torstai 14. helmikuuta 2013

Barokkikaupunki Dresden syntyi uudelleen




Dresdeniläiset kokoontuivat eilen, 13.2., kaupungin kaduille muistamaan pommituksen vuosipäivää. Vanhan kaupungin ympärille muodostettiin ihmisketju, johon osallistui poliisin tietojen mukaan 10.000 ihmistä. He kaikki halusivat esittää vastalauseen äärioikeistolaisuudelle ja vierasmaalaisvastaisuudelle. Sachsin osavaltion ooppera piti Semperopperassa muistokonsertin. Illan päätteeksi soitettiin kaikkien kaupungin kirkkojen kelloja. 




Helmikuussa 1945 Dresdenin pommituksissa kuoli noin 25.000 ihmistä. Pitkään oli epäselvää, miten monta kuolonuhria tuolloin 630.000:n asukkaan kaupungissa todellisuudessa oli. Tämä johtuu siitä, että idästä oli juuri tullut kaupunkiin tuhansittain pakolaisia. Brittien ja amerikkalaisten pommikoneet tuhosivat noin 12 neliökilometrin alueen kokonaan. 

Osin kansainvälisen avun kautta aloittivat kaupunkilaiset jälleenrakentamisen, joka yhä vieläkin on kesken. Paljon on kuitenkin tehty, ja  kaupungin barokkirakennukset sellaisina kuin ne muinoin olivat on taas rakennettu paikoilleen. 

”Hätähuuto Dresdenistä”-niminen hanke aloitti vuonna 1990 kaupungin keskuskirkon, Frauenkirchen jälleenrakentamisen. Rakennus vihittiin käyttöön vuonna 2005. 



Arkkitehti Gottfried Semper rakensi vuosina 1838-1841 Dresdenin ooppera- ja teatteritalon. Rakennus paloi vuonna 1869 ja se jälleenrakennettiin vuosina 1871-1878. Liittoutuneiden pommituksessa vuonna 1945 ooppera tuhoutui taas täysin. DDR:n hallitus jälleenrakennutti talon vuosina 1977-1985. Kaikki yksityiskohdat kopioittiin pikkutarkasti Semperin alkuperäisten piirustusten mukaan. Ainoastaan lavatekniikka on uusi ja kestää vaativimpiakin tuotantoja.
Semper-ooppera on kiistatta Saksan kaunein oopperatalo. Sen maine ei perustu ainoastaan arkkitehtuuriin, vaan myös moniin historillisiin ensi-iltoihin. Muun muuassa Richard Strauss ja Richard Wagner esittivät monet oopperaensi-iltansa siellä. 


August der Starke (Aukusti Väkevä), Saksin vaaliruhtinas ja Puolan kuningas, rakennutti vuosina 1711-1728 barokkilinnan, Zwingerin, Dresdenin keskustaan, Elbe-joen lähelle. Tämä linna ei ole koskaan ollut hallintorakennus, vaan sen ainoana tarkoituksena oli toimia huvilinnana. Tänäkin päivänä kauniissa sisäpihassa järjestetään kulttuuri- ja musiikkitapahtumia.

Kronentor eli kruunuportti, yksi Zwinger-linnan sisäänkäynneistä, on Dresdenin kaupungin tunnusmerkki.




Linnassa toimii myös neljä tunnettua museota: asemuseo, jossa on historiallisia aseita ja haarniskoita, suuri posliinikokoelma, vanhojen mestareiden taulugalleria sekä matemaattis-fysikaalinen salonki, jossa on esillä historiallisia tutkimuslaitteita ja kelloja. Syksyllä 2006 avattiin uudelleen historiallinen ”Vihreä holvi” – saksilaisten herttuoiden ja kuninkaiden aarrekammio. Vuonna 2009 valmistui linnan uusi vierasholvi. Linnaan on tänä vuonna määrä saada useimmat osavaltion museoaarteet. Tunnetuin yleisön nähtävillä oleva teos on Rafaelin Sikstiiniläismadonna.

Ja kuten niin usein Saksassa: kaupunki sijaitsee kauniilla paikalla; Dresden sijaitsee Elbe-joen laaksossa. 
 
 



Dresden pääsi maailman kulttuuriperinneasemastaan, kun  - huolimatta kuuluisien saksalaisten vetoomuksista - rakennutti keskustaan modernin sillan...




Kuten niin monet muutkin asiat, niin Dresdenin pommituskin tulee lähelle vasta sitten, kun tuntee jonkun sieltä henkiin jääneen, iäksi vamman saaneen. 

Dresden on Saksin osavaltion pääkaupunki. Suomen valtiota merkitsevä sana "Saksa" on tullut muinaisesta kanssakäymisestä juuri Saksin osavaltion kanssa. 

Leveän lallattavasta saksista ei yleensä juuri pidetä. Saksin murre jää suosituimmuuskyselyissä joka kerta peränpitäjäksi. Monet saksalaiset yhdistävät sen yhä DDR-diktatuurin saksia puhuneisiin vallanpitäjiin ja itäisen Saksan ongelmiin.

Olen käynyt Dresdenissä useita kertoja. Ensimmäisen kerran kävimme tutustumassa Dresdeniin perheenä heti Saksojen yhdistymisen jälkeen. Kaupunki oli ja on mahtava kulttuurikokemus.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti