lauantai 3. maaliskuuta 2012

Saksalaiset ja alkoholi

Kaikki mitä tapahtuu ei näy päällepäin.

Allaoleva artikkeli on ilmestynyt Focus online -lehdessä 2007. Tuskin kaikki ovat tällä välin juomisen lopettaneet.

.........................................


Jokainen saksalainen juo keskimäärin kymmenen litraa puhdasta alkoholia vuodessa. Saksassa juodaan siis eniten alkoholia Euroopassa.

Nämä luvut ilmoitti DHS, Saksan riippuvuuskeskus, Mannheimista. "Saksa ottaa valitettavan tilaston korkeimman sijan", sanoi Jürgen Rehm, Dresdenin kliinisen psykologian ja psykoterapian laitoksen johtaja. Muita korkean kulutuksen maita ovat Tsekki, Unkari, Irlanti ja Luxemburg. "Nämä maat olivat viime vuosina huipulla vuorovuosina", sanoi Christa Merfert-Diete, DHS:n tiedottaja, kun hän keskusteli FOCUS Online-lehden kanssa.

Saksassa kuolee vuosittain 23.000 ihmistä, iältään 20-64, korkean alkoholikulutuksen seurauksena, sanoi Rehm vuoden 2007 asiantuntijakonferenssissa. Tiedemiehet ovat jo pitkään tienneet, että krooninen juominen lisää suun, nielun, kurkun, ruokatorven ja maksan syövän riskiä. "Uutta on, että näiden tunnettujen riskien lisäksi myös paksusuolen sekä rintarauhasen syövän riski nousee", sanoi Helmut Seitz, DHS:n tieteellisen neuvoston jäsen.


Tappava yhtälö: alkoholi ja tupakka


Riski on huomattava: jo 50 gramman päivittäinen annos alkoholia, joka on noin puoli litraa viiniä, kasvattaa riskiä kaksin tai kolminkertaiseksi. Sillä, joka juo päivittäin yli 80 grammaa alkohlia, on 18-kertainen riski sairastua ruokatorven syöpään. Sillä, joka lisäksi sekä tupakoi että juo alkoholia, on 44-kertainen riski sairastua ruokatorven syöpään. Yli 80 grammaa juovan riski sairastua maksasyöpään kasvaa 4,5 - 7,3 -kertaiseksi.

Erityisesti rintakudos näyttää olevan erityisen herkkä: jo 18 grammaa alkoholia päivässä lisää rintasyövän riskiä huomattavasti. 50 grammaa päivässä lisää riskin 50-kertaiseksi. Alkoholisteilla on lisäksi kaksinkertaisesti kohonnut riski sairastua paksusuolen syöpään sekä 1,4 -kertainen pahanlaatuiseen kasvaimeen suolistossa.

"Alkoholin suositellut ylimmät määrät ovat 20-24 grammaa päivässä miehellä ja 10-12 gramma naisella, eikä niitä pitäisi ylittää, kun tiedämme, miten suuria riskit sairastua syöpään ovat", asiantuntija Helmut Seitz suosittelee.

Euroopanlaajuisen tutkimuksen tulos on, että 7,4 prosenttia terveyden ongelmista ja ennenaikaisiin kuolemista johtuu alkoholista. Alkoholi on siten tupakan ja korkean verenpaineen jälkeen kolmanneksi tärkein syy sairauksiin ja ennenaikaiseen kuolemaan, ja tilastollisesti on myös sellaisten riskitekijöiden kuten ylipainon, veren korkean kolesteriarvojen ja luvattomien huumeiden edellä.

Aikuisten humalatilat

DHS on hyvin huolissaan myös siitä, että aikuisten alkoholin kulutus, siis niiden, jotka juovat enemmän kuin viisi lasillista alkoholia lyhyen ajan sisään, on lisääntynyt suuresti. Näiden nk. humalahakuisten määrä lisääntyi viime vuosina kymmenisen prosenttia eurooppalaisen tutkimuksen mukaan. "Ei saa näyttää etusormella vain nuoria, jotka juovat kerran liikaa. Kyse on aikuisten alkoholin kulutuksesta", sanoi Walter Ferke, DHS:n työntekijä.

DHS vaatii alkoholijuomille mainoskieltoa. Jürgen Rehm luetteli muitakin mahdollisia poliittisia keinoja, kuten veronkorotukset, tai rajoitetut myyntiajat. "Onko se todellakin kansalaisten oikeus saada yöllä kello kaksi ostaa olutta ja viinaa rajattomia määriä?" kysyy yksi asiantuntija konferenssin aikana.
...
http://www.focus.de/gesundheit/ratgeber/krebs/news/alkohol_aid_138938.htmlArtikkelin kuva: © J.Bredehorn

...............................................................................

Tosiasioita alkoholista - 12/2001

http://www.drogen-aufklaerung.de/fakten-zu-alkohol

1 kommentti:

  1. Juopot eivät Saksassa ole lakanneet juomasta. Alkoholin mainokset on kielletty. Jotkut kaupungit ovat yrittäneet kieltää alueellaan alkoholin myynnin huoltoasemilla yöllä, mutta se kielto oli lainvastainen.

    VastaaPoista