torstai 4. elokuuta 2011

Vaikeat työolot

Muutin Saksasta Suomeen kesällä 2008. Olin koko ikäni tehnyt työtä ja saanut jopa paljon aikaakin. Työpanokseni olin myynyt kansainvälisiin tehtäviin, ja suomalaisille ja Suomen hyväksi, mutta veroni olin maksanut Saksaan. Kertaakaan minulta ei Saksassa kysytty papereita, ei edes silloin, kun Saksan valtio maksoi palkkani.

Kun palasin Suomeen, sain todeta, että en ole mitään. Suomessa kukaan ei ole mitään ilman papereita. Täällä ei työkokemuksella eikä osaamisella ole mitään merkitystä. Pitää olla papereita. Ensimmäisenä vuonna hain tyhmyyttäni saksan opettajan tilapäistä sijaisuutta Imatralta, mutta en sitä saanut, koska ei ollut pedagogista pätevyyttä. Tiedän, että olisin tuohon aikaan ollut mitä parhain saksan opettaja - ja olisin sitä vieläkin.

Hain Jyväskylään suorittamaan sitä pedagogista pätevyyttä, mutta en päässyt, koska… ei ollut tarpeeksi niitä papereita.

Kyllä minä pärjään, mutta kysyn, mitä varten täällä otetaan aina työhön ”sopiva”, eikä osaavaa? Olin ennen luullut, että Saksa on virkamiesvaltio. Melkoiseksi yllätyksekseni totean, että virkamiesvaltio ei olekaan Saksa, vaan Suomi.

Allaolevan kirjoitti Ilkka Pohjalainen Etelä-Saimaassa 17.9.2010. Hyvä! :-)

- Herra Jeesus?
- Puhelimessa.
- Poliisista päivää. Meillä on täällä läjä teitä koskevia ilmoituksia. Olette toiminut lääkärinä ilman papereita?
- Mutta sokeat saivat näkönsä ja rammat kävelivät.
- Se on resurssien väärää kohdentamista ja vastoin pitkäaikaissairaiden hoitosuosituksia. Olette myös rikkonut alkoholijuomien valmisteverolakia muuttamalla vettä viiniksi, epäiltynä ryöstökalastuksesta ylivoimaisilla pyyntimenetelmillänne ja hygieniarikkomuksista, kun jaoitte ruokaa kansanjoukoille. Direktiivin mukaan kalojen kylmäketju ei saa katketa ennen loppukäyttäjää. Niin, ja olette liikkunut veden päällä ilman turvaliivejä.

1 kommentti:

  1. Tarvitaanko Suomessa hakupapereihin hakijan elossaolotodistus? Saako sen KELA:sta?

    VastaaPoista