perjantai 5. elokuuta 2022

Miten saksalaiset kotiäidit saadaan töihin?

Kymmenen kohdan suunnitelma yhtäläisten mahdollisuuksien lisäämiseksi

Saksalaiset yritykset kärsivät valtavasta henkilöstöpulasta. Työnantajat kosiskelevat siksi nyt erityisesti naisia.

 


Töihin tarvitaan Saksassa 700 000 ihmistä lisää: Saksan työllisyystutkimuslaitos on laskenut: Jos naiset työllistyisivät Saksassa samassa määrin kuin miehet, työelämässä olisi lähes 700 000 ihmistä enemmän. Tasa-arvoisten mahdollisuuksien ja menestyksen saavuttamiseksi Saksan työnantajajärjestöjen keskusliitto (BDA) on laatinut kymmenen kohdan suunnitelman tasa-arvoisista mahdollisuuksista työmarkkinoilla. Suositukset vaihtelevat teknologiasta kiinnostuneiden naisten kannustamisen lisäämisestä perheen ja uran yhteensovittamiseen tähtääviin lisätoimiin.

Väärät kannustimet: Poliittisesti räjähdysherkkiä ovat jotkut kohdat, joilla pyritään vähentämään äitien työnteon kielteisiä kannustimia verojärjestelmässä. Siinä suositellaan aviopuolisoiden verojärjestelmän muuttamista, tarkoituksena vähentää pienituloisemman puolison tuloihin kohdistuvia usein korkeita verovähennyksiä. Saksassa on yhteisverotus, jossa naimisissa olevat saavat tiettyjä verohelpotuksia. Kun aviopari valitsee yhteisverotuksen, se valitsee samalla saksalaisen näkökulman: verotuksen perusyksikkö on tällöin aviopari. BDA varoittaa myös: "Lisäkannustimia aiheuttaa maksuton puolisoiden ja elinkumppaneiden yhteisvakuutus lakisääteisessä sairaus- ja pitkäaikaishoitovakuutuksessa, se olisi poistettava.”  Käytännössä nyt voimassa oleva järjestelmä sakottaa perhettä, jos toinenkin puoliso on töissä.

Ei jälkikäteen: Henkilöstön etsiminen on nykyään yrityksille kuin aarteenetsintää. Valitettavasti on edelleen totta: Naiset työskentelevät useammin osa-aikatyössä, valitsevat harvemmin teknisiä ammatteja ja ovat harvemmin mukana johtotehtävissä. Siksi on entistäkin tärkeämpää torjua syitä tehokkaasti : on puututtava erilaisten mahdollisuuksien syihin eikä yrittää korjata eroja sääntelyllä jälkikäteen - sanoo DBA.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti