Iso-Britannia on ennennäkemättömän energiakriisin edessä, ja 100 miljardin punnan pelastuspaketti räjäyttää maan pankkitaseen - ja samaan aikaan uusiutuvia energialähteitä hyödyntävät yritykset saavat valtavia voittoja kirjaimellisesti tuulesta temmattua.
Yksi Yhdistyneen kuningaskunnan johtavista energia-asiantuntijoista on selittänyt, miksi Yhdistyneessä kuningaskunnassa on ennennäkemätön energialaskukriisi, vaikka siellä on enemmän tuulivoimalaitoksia kuin koskaan aiemmin.
Net Zero Watch -järjestön johtaja Benny Peiser sanoi, että sähkön hinta määräytyy kaasun hinnan mukaan kansainvälisillä markkinoilla. Tämän seurauksena uusiutuvia energialähteitä käyttävät yritykset tekevät ennätysvoittoja myymällä tuulivoimalla tuotettua energiaa.
Hän lisäsi, että kuluttajien on tosiasiassa maksettava sekä tuulivoimaloista - joita tuetaan 400 punnalla kotitaloutta kohti vuodessa - että varajärjestelmästä, joka käyttää kaasua niinä päivinä, kun tuuli ei puhalla.
Hän kertoi Scottish Daily Expressille: "Se on pelkkää kuumaa ilmaa. Tuulivoiman kustannukset eivät ole laskeneet merkittävästi kaikesta mainostamisesta huolimatta, koska ne perustuvat huutokauppahintoihin ja sopimuksiin.
"Tuulivoimalla tuotetun sähkön hinta määräytyy kaasun hinnan mukaan, joten tuulivoimayhtiöt saavat tällä hetkellä ennätyskorkeat hinnat. Ne sanovat ottavansa vain korkeimman mahdollisen hinnan, joka on kaasun hinta."
Peiser lisäsi: "Uusiutuvat energialähteet tuottavat sähköä vain hyvin lyhyitä aikoja, kun tuuli puhaltaa tai aurinko paistaa. Suurimman osan ajasta Skotlannissa ja muualla Yhdistyneessä kuningaskunnassa käytetään tavanomaista energiaa, joten tarvitaan varajärjestelmä silloin, kun tuuli ei tuule.
"Tämän seurauksena meidän on maksettava hyvin, hyvin korkeita hintoja. Jos kaasuvoimalaa käytetään vain puolet ajasta, koska tuulivoimaa suositaan, niin silloin kun sitä käytetään, omistaja pyytää tähtitieteellisiä summia.
"Kun tuulivoimaa tuetaan perinteisellä energialla, hinnat nousevat kattoon, ja nämä kustannukset lisätään keskimääräiseen energialaskuun. Mitä enemmän tuulivoimaloita on, sitä kalliimmaksi kustannukset tulevat. Näin tapahtui jo kauan ennen kuin kaasun hinta nousi."
Skotlanti on jo nyt lähes omavarainen uusiutuvan energian suhteen, koska viimeisten 15 vuoden aikana on asennettu valtava määrä maatuulivoimaloita, mutta tämä pätee vain silloin, kun tuuli puhaltaa tasaisesti oikeaan aikaan päivästä.
Kysyttäessä, alentaisiko yhä useampien tuulivoimaloiden rakentaminen lopulta sähkön hintaa, Peiser oli varma, ettei se koskaan johtaisi laskujen alenemiseen.
"Ei ole mitään todisteita siitä, että tuulivoimalat tulisivat halvemmiksi, ja on paljon todisteita siitä, että mitä enemmän niitä on, sitä korkeammat ovat kustannukset", hän sanoi.
"He ovat sanoneet, että kustannukset laskevat 30 vuotta, mutta niin ei ole vielä tapahtunut. Mielestäni se on epätodennäköistä ja mielestäni mahdotonta, koska energiajärjestelmää ei voi saada aikaan pelkästään uusiutuvilla energialähteillä.
"Mitä teet päivinä, jolloin tuulee vain vähän tai aurinko ei paista? Miten Ison-Britannian kaltaista maata voi pyörittää pelkällä tuulella ja auringolla? Tarvitaan kaksi järjestelmää; yksi uusiutuva ja yksi kokonainen järjestelmä, joka antaa maalle virtaa silloin, kun tuulta ei ole."
Hän sanoi, että Edinburghin SNP:n peräkkäiset hallitukset ovat kannustaneet tuulivoimaloiden rakentamista, vaikka ne tiesivät hyvin, että se ei laskisi sähkön hintaa.
Hän sanoi: "He tiesivät, että loppujen lopuksi heidän ei tarvitsisi selvittää sotkua, vaan englantilaiset tuet pelastaisivat Skotlannin hallituksen katastrofilta. Tämä on utopistinen unelma, joka ei tule toimimaan. Se on hyvin kallista, kuten nyt huomaamme, ja seuraavalla ja sitä seuraavalla pääministerillä on vaikeuksia saada otetta."
Hän kuitenkin selitti edelleen, että ydinvoimaa ei voida käyttää uusiutuvien energialähteiden tukena, koska ydinvoimalat voivat tuottaa vain tasaisen ja jatkuvan energian.
"Tarvitaan voimalaitos, jonka voi kytkeä pois päältä ja päälle, ja se ei onnistu ydinvoimalla, joten sen on oltava hiiltä tai kaasua", hän sanoi.
Peiser sanoi, että Yhdistyneen kuningaskunnan on "heitettävä vettä energia-alan kustannuskriisiin ja kaivettava lisää kaasua ja öljyä maasta". Hän lisäsi: "Tulevaisuus on ydinvoima, mutta lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä tarvitsemme lisää kaasua.
"Olemme pulassa, olemme täydellisessä sotkussa, eikä hallituksella ja ministereillä ole hajuakaan siitä, mitä he tekevät. Energiayhtiöt eivät välitä, ne tekevät rahaa joka puolella, vasemmalla, oikealla ja keskellä. Kaikkialla Euroopassa on sama tilanne. Puolassa ja Saksassa on hiiltä, mutta kaikki rakentavat uusiutuvia energialähteitä. Se on utopistinen unelma, joka on menossa savuna ilmaan."
Asiantuntijan mukaan tuulivoimaloiden tuet lisäävät energialaskujamme 11 miljardilla punnalla vuodessa, ja jos ne poistettaisiin, "se säästäisi 400 puntaa vuodessa Yhdistyneen kuningaskunnan jokaisen kotitalouden energialaskussa".
Hän lisäsi: "Jos seuraava pääministeri aikoisi leikata uusiutuvien energialähteiden tukia, kukaan ei enää rakentaisi tuulipuistoja, koska ne eivät ole yksinään kannattavia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti