaan suomalaisten opiskelua, kaupankäyntiä tai matkailua ulkomailla. Kun on riittävästi vietetty aikaa mahdollisimman kaukana, voidaan palata kansainvälistyneinä kotimaahan. Suomalaiset kansainvälistyvät piipahtelemalla ulkomailla.
Muiden kansallisuuksien tulo Suomeen puolestaan näyttää olevan kansainvälistymisen sijasta ongelma tai uhka. Mitä kauempaa jojku on Suomeen tulossa, sitä suuremman uhkan hän muodostaa. Tietämättä mitään tulijasta moni suomalainen katsoo, että varsinkin erinäköiset ja outotapaiset tulijat ovat vähintäänkin epäilyttäviä. Torjunta näyttää olevan suomalaisten keski-ikäisten ja -luokkaisten päättäjien yleinen asenne muihin kulttuureihin. Suomi on kylmä maa - muutenkin kuin ilmastoltaan."
Outi Kinttula: Suomi kaipaa asenteellista glasnostia, teoksessa Joka puulla juurensa, ÄOL 1991


Suomalaiset nuoret voivat huonosti. Satatuhatta ilman tulevaisuutta on pienelle maalle iso lukumäärä. Suomalaiset ovat keskimäärin korkeasti koulutettuja. Ehkä juuri siksi yrittäjien määrä on suhteellisen pieni. Naiset ovat kyllä johtajina, mutta vain julkisella sektorilla. Yksityiset yrittäjäjohtajat ovat edelleenkin miehiä.  

Jokaisella on se autonsa, joka itse asiassa on maailman kallein.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti