keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Miesten ilta lelukaupassa

Miesten ilta „idee+spiel“-lelukaupassa!

Kaikkea sitä kuuleekin. Oikeamin lukee. Luen netistä saksahttp://www.blogger.com/img/blank.gifnkielisiä lehtiä; saan joskus vinkkejä myös. Poimin sieltä yleensä asioita, joita Suomen lehdistö mielestäni käsittelee puolueellisesti tai yksipuolisesti.

Sainpa jutun miehistä lelukaupassa. Siellä raavaista uroksista tulee lapsia! Hannoverissa on keksitty erinomainen keino viettää iltaa ja ideasta on tullut turistirysä.

Ehkä täytyy selventää, että sana "Spielen" on suomeksi sekä leikkiä, pelata että soittaa.

Philipp von Ditfurth kirjoittaa 6.11.2011 seuraavaa Hannoverin Allgemeine Zeitungissa. Lyhentelin ja selittelin tekstiä vähän.

Kuva lelukaupan kotisivulta:Miehissä Carrera-autorata saa liikkeelle uskomattomia voimia. Jotkut suoltavat solkenaan upouusia haukkumasanoja ja loukkaavat kanssapelaajiaan vaikka millä nimillä. Toiset taas löytävät itsessään urheiluselostajan tai harjoittelevat sokeaa juoksua liikenteessä, ajavat surutta kaverin auton kylkeen ja heittävät hänet yli aidan suoraan helvettiin. Yksi ryhmä painaa kaasua niin kuin vain jaksaa, panee silmät kiinni ja sanoo kärsivänsä huimauksesta. Lopulta voittaa aina se, joka ajaa rauhallisesti eikä herätä huomiota, eli kuten Vettel tekee – ja se häviää, joka huutaa ja riehuu.

Andreas Klaube on sellainen rauhallinen kilpa-ajaja. Sen sijaan että haukkuisi kilpailijansa, hän yrittää pitää autonsa tiellä ja väistää kaverien kummallisia yllättäviä heittoja. Kaikki viettävät iltaa lelukaupassa! Yhdessä miehet yrittävät leikkiä ja pelata; yhteensä 11 eri lajissa on voitettava, tikanheitosta pokeriin. ”Siitä on yli 40 vuotta kun olen leikkinyt autoradalla”, sanoo Klaube. Hänen äänensä tuskin kuuluu metelin keskeltä. Miehet keskenään eivät ole mitenkään hiljaisia.

Tämän kaiken tietää Heinz Lehmann, joka keksi pari vuotta sitten kutsua noin 60 tuttua miestä pelaamaan ja leikkimään työpäivän jälkeen. Maksamalla pienen maksun jouluavustukseen miehet saivat leikkiä koko illan kauko-ohjattavilla helikoptereilla, pelata baccaraa lastenvaunujen seassa ja kuunnella lasten jännittäviä kasetteja. ”Ja mitä sitten kävi, on vallan uskomatonta!” sanoo lelukaupan omistaja. ”Media, lehdistö, televisio, radio kiinnostui suuresti, koko Saksa kiinnostui. Puhelin soi jatkuvasti, emmekä enää tienneet, mihin aikamme riittäisi.” Hänen silmänsä loistavat.

Vuoden alusta on joka perjantai miesten ilta. Lisäksi peli- ja leikki-iltoja on keskiviikkoisin ja torstaisin, jos kysyntää on. Vasta viime tuli ryhmiä eri firmoista ja ryhmistä. ”Jouluun asti kaikki illat on varattu”, Lehmann kertoo. Lisäksi on h iltoja miehille ja naisille. ”Mutta miehiä on enemmän, he haluavat ottaa mittää toisistaan, eivätkä halua yleisöä.”

Hannoverilainen matkailuyritys tarjoaa miesten iltoja paketisssa, johon kuuluu yöpyminen hotellissa sekä tutustuminen olutpanimoon seuraavana päivänä. ”Kukapa olisi uskonut, että vielä 61-vuotiaana aloitan uuden toiminnan”, Lehmann naurahtaa ja iloitsee uudesta turisteille tarjotusta paketista. Miehet tulevat kaukaa, ja Herbert Grönemeyerin, saksalaisen trubaduurin ja laulajan laulun ”Miehet” ja lyhyen esittelyn jälkeen he sinuttelevat heti toisiaan, Tarjolla on värityskirjoja ja toimintafiguureja, keinuhevosia, Harry Potteria Legoista ja Käthe-Kruse-nukkeja, Playmobilia, pienoislentokoneita, palloja. Miehet unohtavat, etteivät olekaan omassa kellaribaarissaan.

Juopottelu ei ole ongelma. Panimo on ihan tätä tarkoitusta varten valmistuttanut helposti avattavia korkkeja. ”Emme tarvitse olutlätäköitä lattialla, sillä lauantainahan on taas tavallinen myyntipäivä”, Lehmann sanoo, ja tarjoilee oluen lisäksi Brezeleitä, ja huolehtii samalla kauppansa siisteydestä. ”Vahinkoja ei valitettavasti voi välttää”, kertoo nuori apulainen, ”sillä jokaisessa miehessä piileksii myös pieni lapsi.”

Samana iltana vielä laittaa Lehmann kuvia nettiin. Usein vaimot lahjoittavat miehilleen tällaisen illan, ja haluavat nähdä, mitä miehet ovat illan tehneet. Äidit laittavat isät poikien kanssa leikkimään. Ihanaa, että isät ja pojat saavat olla yhdessä. ”Miesten illat ovat keino toimia suuria konserneja vastaan,” sanoo Lehmann. Hän toivoo, että joka kaupungissa olisi tuollaisia iltoja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti