lauantai 11. helmikuuta 2012

Keskellä Hampuria Alster-järven jäällä

NDR, Norddeutsche Rundfunk, pohjoisen Saksan radio- ja televisiokanava kirjoittaa http://www.blogger.com/img/blank.gif tänään, että Hampurissa sijaitsevan sisäjärven Alsterin jäällä vietetään tänään jääjuhla, kotoisasti ”Alstervergnügen” eli suomeksi Alsterin huvi”.

Ai että jäällä ja keskellä miljoonakaupunkia, Hampurissa? Kylläpä vain. Jäätyyhän se järvi pakkasessa sielläkin, aivan kuten pakkasella Suomessakin. Itse asiassa olen aina yhtä hämästynyt siitä, miten Suomessa oletetaan, että heti kun lähdetään vähänkin etelään, siellä on aina kesä! Minä en muista yhtään lumetonta talvea vuosina 1974-2012…


Kuva: NDR

Noin miljoonaa ihmistä odotetaan tulevan Alsterin jäälle. Perjantaina paistoi aurinko kirkkaalta taivaalta ja juhliminen jo alkoi. Jäälle tuli kymmeniä tuhansia luistimineen, tekemään piruetteja, tai muuten vaan kokeilemaan jään kestävyyttä. Ja tietenkin paikalle olivat löytäneet myös lämpimien ruokien ja juomien myyjät.

Odotettavissa on melkoinen liikennekaaos. Poliisi varoittelikin jo, että jättäkää hyvät ihmiset autot kotipihalle ja käyttäkää julkista liikennettä, joka Hampurissa onkin esimerkillinen oman kokemukseni mukaan. Julkinen liikenne on lisäksi lisännyt viikonvaihteeksi kapasiteettiaan.

Jää on tällä hetkellä 22 – 22 senttimetriä paksua. Aussenalster (”Ulko-Alster”) on se järven isompi puoli, Binnenalster (”Sisä-Alster”) pienempi ja aivan keskellä Hampuria molemmat. Helposti sinne löytää vaikkapa vain marssimalla ulos rautatieasemalta. Tai kaupungintalosta.

Aivan aseman lähellä järvien välisen sillan toisella puolella sijaitsee korkea nk. Suomi-talo, jonka huipulla komeilee Suomen leijona ja jossa sijaitsee Suomen konsulaatti. Tässä:Täytyy kyllä myöntää, että kaikenlaiset katujuhlat ja katutapahtumat ovat Hampurin arkipäivää. Kun esimerkiksi joka viikko on ilotulitus, ei sitä oikein enää lähde kauemmaksi katselemaan. Alstervergnügen on tapahtuma, jota on vietetty jo 30 vuotta joka kesä ja joka talvi. Kesällä ohjelmassa on 55 tuntia tapahtumia! Tämän katutapahtuman viehätys piillee juuri monipuolisuudessa: yli 500 saksalaista ja ulkomaalaista esiintyjää tuo ohjelmaa vedelle, maalle ja ilmaan. Kyseessä on siis open-air-musiikki-herkuttelu-katujuhla, ja vastaavaa saa totisesti Euroopasta etsiä.

Kohokohta on tietenkin se ilotulitus. Ja sitä totisesti kannattaa lähteä katsomhttp://www.blogger.com/img/blank.gifaan! Parasta on, että koko tapahtuma ei maksa yleisölle mitään.

Entä ne tuhannet juopot ja pultsarit? Rikkoutuneet olutpullot? Niitä saat etsiä suurennuslasin kanssa.

Mutta nyt on talvi. Valitettavasti jää ei yleisöä joka talvi kanna, joten jäälle mennäänn vain jään kantaessa… kuten tänä talvena. Mutta juhla on joka talvi.

Entä jos jäätä ei sitten joka talvi olekaan? Hampurissa on Euroopan suurin jäärata, 4300 neliömetriä. Se sijaitsee kaupungin kasvitieteellisessä puistossa (Planten und Blomen).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti